Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – Implementarea intimității crypto (CAP. 5)

THE_SATOSHI_REVOLUTION – CAPITOLUL_5

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă partea întâi din capitolul 5 al operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al XIX-lea: Sărută-l astăzi pe inginerul IT-ist

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea a II-a: Principiul moral al intimității
Capitolul 5: Implementarea intimității crypto
de Wendy McElroy

Sărută-l astăzi pe inginerul IT-ist (Cap. 5.1)

Dacă îți pasă de libertate, de principiul neagresiunii sau de libertatea economică în general, ar trebui să faci tot ce poți pentru a utiliza Bitcoin cât mai des cu putință în viața ta de zi cu zi.

– Roger Ver

 

De câte ori aprind lumina, aș vrea să sărut un inginer. Eu nu pot face lumină din întuneric, dar ei pot. Eu pot face asta din întrerupător, doar pentru că ei au creat MN care face acest lucru posibil, fără ca eu să știu cum. (MN = Magia Naibii, ceea ce reprezintă cât înțeleg eu din tehnologie.) Din fericire, m-am măritat cu un inginer IT-tist, care este un fanatic al computerelor, și așa îmi pot exprima recunoștința zilnic.

Ce are de-a face comentariul de mai sus cu criptovalutele? Totul. Programatorii din spatele tehnologiilor crypto sunt ca inginerii care fac posibilă pornirea luminii. Mâinile lor pun în mișcare cea mai mare forță eliberatoare din timpurile noastre: Blockchain-ul și criptovalutele care circulă înăuntrul acestuia. Eu sunt o pasageră a acestei curse nebunești; nici nu pretind că aș fi altceva. Sau poate aș putea contribui cu ceva. Unii dintre cei care nu au nicio treabă cu tehnologia nu realizează nici implicațiile asupra societății, pe care tot ei le-au creat. Este o rușine, pentru că au fost aprinse mult mai multe lumini decât și-ar putea imagina.

Primii creatori de criptomonede au fost anarhiștii și au înțeles în totalitate MN din societate și politică. Satoshi Nakamoto a fost un anarhist vizionar care știa ce potențial are revoluția sa și a vrut să o dezvolte pe îndelete, astfel încât Bitcoin să se poată acomoda cu circumstanțele. Când Wikileaks a adoptat Bitcoin, dezvoltarea minuțioasă a fost cuprinsă subit de o popularitate care-și avea rostul ei. Cu fiecare nou ICO, cu exchange-urile care raportează guvernului tot ce mișcă, cu fiecare pas care duce mai aproape de caruselul mainstream, criptovalutele uită de unde au plecat. Și toate riscă să se piardă.

Întoarcerea la rădăcini

Monedele digitale au transformat societatea într-un mod atât de vast și de complex, încât este greu de descris în câteva cuvinte. Un licăr s-ar putea zări totuși în acest microcosmos, dacă îl luăm bucată cu bucată. Să ne gândim la un singur lucru: la autentificare. Subiectul pare sec și anost, dar implicațiile sale sunt vaste.

Autentificarea este procesul prin care se verifică faptul că un lucru sau o persoană este real(ă), original(ă) sau valid(ă). Este piatra de temelie a finanțelor moderne – cecuri, informații generale, referințe, acreditări guvernamentale – instituții care vor să îi verifice pe oameni până în străfunduri înainte de a le deschide un cont sau de a le transfera măcar un dolar. Motivul este clar. Guvernul cere o analiză completă despre cine este fiecare om și câți cenți are fiecare. Aprobările din partea guvernului și autentificarea identității reprezintă o formă modernă a reputației financiare. Fără autentificarea în fața guvernului, prin intermediul documentelor și aprobărilor birocratice, puține lucruri mai sunt (sau au fost) posibile.

În schimburile economice s-a întâmplat însă exact opusul acestei autentificări a identității. În vremea trocului, sau a schimbului direct, identitatea nu era importantă; caracterul nu era neapărat important. Un pui tot pui era. Nu conta dacă vânzătorul era demon sau sfânt, cât timp puiul era gras și sănătos. Cumpărătorul examina puii, se uita la dinții calului sau pipăia roșiile. Autentificarea era orientată asupra bunurilor tranzacționate, nu asupra oamenilor implicați. Nu era nevoie de o confirmare a identității – doar calitatea bunurilor trebuia confirmată. La un talcioc contează dacă vânzătorul unor legume ieftine este fost pușcăriaș, preot, sau pește? Examinați legumele. Autentificați produsul, nu vânzătorul. Astfel, trocul oferea anonimitate.

Viața modernă este prea sofisticată pentru a se preta la troc. Nu poți trimite bani peste hotare, nu poți încasa cecuri, nu poți lua un împrumut pentru casă și nici nu poți realiza majoritatea necesităților financiare fără a apela la o instituție care se concentrează pe autentificarea identității și nu pe autentificarea bunului transferat – mai precis, banul. Și jocul este nesfârșit. Sistemul bancar va invada mereu intimitatea, oferind în schimb comoditate și anumite avantaje, pe cheltuiala clienților.

Criptovalutele dau peste cap procesul de autentificare. Duc autentificarea înapoi în perioada trocului, când se verificau produsele, dar în același timp oferă o finanțare modernă și sofisticată. Utilizatorii de Blockchain pot fi anonimi sau pseudo-anonimi, ceea ce este exact opusul autentificării. Totul se concentrează pe “produsul” implicat: mai precis, criptomoneda. Dacă Blockchain-ul acceptă sau autentifică monedele digitale, nu e nevoie să fie implicată identitatea nimănui. Bitcoin tot Bitcoin rămâne. Nu contează persoanele.

Toate avantajele anonimității trocului sunt prezente în lumea crypto, alături de puterea fantastică a finanțelor moderne. Blockchain-ul oferă același nivel de sofisticare ca băncile centrale. Banii se transmit rapid peste granite; se pot cumpăra imobile; sunt permise investițiile, și totul fără autentificarea identității. Cu alte cuvinte, și pentru a mă repeta, criptovalutele păstrează anonimiteatea puternică a trocului și oferă un sistem financiar sofisticat și complex.

Problema “intermediarilor de încredere” a fost mereu un fel de a spune “problema cu băncile centrale”. Satoshi le-a respins pentru că băncile sunt un focar unde autentificarea se mută de la bunuri la oameni. Pentru a obține serviciile financiare necesare, oamenii trebuie să ofere documente, să fie înregistrați și raportați guvernului. Dar Blockchain-ul înlocuiește băncile centrale. El devine o casierie automată care nu are nevoie de autentificarea identității. Este ca o casă de schimb pentru valori – valute digitale – care nu încalcă intimitatea.

Una dintre cheile libertății financiare poate fi găsită acolo unde autentificarea este îmbrăcată. Unde este îmbrăcată de om sau de produs în sine.

Desigur, guvernul încearcă să altereze procesul autentificării, astfel încât acesta să fie orientat asupra identității, nu asupra bunurilor; sau, mai degrabă, încearcă să obțină documente pentru ambele aspecte ale schimbului financiar. Presiunea de a reglementa exchange-urile este un exemplu. Casele de schimb sunt convertite de la niște expresii ale pieței libere în arme ale guvernului, funcționând la fel ca băncile. Procesul de înregistrare în cazul unor exchange-uri cum ar fi Coinbase, de exemplu, este acum la fel de aspru și invaziv precum se întâmplă cu băncile. Acesta este viitorul pe care guvernele îl doresc pentru criptovalute: o autentificare intensă a identității și a tranzacțiilor.

Toată lumea ar trebui să sărute astăzi un inginer IT-ist. Până la Satoshi Nakamoto cu felul său anarhic, nimeni nu și-a imaginat că există o metodă simplă, compartimentată care dă putere individului. Este vorba de Blockchain. Este o soluție elegantă pentru problema terților, care permite oamenilor să fie anonimi, sau aproape anonimi și, care, în același timp, dirijează tranzacții financiare sofisticate.

Ca o persoană care și-a petrecut întreaga viață alături de umanitate, dar mai ales alături de istorie, m-a luat prin surprindere faptul că libertatea oamenilor nu vine de la mulțimile care ies în stradă cu pancarte pe care scrie “Adevăr, Justiție, Libertate”. Vine însă de la radicaliști ai computerelor și de la criptografi care programează.

– va urma –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut primele nouăsprezece fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

 

Sursa – News.Bitcoin.com

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...