Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – Nu întârzia la revoluție (CAP. 6.4)

THE_SATOSHI_REVOLUTION – CAPITOLUL_6.4

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă partea a patra din capitolul 6 al operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al XXV-lea: Nu întârzia la revoluție

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea a II-a: Principiul moral al intimității
Capitolul 6: Intimitatea este o premisă a drepturilor omului
de Wendy McElroy

Cred că Poștașul ne elimină pe rând, începând cu cel mai slab, păstrând o distanță suficientă pentru a ne afla Numele Adevărate. Ca mai apoi să ne distrugă.

– Vernor Vinge, True Names

Intimitatea nu este moartă, în ciuda mulților intelectuali de curte care afirmă asta, în timp ce se pregătesc să o înmormânteze. Intimitatea este reînnoită. Criptovaluta o transformă într-un instrument mult mai puternic pentru libertatea oamenilor. Iar cei care au rămas fideli vechii forme a intimității nu au de ce să se îngrijoreze. Perdelele pot fi trase în continuare noaptea; tranzacțiile financiare pot fi criptate. Noua formă a intimității este o alternativă compatibilă. Dar în mare parte (n.r. această formă) nu pare a fi tocmai intuitivă.

True Names (n.r. Nume Adevărate) este un punct de referință pentru fanii S.F.-ului. Nuvelei scrise în 1981 de Vernor Vinge îi este atribuită uneori mișcarea cyberpunk, deoarece ea explorează atât de multe teme, care au fost dezvoltate mai târziu. Una dintre teme descrie importanța vitală a protejării adevăratei identități pentru libertate și pentru supraviețuirea omului. O identitate reală constă în nume sau în alte date de identificare prin care oamenii pot ajunge la ușa cuiva, indiferent dacă bat drumul pentru o strângere de mână sau pentru o arestare. True Names are o relevanță aparte pentru noua intimitate creată de criptovalută deoarece pune în lumină cum s-a mutat atenția intimității de la tranzacții la identități. Tranzacțiile și identitățile nu mai sunt conectate irevocabil. Ba chiar pot fi separate total. Și sunt multe avantaje dacă se întâmplă asta.

Oamenii ezită din cauza transparenței atunci când se gândesc la intimitatea crypto. Și cum tranzacțiile de pe Blockchain sunt 100% transparente și disponibile oricui, unii cred despre criptovalută că ar fi moartea intimității. Nu este vorba de moarte; este o redefinire necesară. Tot ce ține de intimitate trece de la înregistrare a tranzacțiilor la identitatea tranzacțiilor. Pentru siguranță, între cele două poate exista o legătură strânsă. Tranzacțiile pot dezvălui identitatea în multe feluri. Poate că utilizatorul nu va apela la servicii de mixare (n.r. anonimizare), sau poate că nu va folosi o valută care protejează anonimitatea. Sau poate că sfatul lui Satoshi Nakamoto – de a utiliza o adresă digitală unică la fiecare transfer – ar fi o bătaie de cap prea mare. Sau poate are loc cea mai mare greșeală posibilă referitoare la intimitate – deschiderea unui cont la un exchange centralizat. Un utilizator neatent își poate dezvălui Adevăratul Nume.

În schimb, un utilizator atent poate acum să-și păstreze intimitatea mult mai bine ca înainte. Gândiți-vă la o singură întrebare: Cine este Satoshi Nakamoto? Identitatea acestui personaj public, prezent în mediul online, care a avut un impact imens, ar putea rămâne pe veci necunoscută, pentru că el s-a folosit de propriile instrumente pentru a-și asigura intimitatea.

Schimbarea aspectelor care țin de intimitate ar trebui să nu fie subestimată.

Relocarea aspectelor care țin de intimitate

Înainte, tot ce ținea de intimitate era plasat chiar în tranzacții.

De sute de ani, guvernele și instituțiile financiare s-au concentrat pe urmărirea tranzacțiilor, pentru a le putea taxa și controla. Dezvăluirea completă și monitorizarea cursului banilor reprezintă așa-zisul “model de business” al guvernului. Autoritățile solicită transparență pentru a-i putea identifica pe cei care fac schimburi sau strâng bani. Informațiile despre tranzacții sunt echivalente cu controlarea acestora, dar și a participanților la tranzacții. Cu ajutorul acestor informații se pot colecta taxe, se pot deduce comisioane, răufăcătorii pot fi închiși, poate fi impus controlul social și pot avea loc confiscări.

Guvernele au depus eforturi incredibile, au pierdut timp și bani pentru a obține date despre mișcările banilor. Fiecare cont bancar trebuie documentat cu un act de identificare emis de guvern și fiecare tranzacție este transmisă fiscului, dar și altor agenții. Și asta se întâmplă cu toate instituțiile care au pretenția să funcționeze în legalitate. La nivel de persoană, investitorii trebuie să fie “acreditați” de guvern. Angajaților li se raportează fiecare bănuț din leafă cu ajutorul declarațiilor de venit, unde le este trecut și CNP-ul (Adevăratul Nume), pe lângă informații despre unde pot fi găsiți, cum ar fi adresele. De zeci de ani guvernele folosesc cantități incomensurabile de date pentru a controla oamenii și societatea.

Ca reacție, oamenii au încercat să ascundă pe cât posibil tranzacțiile, mai ales folosindu-se de banii cash, care acum sunt amenințați. Oamenii de afaceri păstrează câte două registre contabile. Oamenii nu-și depun intenționat declarațiile de venit. Investitorii își țin banii în paradisuri financiare. Alții își păstrează averile în metale prețioase ascunse cu grijă sub dușumea. Justificat, intimitatea s-a amestecat cu tăinuirea tranzacțiilor.

Până aici. Blockchain-ul este transparent pentru toată lumea.

Analizând white-paper-ul lui Satoshi, Bitcoin.com explica astfel transparența:

“Conceptul lui Nakamoto despre “moneda” digitală reprezintă o serie cronologică de semnături digitale verificate. Pentru a exemplifica, gândiți-vă că moneda virtuală a lui Nakamoto ar fi un pachet UPS sau FedEx pentru care semnați la ușa de la intrare, înainte de a-l trimite la o adresă. Diferența constă într-un registru public, care ar fi lipit pe colet și care ar putea arăta toată istoria acelui pachet. Informația include toate adresele de unde a plecat, iar ștampilele temporale detaliază când și unde au avut loc predările anterioare. Un audit atât de amplu al traseului, susține el (n.r. Satoshi), poate asigura atât destinatarul, cât și întreaga rețea de faptul că lanțul de livrări / tranzacții este unul precis și securizat”.

Blockchain-ul oferă oamenilor și pieței libere date valoroase din punct de vedere comercial, acestea sprijinind acuratețea și securitatea. Pentru guvern, Blockchain-ul este un registru al transferurilor de valori incredibil de minuțios și de accesibil. Pentru un statistician, ar fi ca un vis umed. Și atunci de ce guvernele se luptă să mențină frâiele economice, în loc să desfacă șampania?

Pentru că tot ce ținea de intimitate s-a schimbat. Și nu mai este încastrat în tranzacțiile pe care guvernele le-au înregistrat cu atâta asiduitate. Aceste tranzacții sunt transparente și oferite tuturor, la liber. Asta înseamnă că “pârghiile” au pierdut mult din puterea lor de instrumente ale controlului social.

Tot ce avea legătură cu intimitatea este corelat acum cu identitățile. Cu Adevăratele Nume implicate în tranzacții; este încastrat în semnături digitale, pe care tehnologia le pune treptat în mâinile oamenilor. Spuneți-i anonimitate – ipoteza unei persoane neidentificate. Spuneți-i pseudonim – adoptarea unui alt nume. Spuneți-i identitate multiplă – utilizarea unei personalități multiple pentru a atinge diverse scopuri. Niciodată nu a fost atât de greu de aflat Adevăratul Nume al cuiva implicat în combinații financiare. Deținerea unui registru al tranzacțiilor este o strategie a guvernelor care nu mai duce nicăieri.

Un exemplu din viața reală poate fi util. Cea mai bună paralelă din viața reală la criptovalută este un cont la o bancă elvețiană, care poate fi identificat doar printr-un număr, nu printr-un nume. Chiar dacă tranzacțiile de pe acel cont sunt publicate în New York Times, dezvăluirea nu poate pune în pericol titularul, dacă este atent. Este supărător mereu când ți se publică datele cu caracter personal, fără consimțământ. Dar, cât timp este menținută anonimitatea proprietarului, intimitatea nu este serios periclitată.

Totuși, există o diferență fericită între conturile bancare și semnăturile digitale. Aceste conturi bancare au fost și sunt un privilegiu al bogaților, fie și pentru faptul că există balanțe minime și alte costuri pentru a derula afaceri cu instituțiile străine. Cu semnăturile digitale însă, intimitatea financiară este disponibilă oricui, cu condiția de a avea acces la un PC. Intimitatea financiară a fost democratizată.

Întrebarea despre intermediarii de încredere

În cel mai pur sens al cuvântului, reformarea intimității realizată de Satoshi este “revoluționară”. Pentru că schimbă lumea la nivel fundamental.

Revoluțiile sunt asociate de obicei cu imaginea unei mulțimi furioase care își strigă pe străzi mânia față de opresiunile intolerabile. Revoluțiile sunt legendare pentru că majoritatea oamenilor vor să creadă că oamenii obișnuiți își pot revendica libertatea lor și a copiilor lor. Dar, ca în cazul multor legende, în spatele imaginii se află mult adevăr. Revoluțiile se dizolvă în general în societăți care sunt mai bune față de predecesorii totalitariști. Însă de multe ori sunt chiar mai rele.

Revoluțiile dau greș din cauza problemei “intermediarilor de încredere”. Expresia este dezarmant de simplă și se poate omite ușor importanța ei crucială. Problema descrie situația în care oamenii își pun viețile în mâinile unuia care spune “Ai încredere în mine”. Cei care spun asta sunt în general niște străini care au privilegiul de a avea o oarecare autoritate, și asta datorită unor privilegii guvernamentale, nu pentru ce au reușit ei să facă. Băncile centrale sunt un exemplu binecunoscut. Ele își trag puterea de la guvern, ceea ce înseamnă că guvernul nu servește oamenilor, ci este “clientul” părților care se bucură de loialitatea băncilor.

De ce intră oamenii într-un joc fără sorți de izbândă? Chiar și revoluționarii, care baricadează străzile și care își riscă viețile când sfidează autoritatea. Și ei se înclină în fața unui comitet, a unui guvern revoluționar sau a unui lider puternic. Noua autoritate poate fi numită Comisia de Siguranță Publică (revoluția franceză, 1793 – 1794) sau Comisia Militară Revoluționară (revoluția rusească, 1918). Noile nume și fețe oferă iluzia unei schimbări, dar scopul este același ca și înainte – de a exercita puterea asupra altora.

Oamenii renunță la puterea lor din mai multe motive. Un important motiv constă în lipsa unei alternative viabile. Ei au relații cu băncile centrale sau cu instituțiile afiliate, deoarece este aproape imposibil să se descurce în viața de zi cu zi fără un cont bancar. Oamenii se conformează pentru că au nevoie să funcționeze din punct de vedere economic. Costul social este acela de a-și preda informațiile personale la fiecare tranzacție. Pe eticheta prețului scrie intimitate.

Sau scria. Acum îi avem pe crypto-anarhiști și pe Satoshi. Ei au înlocuit nevoia de intermediari de încredere cu un protocol care oferă aceleași servicii ca băncile centrale, dar fără a-i controla pe oameni. Controlarea este stăvilită pentru că ceea ce ține de intimitate nu mai este încastrat în tranzacții, ci în Numele Adevărate ale utilizatorilor, care pot fi ascunse. Revenind la paralela cu contul bancar, tăinuirea transferurilor nu ține de intimitate. Anonimitatea este dată de numere.

Conform viziunii vechii lumi (înainte de 2008) asupra băncilor centrale și băncilor de date deținute de guvern, înregistrarea meticuloasă a tranzacțiilor era cea mai solidă variantă pentru a putea urmări și identifica cine ce deține. Era modul prin care guvernul controla fluxul banilor din lume. Atât și nimic mai mult.

Satoshi a atras atenția asupra Blockchain-ului. “Mergeți mai departe: examinați mișcările fiecărui cent din lume”, le-a spus el guvernelor. Poate a și zâmbit, pentru că transparența Blockchain-ului nu oferă multe guvernului, dacă utilizatorii sunt precauți. “Nu mai este nevoie să trimiteți citații pentru documente”, a transmis el autorităților. “Trebuie doar să accesați înregistrările publice, care sunt puse la vedere”. Dacă Satoshi a zâmbit, a făcut-o pentru că transparența nu afecta intimitatea.


Concluzii

Pare paradoxal, dar transparența este acum noua intimitate a celor care vor să își ascundă Numele Adevărate. Blockchain-ul este deschis și reușește să dezbrace guvernul de ceea ce a fost cea mai puternică armă împotriva libertății oamenilor: informația utilizabilă și monopolizată.

Revoluția criptovalutei va reuși, deoarece ea nu-și cedează autoritatea în fața intermediarilor de încredere. Și este nesângeroasă, întrucât o revoluție trebuie să fie cauza unei schimbări pozitive: presa scrisă, telefonul, computerul, Internetul, criptovaluta. Tehnologia triumfă în fața controlului social.

– va urma –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut primele douăzeci și cinci de fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

Sursa – News.Bitcoin.com

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...