Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – Evitarea infracțiunii prin transformarea în anarhist crypto (CAP. 11.8)

THE_SATOSHI_REVOLUTION – CAPITOLUL_11.8

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă partea a opta din capitolul 11 al operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al LVIII-lea: Evitarea infracțiunii prin transformarea în anarhist crypto

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea a V-a: Salvarea lumii prin anarhism
Capitolul 11: Crypto digitalizează anarhismul și face vechile concepte să explodeze
de Wendy McElroy

Un transfer pe Blockchain este un contract peer-to-peer simplist, care memorează termenii pentru cei implicați și care este văzut drept valid de comunitatea din jur, datorită transparenței. Este un schimb voluntar. Blockchain-ul este de asemenea un instrument de aplicare care încorporează termenii de execuție, ca ireversibilitatea, asupra cărora ambele părți s-au pus de acord; înțelegerea lor este exprimată prin dorința de a folosi Blockchain-ul. Astfel, Blockchain-ul exprimă ambele necesități pentru legea liberală; el facilitează interacțiunea voluntară și acționează ca un instrument de aplicare.

– Wendy McElroy, “Nu nimiciți statul, evitați-l

Răposatul Samuel E. Konkin al III-lea (SEK3), părintele agorismului și un vechi prieten de-al meu de pahar, obișnuia să răspundă la telefon cu salutul “Nimiciți Statul”. Și, totuși, stilul său de viață nu a inclus confruntări directe cu autoritatea. De câte ori a avut posibilitatea, SEK3 a evitat sau a înlocuit statul în viața sa de zi cu zi, deoarece el știa că metoda cea mai bună de a nimici statul este prin a-l face să fie irelevant. Moștenirea sa în legătură cu teoria anarhică: Agorismul este o revoluție pașnică obținută prin acțiuni contra-economice, pe care SEK3 le-a definit drept “studiul sau practicarea tuturor acțiunilor umane pașnice care sunt interzise de către Stat”. Acțiunile contra-economice reprezintă versiunea de pe piața neagră a praxeologiei lui Ludwig von Mises – studiul acțiunii umane care defilează țanțoș prin fața statului.

SEK3 s-ar fi desfătat în obrăznicia criptovalutei, care evită și înlocuiește banii fiat emiși de stat deoarece a fi o valută mai bună este calea cea mai sigură de a distruge banii fiat. El ar fi spus despre crypto că este “valuta contra-economică” – valuta agorismului. Și mai mult decât atât. Într-o clipă, SEK3 ar fi recunoscut implicațiile crypto pentru justiție, deoarece evită și înlocuiește în același timp legea statului din postura ei de bază pentru contracte. Postura de bază devine piața liberă sau agorismul. Îl pot vedea pe SEK3 cum ia o gură de bere neagră și cum trage un fum din nelipsita-i pipă, înainte de a anunța că a venit anarhia.

Mesajul anarhismului nu ar fi trebuit niciodată să fie “nimiciți statul” sau “convingeți-i pe toți să devină anarhiști”. Acestea sunt finaluri imposibile. Mesajul ar trebui să fie “eliberați-vă” prin descentralizarea puterii exprimate prin fiecare decizie din mâinile voastre. Prin extensie, puteți acționa ca și cum statul nu ar exista, și chiar nu există.

Baza unei societăți libere

Contractul este baza legii anarhice deoarece el reprezintă o evidență tangibilă a consimțământului indivizilor, pe care se sprijină și societatea liberă. De aceea este esențială descentralizarea contractelor sub controlul direct al participanților. Blockchain-ul este un transfer care se execută automat, cu termeni imuabili și transparenți dictați de către utilizatori și nu de jurisdicția statului; el poate deveni o înțelegere care se execută automat prin adăugarea unui contract smart. (Notă: contractele smart sunt o tehnologie care încă se dezvoltă, dar dovada de principiu există cu siguranță.) Blockchain-ul  se apără singur de infracțiune și furt, în mare parte deoarece el evită intermediarii de încredere, care sunt cauzele copleșitoare ale corupției.

Un articol al Institutului Brookings întreabă “Pot ajuta criptovalutele și Blockchain-ul în lupta contra corupției?”. Subliniind responsabilitatea și transparența, articolul prezintă un exemplu practic despre cum poate Blockchain-ul să prevină infracțiunea. “Dacă un guvern decide să construiască un drum, el poate urmări acum cum se cheltuie fiecare dolar, poate identifica toți utilizatorii de fonduri și se poate asigura că doar cei autorizați să cheltuie bani o fac așa cum au fost intenționate inițial cheltuielile în intervalul de timp permis. Investigațiile infracțiunilor și ale corupției care durează acum în medie 15 luni ar putea fi realizate prin atingerea unui buton și la doar o frântură din costuri”.

Blockchain-ul este o parte a unui efort în creștere de minimizare a nevoii de avocați și instanțe. Un articol din Futurism, intitulat “O firmă de avocatură bazată pe Inteligență Artificială vrea să automatizeze toată lumea avocaților“, explică un alt aspect al trendului – un serviciu automatizat numit LawGeex. “Pe LawGeex, utilizatorii încarcă un contract și, într-un interval scurt de timp (în medie o oră), ei pot primi un raport care declară ce clauze nu îndeplinesc standardele legale. Raportul detaliază de asemenea orice clauze vitale care ar putea lipsi și clauzele existente care ar avea nevoie de modificări. Toate acestea sunt calculate de algoritmi”. Pentru un comision modest, algoritmii pot detecta clauzele care activează infracțiuni sau care oferă protecție neadecvată. Contractele smart pot fi examinate înainte de a fi programate.

Realitatea obositoare a infracțiunii

Infracțiunea este ca violența. Ambele vor fi mereu prezente deoarece unii oameni le vor alege mereu pe post de opțiuni. La fel ca în cazul violenței, ținta în combaterea infracțiunii nu este eliminarea sa, deoarece asta este o utopie. Ținta este de a o reduce drastic și de a o ține departe de viața ta.

Ce este infracțiunea? Nu este doar o “necinste” – un cuvânt care este folosit uneori ca sinonim. Nu este nici o încălcare a contractului, care poate avea loc între oameni rău intenționați, care de obicei ajung la o înțelegere. Într-un cadru de lucru anarhic, agresiunea este definită ca uzurparea proprietății – indiferent dacă este vorba de trupul sau proprietățile unei persoane – fără consimțământul proprietarului. În crypto, agresiunea este comisă împotriva bunurilor sau a averii. Dacă are loc prin violență, precum jaf sau spargere, atunci este direct vorba de furt. Dacă are loc prin înșelătorie sau prin metode tainice, atunci este un tip de furt numit infracțiune. În cazul infracțiunii facilitate printr-un contract, poate avea loc un schimb fictiv de valori: o persoană este asigurată că un ceas scump este un Rolex, de exemplu, când de fapt este o imitație ieftină. Sau, schimbul ar putea avea loc pe baza unor termeni fals declarați; Rolex-ul original este o proprietate furată asupra căruia vânzătorul nu are niciun drept. Vânzătorul minte; cumpărătorul crede; contractual de vânzare – explicit sau implicit – este invalid deoarece valorile sau termenii nu au fost agreați de ambele părți.

Înainte de a discuta despre infracțiunea în crypto, este important de notat că fenomenul ar putea să nu fie unul atât de obișnuit precum cred unii. Comisia pentru Competiții și Consumatori din Australia a emis un raport asupra nivelului și tipurilor de țepe care s-au petrecut în 2017. Infracțiunile din crypto au reprezentat 0,6% din total. Totuși, fiecare caz pare că atrage atenția media, deoarece forțe puternice se folosesc de acuzele de fraudă pentru a cere reglementare. Sau, așa cum spunea un titlu recent de pe site-ul Panda Security, “Infracținea crypto este excepția, nu regula“.

De asemenea, știu că pentru fiecare țeapă există și nenumărate exemple în care criptovaluta și tehnologia Blockchain au fost utilizate responsabil pentru a crea oportunități, pentru a crește economia și pentru a face bine în lume. Trebuie să ținem minte că infracțiunile cu criptovalute sunt excepții, nu o regulă.

Atenția asupra infracțiunilor este garantată, dar nu și o concluzie că ar fi nevoie de implicarea statului. Invitarea statului – cel mai țepar intermediar de încredere din lume – este o nebunie periculoasă. În schimb, oamenii trebuie să se concentreze pe corectarea practicilor nesigure ale utilizatorilor care au fost evidențiate de fiecare țeapă. Ei ar trebui să nu-și mai dezvăluie portofelele și criptomonedele în fața hoților, statiștilor sau în mod privat.

Să ne amintim de țeapa din 2017 “mybtgwallet.com”. Site-ul susținea că este un portofel web online pentru Bitcoin Gold, care era considerat a fi legitim. Mybtgwallet.com a oferit utilizatorilor portofele gratuite de Bitcoin Gold, cu ajutorul cărora își puteau verifica balanțele și puteau folosi site-ul pentru a face tranzacții gratis timp de o zi. Țeapa a fost favorizată de încrederea obținută prin apariția scurtă pe site-ul oficial al Bitcoin Gold – un act incredibil de nepăsare din partea site-ului, pentru a nu spune mai multe. Pentru a profita de oferta celor de la mybtgwallet.com, trebuia ca utilizatorii să-și înainteze cheile private sau frazele de recuperare a parolei. Desigur, după ce au făcut asta, fondurile crypto din portofele au fost trimise către alte adrese.

Nimeni nu ar fi trebuit să pice în această țeapă, însă și unii veterani în crypto au făcut-o. Coindesk a raportat că “peste 3,3 mil. USD au fost furați în urma unei țepe elaborate prin care s-au obținut avantaje de la utilizatorii de Bitcoin care încercau să-și revendice cotele cuvenite din nou creata monedă Bitcoin Gold. Au fost confiscați cel puțin 30.000$ în Ethereum, 72.000$ în Litecoin, 107.000$ în Bitcoin Gold și peste 3 mil. USD în Bitcoin”.

Care sunt lecțiile din urma eșecului mybtgwallet.com?

  • Presupuneți mereu că un site ciudat ar putea încerca să fure crypto. Aveți mai multă încredere doar după verificarea antecedentelor.
  • Indiferent de verificarea antecedentelor, nu aveți încredere în nimeni cu cheile private sau cu frazele de recuperare a parolei. Asta este echivalent cu a dezvălui codul unui seif sau cu împuternicirea cuiva asupra banilor. Cheile și frazele de recuperare sunt dovada și controlul proprietății.
  • Nu mai aveți încredere în oricine imediat după ce vă cere cheile sau frazele de recuperare a parolei.
  • Nu vă scrieți niciodată cheile sau frazele de recuperare a parolei în locații vulnerabile la copiere sau la stocare.
  • Țineți mereu o copie pe hârtie a ambelor într-un loc sigur.
  • În mare, păstrați intimitatea. Hoții cer date personale pentru a putea jefui.

Dacă lecțiile de mai sus sunt repetitive, este din cauză că ele au loc cu repetiție. Țineți minte: când criptomonedele părăsesc portofelul vostru, sunt pierdute pe vecie. Cel puțin asta ar fi de presupus. Tranzacția nu poate fi inversată, și nu există nicio companie de asigurări care să vă acopere (chiar dacă acest serviciu ar trebui să fie vândut în comunitatea crypto). Așa cum stau lucrurile, rareori victimele primesc înapoi cenți de dolari, cum au pățit și victimele Mt. Gox după ani și ani de eforturi intense.

Cel mai important mesaj de la mybtgwallet.com

Evitați intermediarii de încredere, indiferent de cât de comozi sau atractivi ar părea. Ei sunt punctul major de vulnerabilitate pentru infracțiuni sau alte furturi.

Intermediarii ar putea părea necesari pentru unele scopuri, precum conversia între criptovalute. Dacă este așa, folosiți exchange-uri sau alte servicii care necesită cât mai puțină încredere posibilă. Multe exchange-uri descentralizate nu solicită chei sau informații personale în afara minimului unei adrese de email și a unui nume de utilizator; preferați-le pe acestea în locul exchange-urilor centralizate care vă dezbracă de toată intimitatea. În conturi păstrați-vă cea mai măruntă cantitate de criptomonede și pentru un timp cât de scurt posibil pentru a vă atinge scopurile.

Cel mai de evitat intermediar de încredere este statul. Din nefericire, când au loc infracțiuni majore, chiar și oamenii care ar trebui să-și asume responsabilitatea pentru furt apelează, în schimb, la reglementarea guvernamentală. Aici este o ironie. Un motiv pentru care are loc infracțiunea este datorită modului statist de gândire cu care oamenii abordează investițiile și tot ce ține de finanțe. Ei sunt obișnuiți cu garanții de siguranță din partea statului și mulți cred că garanțiile sunt reale. Banii fiat sunt susținuți de stat și, prin lege, trebuie acceptați ca metodă de plată. Depozitele bancare sunt asigurate; în S.U.A., Compania de Asigurări pentru Depozite Federale asigură până la 250.000$. Forțele de aplicare a legii operează divizii antifraudă care înregistrează raportările furturilor. Pe scurt, statul îi face pe oameni să se simtă mai în siguranță decât ar trebui, iar ei neglijează că verificarea antecedentelor este responsabilitatea fiecărui individ. Protejarea proprietății tale este o parte a autoapărării. Cel mai fraudulos intermediar de încredere din lume – statul – nu este un remediu. El nu este un motiv pentru a abandona autoapărarea. Este un motiv pentru a învăța cum să te simți confortabil și cum să fii iscusit când o practici.

– va urma –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut primele cincizeci și opt de fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

Sursa – News.Bitcoin.com

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...