Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – Descentralizare (CAP. 8)

THE_SATOSHI_REVOLUTION – CAPITOLUL_8

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă partea întâi din capitolul 8 al operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al XXXII-lea: Crypto – Lege civilă versus drept comun

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea a III-a: Descentralizare
Capitolul 8: Descentralizare
de Wendy McElroy

Crypto – Lege civilă versus drept comun (Cap. 8.1)

2018 este anul în care criptovaluta va fi reglementată. Întrebările sunt: de către cine și cum? Cele două răspunsuri tradiționale au fost: legea civilă și dreptul comun. Dar, este și o a treia alternativă. Și anume, autoreglementarea preventivă, care poate fi numită de asemenea și simplă decență. Nu este o chestiune de aplicare a legii, ci de responsabilitate personală pentru propriul comportament. Înseamnă să fii adult într-o camera plină de copii care acționează ca atare.

Reglementarea vine deoarece crypto este definit, pe cât de mult posibil, prin abuzuri, în loc de beneficiile pe care le oferă. Problemele sunt reale. Și asta este o problemă pentru că oferă o portiță plauzibilă prin care guvernul poate intra. “Abuzurile” la care mă refer nu includ tranzacțiile cu droguri sau ascunderea banilor personali. Acestea nu sunt abuzuri crypto; ele sunt beneficii. Criptovaluta permite oamenilor să își controleze trupurile și sănătatea într-o manieră pașnică fără a face vreun rău cuiva. Aceasta este puterea crypto și adevărata-i frumusețe.

Abuzurile sunt numărul agresiv de țepe și borfași care ademenesc oamenii obișnuiți; prădătorii îl jefuiesc pe tipul onest pentru că pur și simplu încearcă să evite un sistem financiar corupt pentru a putea lăsa o moștenire copiilor și pentru a pune mâncare pe masă. Prădătorii transformă un vehicul al libertății într-o cale pentru furturi.

O parte a problemei este că prea mulți oameni onești stau și asistă. Omul de stat irlandez și filosoful Edmund Burke este creditat pentru afirmația “Singurul lucru necesar pentru triumful răului este ca oamenii buni să nu facă nimic”. Nu mi-a plăcut niciodată acest citat; el pune responsabilitatea pentru triumful răului pe umerii oamenilor buni care pur și simplu își văd de treburile lor. Asta este greșit. Dar este un punct în care concentrarea pe treburile personale devine ceva periculos deoarece există politicieni și alți infractori care se învârt și așteaptă șansa de a-i ataca pe cei care nu sunt atenți. Fiți atenți, acum.

Crypto va fi împins înspre un zid de cărămidă al regularizării în 2018, și asta se va întâmpla în aplauzele publicului. Ei vor aplauda pentru motive bune și rele.  Un motiv rău este acela că crypto este încă un mister pentru majoritatea oamenilor, iar ei îl vor privi suspicios. Ei spun că “este un vaporware bazat pe nimic” ca și cum bucățile de hârtie pe care le cheltuie zi de zi ar fi cumva diferite. Un motiv bun pentru nevoia de reglementare crypto este acela că mulți oameni au fost păcăliți și arși de către părți incompetente sau lipsite de etică ale comunității.

Comentatorii cinici pot striga “cumpărătorul să decidă!” – lăsați cumpărătorul să aibă grijă – și orice altceva doresc. Este o cale de blamare a victimelor, care, cu siguranță, au ceva responsabilitate. Cuvântul “precauție” vine în minte. Dar este ceva foarte greșit, un sistem în care oamenii onești sunt jefuiți și țepuiți în mod obișnuit. Este greșit când guvernul face așa ceva oamenilor, și este greșit și când o rețea financiară o face. Criptovaluta a fost concepută pentru a da putere oamenilor, nu pentru a-i sărăci.

Abuzurile curente înseamnă că aplicarea legii asupra crypto este inevitabilă. Întrebarea cheie este dacă criptovaluta va fi reglementată de legea civilă sau de dreptul comun. Sau de o terță alternativă . Alegerea este între controlul guvernului sau poliția privată a comportamentului. Care va fi? Guvernul sau autoreglementarea? Desigur, guvernul se va impune pe cât posibil. Dar acțiunile private îi dau justificarea de a face așa.

Soluția ideală este dreptul comun, dar idealul rar câștigă. În realitate, va fi probabil un amestec al ambelor.

Lege civilă versus drept comun

Legea civilă este legea politică. Asta este legea civilă:

“Credem cu tărie că avem nevoie de o astfel de reglementare (a tranzacțiilor cu criptomonede) în toată lumea. […] Înțeleg că UE se mișcă rapid în această direcție și credem că este important ca reglementări similare să aibă loc în mai multe alte țări”.

Sigal Mandelker,  subsecretarul Trezoreriei S.U.A. pentru terorism și informații financiare

Legea civilă este lucrul cu care cei mai mulți oameni se trezesc în fiecare dimineață. Este diferită de legea (penala), care se adresează infracțiunilor, prin faptul că se aplică contractelor, aranjamentelor de afaceri, moștenirilor și altor aspecte legale cu care oamenii obișnuiți se confruntă zilnic. Legea civilă este aprobată de legislatură și este concepută pentru a stabili regulile care dictează viețile oamenilor. În mare parte este validă. Ea răspunde întrebărilor reale – cum ar fi rezolvarea unei dispute asupra proprietății cu vecinul sau cum împart o proprietate la divorț? Dar ea exprimă, de asemenea, și interesele terților, în special ale guvernului, în sensul că îi îmbogățește pe cheltuiala oamenilor obișnuiți. Cu cât legea devine mai mult un “statut”, cu atât reflectă mai puțin nevoile zilnice ale oamenilor.

Legea comună oferă un plan legal alternativ. Cu rădăcini adânci în tradiția engleză, este un corp de lege care se dezvoltă de la nivel local înainte. Ea nu implică prezența Parlamentului. Vine din deciziile juridice descentralizate. care apar din dispute legale reale. Cineva nu plătește puiul pe care l-a “cumpărat”; vânzătorul se adresează curții…cum primesc o compensație corectă? O înțelegere de afaceri se dizolvă; cum pot investitorii să împartă corect activele? Acestea sunt problemele reale ale oamenilor. Răspunsurile oferite de judecători pot fi drepte sau greșite, dar ele nu vin ca beneficii pentru privilegiați. Asta este legea comună, și este numită așa deoarece este spre beneficiul omului comun.

Din fericire, oamenii obișnuiți vor de obicei să trăiască în pace, pur și simplu. Asta face ca legea comună să fie relativ directă. Aproape fiecare lege comună și procedurile judiciare asociate avansează neinițierea forței, de exemplu. Toate îmbracă standardele evidenței, cum sunt transcrierile publice, care îi fac pe oameni să accepte sistemul ca fiind just.

Legea comună este de departe mai de preferat decât dreptul comun. Dar dreptul comun este imperfect. El poate substitui opiniile arbitrare ale judecătorilor cu opiniile pentru propriul interes ale politicienilor. Cea mai bună soluție pentru criptovalute ar fi să nu existe lege deloc. Este autoreglementare. Nu permite ca problemele previzibile ale fraudei sau furtului să apară, în primul rând. Și ca în orice comunitate sănătoasă, standardele de conduită sunt setate de către oamenii normali care încearcă să funcționeze și să își hrănească copiii. Comunitatea crypto nu diferă.

Da, criptovaluta are nevoie să fie reglementată. Dar ar trebui să fie o reglementare privată care răspunde unei lumi care se mișcă repede, nu nevoilor birocraților. Asta este legea comună. În mod ideal, este politica privată a ființelor decente care au dominat mereu crypto dar care au nevoie să stea drepte și să strige “DESTUL!” către cei care tratează libertatea ca pe un permis pentru infracțiuni.

– va urma –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut primele treizeci și două de fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

Sursa – News.Bitcoin.com

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...