Loading Posts...

United Bitcoin, o bifurcare foarte controversată

united_bitcoin

Anul trecut, pe 12 decembrie, binecunoscutul developer Jeff Garzik lansa bifurcarea United Bitcoin (UBTC), semn că eșecul înregistrat cu SegWit2x nu l-a descurajat. UBTC a luat naștere la blocul 498.777 și s-a comportat ca orice bifurcare normală. Însă revendicarea acestor monede este mult mai complicată decât s-ar fi crezut.

Ce este United Bitcoin

fondatori_united_bitcoin

Proiectul UBTC a fost anunțat în urmă cu câteva luni. În spatele acestuia s-au aflat Jeff Garzik, Matthew Roszak – președintele companiei Bloq și colegul lui Garzik în cadrul corporației – și Songxiu Hua – fondatorul Bitbank Group. Echipa susținea că proiectul va ajuta la găsirea criptomonedelor Bitcoin pierdute și a portofelelor uitate și că va crea un sistem valutar prin asocierea creditelor cu contractele smart. Rețeaua urma să fie modelată după Bitcoin, iar utilizatorilor care dețineau BTC la momentul bifurcării li s-a promis că vor primi monede UBTC în cuantum egal cu suma avută în Bitcoin. Interesant este că fondurile din portofelele inactive ajung la Fundația UB pentru a susține dezvoltările viitoare.

În ultimele săptămâni, echipa UBTC a realizat câteva clipuri video în care detalia țintele proiectului. Garzik apare chiar și într-un documentar unde explică de ce crede că UBTC are potențialul de a îmbunătăți și de a unifica întregul ecosistem crypto.

Un miner controlează 70% din hashrate-ul rețelei; în total sunt doar doi mineri

Momentan rețeaua are o infrastructură minimă și este aproape complet lipsită de susținere din partea comunității. La ora redactării articolului existau doar doi mineri: unul mina pe pool-ul BW.com, iar celălalt era anonim. Pool-ul BW.com deține 70% din hashrate-ul rețelei. Hashrate-ul total este de doar 50.811 TH/s, iar blocurile apar la intervale care variază între 1.5 ore și 20 – 40 de minute. Utilizatorii sunt foarte puțini, iar ca dovadă avem tranzacțiile în așteptare, care sunt doar 20. Blocurile conțin între 20 și 100 de tranzacții și au dimensiuni de sub 1 MB, deși capacitatea lor prin design este de 8 MB.

UBTC are portofele de tip nod întreg pentru Linux, Windows și Macintosh, iar codul sursă poate fi verificat. În curând vor fi lansate alte trei portofele care suportă protocolul UBTC. Pe CoinMarketCap moneda este evaluată la 82$.

Verificarea datelor personale și acapararea fondurilor din adresele neutilizate: două controverse noi, marca Garzik

Cea mai contestată caracteristică a proiectului constă în faptul că utilizatorilor care vor să beneficieze de airdrop li se solicită datele personale. Astfel, pentru a primi UBTC, un utilizator trebuie să își dea emailul și numărul de telefon. Desigur, este necesară și o adresă Bitcoin. O altă polemică s-a născut din ideea că “fondurile neutilizate” vor ajunge la Fundația United Bitcoin. Asta înseamnă de fapt că după o perioadă de inactivitate, banii oamenilor vor ajunge la developeri pentru ca aceștia să poată continua munca la proiect. Momentan a fost anunțată o “perioadă de grație”, care a fost prelungită un timp, astfel încât deținătorii de Bitcoin să își poată revendica fondurile în UBTC.

Cerințele de tip KYC și declarațiile developerilor, care afirmă că vor revendica toate fondurile Bitcoin inactive – inclusiv averea lui Satoshi Nakamoto sau a altor balene, fac din UBTC cea mai controversată bifurcare de până acum. Totuși, nu ar trebui să ne mirăm, dacă ne amintim ce a putut să faca Garzik și cu SW2x, la care a renunțat abia în ultimul moment. Revenind, aceste probleme, alături de infrastructura nedezvoltată, fac ca proiectul să nu aibă credibilitate în ochii oamenilor. Și fără utilizatori UBTC nu poate avea nici viitor.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
AngryAngry
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...