Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – POSTFAȚĂ

THE_SATOSHI_REVOLUTION – Postfata

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă ultima parte a operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al LX-lea: Postfață

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Postfață
de Wendy McElroy

Am vrut să închei această carte prin a discuta despre impactul Blockchain-ului asupra violenței fizice, a infracțiunilor violente. Nu pot. Nu cred că este vreun impact. Nu știu cum poate preveni Blockchain-ul violurile de pe străduțele lăturalnice, de exemplu. Aș putea vorbi despre plasarea prostituției pe un registru deschis, dar ar fi doar apă de ploaie și s-ar simți ca o eschivare. Aceasta este o carte despre o teorie originală, care explorează ceea ce nu s-a mai spus niciodată înainte despre criptovalută. Nu știu mereu unde mă duc ideile. Însă impactul asupra violenței fizice nu este una din destinații.

Și, astfel, scriu în schimb postfața cărții mele.

Călătoria mea în crypto a început într-o bucătărie din Chile. Eram printre oratorii unei conferințe unde au fost pe afiș trei experți în Bitcoin. Soțul meu și cu mine am decis să închiriem o casă prin Airbnb deoarece am vrut să extindem cele două zile la două săptămâni de plimbări prin țară, fapt ce a fost magic. Totuși, casa cu care ne-am ales era decorată pentru nunți. Traducere: erau nu mai puțin de treizeci de paturi ticsite în vreo douăzeci de camere conectate prin etaje făcute din placaj crăpat, între care erai tu și două etaje. Nu a fost o casă; a fost o aventură, cu o baie funcțională. Prefer să consider că a fost “amuzant”.

Conferința a găzduit oratorii și invitații într-un complex îndepărtat, care s-a umplut rapid. La un moment dat, organizatorii ne-au cerut să-i prezentăm pe experții Bitcoin. Bucuroși, am fost imediat de acord. Erau niște oameni agreabili, prezentabili – însă cu toate acestea, pentru mine erau doar oameni care vorbeau despre chestiuni care nu aveau sens. Din fericire, soțul meu dezvoltă hardware și software pentru sisteme integrate, așa că sunt obișnuită să nu prea înțeleg lucrurile.

Și, apoi, a venit dimineața de după sosirea lor. Unul dintre ei a rămas să doarmă la noi peste noapte. Și a insistat să pregătească micul dejun; nu vreau să-l ponegresc, deoarece s-a comportat minunat și a încercat să fie un invitat manierat. Dar oamenii nu gătesc în jurul meu. Eu gătesc; tu mănânci; ne înțelegem bine. El a gătit.

Așa că eram cam irascibilă când m-am uitat peste masa cu micul dejun în ochii negri-tăciune ai lui Michael Goldstein, despre care am aflat apoi că reprezintă Institutul Satoshi. Un tânăr remarcabil. Michael este poreclit Bitstein de cei apropiați… și, pe bune, tot ce trebuie să faci pentru a se întâmpla asta este să-l întâlnești. Când m-am uitat în ochii lui, am avut un sentiment de familiaritate, deoarece am oglinzi în baie. “Ăsta e un fanatic”, am concluzionat. Întâmplător îmi plac fanaticii, în funcție de ce discută, desigur. Nu am avut nimic împotriva subiectului Bitcoin, care a început să mă intereseze deoarece atâția oameni pe care-i plac l-au luat foarte în serios.

Cu o privire neclintită, Bitstein mi-a spus că Blockchain-ul era un registru deschis care a adus anarhie. Bine. Am înțeles imediat puterea crypto de a depăși sistemul bancar central… dacă ar fi fost adoptat la scară largă; dacă nu ar fi fost scos în afara legii, dacă… Dar anarhia? Toate rezervele mele erau politice și complet diferite de ale soțului, care ni s-a alăturat după vreo cincisprezece minute. Brad a așteptat până când Michael a luat o pauză și, atunci, a spus un cuvânt: “scalare”. A fost prima dată când Michael a ezitat. Michael a spus că “lucrăm la asta”. Am văzut că Brad și-a pierdut interesul.

Nu și eu. Nu știam ce era scalarea, cu excepția sensului din definiție. Dar nu mi-a păsat deoarece cuvântul “anarhie” fusese rostit, și despre asta știam. Michael a părut mai mult decât fericit să lăsam de-o parte scalarea în favoarea politicii, și am urmărit de ce a crezut el că zorile libertății au sosit precum o cavalerie pe baza unui algoritm.

Michael a răspuns, și nu m-a convins, dar mi-a spus să citesc. Așa cum o făcuse și vechiul meu prieten Jeff Tucker. Și la fel și incredibilul Stephan Kinsella. Alți oameni au încercat de asemenea să-mi ridice nivelul de conștientizare. Mihai Alisie, de la Bitcoin Magazine, mi-a cerut să scriu pentru el despre anarhism, de exemplu. Nu cred că i-am mulțumit în mod adecvat omului pentru că a avut atâta încredere în mine. Și, în acel punct, încrederea sa era probabil nefondată. Am scris un articol pentru Bitcoin Magazine, care a fost departe de lucrările mele de calitate. A atras un răspuns mai bun decât meritam: voiau “să lucreze cu mine”. I-am mulțumit editorului și m-am retras cu scuza absolut neprefăcută că nu știam dacă am ceva original de spus în discuție. Nu aveam nimic nou de zis. Încă nu prinsesem aspectele dificile, reci, ale teoriei crypto, și nu-i înțelegeam puterea. Ceea ce însemna că nu găsisem încă acea zonă unde puteam contribui cu ceva original: integrarea teoriei anarhismului crypto în bogata istorie a teoriei liberaliste anarhice, veche de secole.

Pe măsură ce am citit, am devenit rușinată de mine însămi. Anarhismul crypto: cea mai importantă dezvoltare politică din timpul vieții mele avusese loc fără să observ, ceea ce este de neiertat. Mi-am consumat timpul pe liberalismul “oficial” – instituții motivate cu donații și definite prin donații, universități finanțate cu taxe, jurnale academice… Când a venit vreodată libertatea împachetată în dolari pentru taxe, în premii și în onoruri aduse la cine unde se servește pui de cauciuc? Libertatea este o luptă de stradă. Anarhismul crypto a acaparat străzile fără să-mi dau seama. Îmi dau seama acum.

Ajung la Roger Ver. Primul nostru contact a fost un email pe care l-a trimis din senin. Emailul lui “mă avea” pe mine la salut, deoarece el folosise cuvântul “voluntarism” în timp ce-mi cerea să scriu pentru site-ul său. În 1982, am fost una dintre cele trei persoane care au creat mișcarea modernă Voluntară în timpul unui taifas într-un apartament închiriat, cu două camere, din Hollywood, California. Îmi amintesc că vârfurile degetelor efectiv imi tremurau de la entuziasmul ideilor și planurilor pe care le făceam pe vremea aceea: Carl Watner, George H. Smith și eu. Dar, în principal, Carl. Pentru mine, a fost și este aproape incredibil că, peste zeci și zeci de ani, un vizionar voluntar numit Roger avea să-mi bată la ușă (să zicem așa).

Roger avea o sincronizare bună. În limbaj S.F., în sfârșit ochisem Bitcoin; apropo, îmi scot pălăria în fața lui Robert A. Heinlein pentru acest cuvânt. Îmi scot pălăria de asemenea și în fața lui Roger și a întregii echipe Bitcoin.com pentru că niciodată – și vreau să spun că nici măcar o dată, în orice fel de manieră – nu au încercat să influențeze ideile pe care le țes în unele din încercările mele neîndemânatice de a integra anarhismul crypto în vastele tradiții ale liberalismului clasic, ale economiei austriece și ale anarhismului individualist. Și, da, va urma o perioadă de editare feroce. Neîndemânarea va fi eradicată.

Înainte să închei, trebuie să menționez alt aspect al anarhismului crypto. Nu m-am așteptat la acest beneficiu colateral, dar despre asta este vorba; viața este deseori neașteptată. Crypto m-a făcut din nou tânără.

Am avut norocul imens de a mă împrieteni și de a petrece atâția ani cu oameni care au ajutat la fondarea mișcării liberaliste moderne. Murray Rothbard obișnuia să glumească la conferințele din anii 1980 cum că liberalismul ar putea fi eliminat de o bombă bine plasată. Avea dreptate.

Totuși, a fost și un dezavantaj față de norocul meu imens. Oamenii cu care am crescut până la maturitatea intelectuală mă fac acum să mă simt bătrână, mai ales din cauză că atât de mulți dintre ei sunt morți. A te simți bătrân înseamnă a te simți obosit, și nimic din ce vezi nu-ți mai face ochii să scânteieze.

Îmi amintesc de Murray și de pasiunea sa – îmi amintesc atât de bine. Dar, tot mai mult de-a lungul anilor, s-a întâmplat ceva greșit cu pasiunea sa. Venea din furie și era exprimată atacând pe alți oameni. Îmi amintesc de o cină de după o conferință la care un mesean a avut teribilul ghinion să spună ceva pozitiv despre Keynes. Și, atunci – Dumnezeu să ne ajute pe toți! – el a elaborat. Murray a explodat în final într-o emfază cu vocea sa țipătoare de Brooklyn și meseanul a început să dea înapoi. Cred că și-ar fi scos și scaunul din restaurant, dacă ar fi avut cum. El a admis că Keynes ar fi putut greși cu “acest” aspect și cu “celălalt”, și că Keynes era probabil slab în contextul istoric. Murray și-a trântit palma deschisă pe masă și a declarat “Și Hitler a fost “slab” cu evreii!”. Toți au râs, dar, cu toate acestea, fusese un atac.

Crypto strălucește ca un lucru care se rotește în soare, iar strălucirea este curată, deoarece nu vine din furie sau din înjosirea cuiva sau a ceva. Pasiunea este atât de pozitivă. O ușă a fost deschisă până la perete și nu știu unde mă va duce drumul de afară pentru că nu am putut prezice nici drumul până aici. Las lucrurile să evolueze.

Știu un singur lucru. Sunt într-o companie bună; echipa Bitcoin.com a fost decentă și zâmbitoare față de tipa asta care s-a aciuat în mijlocul ei. Asta înseamnă lumea pentru mine. Nu știu unde o să ajung în continuare, dar știu că tehnologia – nu doar crypto – o să ne ofere o cursă sălbatică pentru tot restul vieții. O să am mâinile pe tastatură, încercând să pun schimbările amețitoare în perspectivă istorică, chiar când au loc.

Am o șansă de a face asta… pentru că sunt din nou tânără. Am speranță. Și nimic, nimic nu este imposibil. Asta a însemnat pentru mine această carte. Iau o pauză din această călătorie pentru a vă mulțumi că sunteți o parte din ea.

– Sfârșit –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut cele șaizeci de fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

Sursa – News.Bitcoin.com

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...