Loading Posts...

Tranzacţiile neconfirmate şi comisioanele scad considerabil

În ultima perioadă s-au mai ameliorat oarecum congestiile reţelei şi comisioanele percepute pentru tranzacţii. Conform surselor de la BitNewsBot.com, unii utilizatori se bucură de noile comisioane scăzute, iar alţii reclamă situaţii în care plăteasc comisioane mai mari decât ar fi necesar. Gazeta Bitcoin vă îndrumă în detaliu ce să faceţi pentru a benficia de comisioane reduse.

Congestiile de reţea s-au diminuat momentan

Cantitatea de tranzacţii neconfirmate a scăzut semnificativ faţă de media mempool (tranzacţiile aflate în coada de aşteptare). În prezent se înregistrează zilnic între 7000 şi 15000 de tranzacţii neconfirmate. Este o scădere drastică faţă de săptămânile anterioare, când erau peste 200.000 de tranzacţii în mempool.  Decongestionarea reţelei a început în prima săptămână din iunie şi continuă şi astăzi.

Datorită faptului că s-au diminuat tranzacţiile neconfirmate, numărul total al tranzacţiilor a crescut. Datorită acestor aspecte au scăzut şi comisioanele percepute de mineri. Dacă acum doi ani oricine putea trimite câteva criptomonede, pentru care se plăteau comisioane modice, de cel mult 0.02$, în luna mai comisioanele erau în medie de 5$ per tranzacţie. În prezent, comisioanele au scăzut iarăşi sub 1$. De exemplu, Charlie Shrem, vicepreşedintele Bitcoin Foundation, a postat un tweet în care declara că pentru o plată de 2000$ in Bitcoin a plătit un comision de 20 cenţi, iar tranzacţia a fost confirmată în şase minute.

Spamarea cu bani şi teoria conspiraţiei

Desigur, există mai multe teorii care explică cum s-au redus tranzacţiile neconfirmate şi comisioanele faţă de săptămânile anterioare. Unii cred că în spate se află un atacator care “spamează” în neştire reţeaua cu un volum mare de tranzacţii de valoare mică. Însă aşa ceva ar fi extrem de costisitor. De aceea, majoritatea celorlalţi utilizatori consideră că o astfel de supoziţie ar ţine mai degrabă de teoria conspiraţiei 😊

Un alt motiv luat în considerare este diminuarea activităţii reţelei. După ce criptomoneda a atins nişte valori record, preţurile au scăzut de câteva ori, iar utilizatorii nu mai sunt dispuşi să tranzacţioneze atât de mult. Dacă înainte volumele tranzacţionate zilnic însumau 2 miliarde de dolari zilnic, acum ele se situează la doar un miliard USD. Alţi utilizatori atribuie congestiile anterioare şi comisioanele mari unei folosiri excesive wallet-urilor care se găsesc pe deep web şi care amestecă monedele. O altă teorie spune că unele companii din branşă, cum ar fi minerii de la Genesis, manipulează cumva tranzacţiile astfel încât să nu mai fie la vedere. Desigur, aceste teorii sunt greu de probat în vreun fel.

Portofelele recomandă comisioane eronate

Odată cu scăderea comisioanelor şi a tranzacţiilor neconfirmate, unii utilizatori au întâmpinat alte probleme. Mai precis, aceia care folosesc portofele ce nu permit modificarea comisioanelor. La unele portofele utilizatorii pot alege dacă vor să plătească un comision mic, unul mediu sau unul mare, pentru a prioritiza tranzacţiile. Alte portofele permit setarea unui comision customizat. De exemplu, portofelul Breadwallet recomandă un comision de 1.78$ pentru tranzacţiile uzuale de 226 bytes. Multe alte portofele recomandă însă comisioane mai mari decât ar fi nevoie.

În cazul altor wallet-uri, utilizatorii pot seta singuri comisioane de până la 300 satoshi / byte care vor confirma tranzacţiile la fel de repede ca şi în cazurile în care comisioanele setate ar fi mai mari. Cele mai multe wallet-uri care folosesc o setare dinamică a comisioanelor, cu trei posibilităţi (mic, mediu şi mare), le calculează eronat. Printre portofelele la care utilizatorii pot seta comisioane personalizate se numără Blockchain.info, Trezor, Armory, Green Address sau Airbitz.

În această perioadă când congestiile sunt reduse, utilizatorii pot verifica şi pe mempool dacă tranzacţiile neconfirmate sunt puţine şi să beneficieze astfel de un comision mai mic. În această situaţie, ei pot selecta opţiunea de “economic fee” a portofelului (wallet), sau pot trece chiar la portofele care permit comisioane personalizate. Alegerea este în totalitate a utilizatorilor.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...