Loading Posts...

Un nou strat pentru Bitcoin: Channel Factories

channel_factories

Recent a apărut în peisaj o nouă tehnologie – “Channel Factories”. Aceasta ar funcționa ca un strat intermediar între Blockchain și Lightning Network.

Channel Factories: un strat adițional față de Lightning Network

În noiembrie 2017, developerii Conrad Burchert, Christian Decker și Roger Wattenhofer au publicat documentul intitulat “Scalable Funding of Bitcoin Micropayment Channel Networks” (n.r. Finanțare scalabilă în rețeaua canalelor de microplăți Bitcoin), care introduce ideea de “channel factories” (n.r. fabrici de canale). Conform News.Bitcoin.com, în esență, conceptul propune crearea unui “Masterchannel” (n.r. Canal Master), care va permite utilizatorilor de Lightning Network să deschidă alte sub-canale. Acestea poti fi deschise și închise cât timp canalul master rămâne deschis.

“Pe scurt, fabricile de canale sunt niște canale de plată care pot fi utilizate pentru a crea mai multe canale de plată – sună ciudat, dar este ceva destul de simplu”, afirmă developerul David Harding. “Odată ce canalul inițial de plată (fabrica de canale) are suficiente confirmări, deschiderea altui canal are loc instantaneu. Canalele secundare de plată pot fi utilizate ca niște canale de plată obișnuite (ex.: pentru plățile rutate prin Lightning Network), diferența apărând când acestea trebuie închise”.

Fabricile de canale pot economisi spațiul Blockchain-ului

Canalele normale de plată sunt utile pentru cei care dispun de lichidități crypto, sau pentru două părți care tranzacționează des între ele. Fabricile de canale vor spori eficiența canalelor ordinare de plată, și ar putea teoretic să economisească spațiul din Blockchain.

“Trei fabrici de canale pot economisi 50% din spațiul Blockchain-ului”, este specificat în white paper-ul proiectului. “Într-un setup de 20 de utilizatori cu 100 de canale deschise între ei, se economisește 90% din spațiu”.

Părerile utilizatorilor sunt împărțite 

Documentul specifică și faptul că respectivul canal de plată nu va apărea pe Blockchain decât în cazul unei dispute. “Utilizatorii vor putea intra în sistem prin intermediul unei tranzacții Blockchain, iar apoi vor putea deschide câte canale doresc, fără a mai avea contact cu Blockchain-ul. Fondurile vor fi corelate cu un grup, în loc de un partener unic și pot fi transmise între canale cu ajutorul câtorva mesaje trimise în interiorul grupului, ceea ce reduce riscurile, deoarece o conexiune neprofitabilă poate fi dizolvată rapid, pentru a fi înlocuită cu o conexiune mai bună cu un alt partener”.

“Canalele create în interiorul grupului funcționează la fel ca și canalele obișnuite de microplăți”, au mai adăugat developerii. “Drept urmare, membrii unui astfel de grup pot transmite mai departe plățile prin intermediul unei rețele mai mari de canale obișnuite, acestea putând avea loc direct pe Blockchain sau între alte grupuri. Această caracteristică permite o funcționare facilă într-o rețea existentă de plăți”.

Adepții Lightning Network sunt de acord cu proiectul. Însă există și adversari ai noului concept. Aceștia sunt de părere că fabricile de canale vor împinge în spate tehnologia Lightning, deoarece ar funcționa ca un strat terț al rețelei Bitcoin.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...