Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – Banii tăi servesc statul sau pe tine? (CAP. 9.4)

THE_SATOSHI_REVOLUTION – CAPITOLUL_9.4

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă partea a patra din capitolul 9 al operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al XLI-lea: Banii tăi servesc statul sau pe tine?

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea a IV-a: Stat vs societate
Capitolul 9: Crypto ca război al claselor
de Wendy McElroy

Pe scurt, Statul se adresează oamenilor, în timp ce Societatea îi asociază în mod voluntar.

– Felix Morley

 

Două teste simple, precum cele cu hârtia de turnesol, determină dacă banii servesc statului (forța organizată) sau dacă servesc societății (schimburile voluntare).

  • Cine îi emite? Banii statului sunt emiși ori de către stat, ori de către o autoritate pe care o controlează, care deține monopol.
  • Pot oamenii să aleagă dacă îi folosesc sau nu? Banii statului au decis deja ca oamenii să îi accepte pe post de mijloc legal de plată.

Criptovaluta este emisă privat și nimeni nu este obligat să o utilizeze sau să o accepte. Crypto sunt bani puri ai societății – bani publici, nu unii care să servească celor care fac legile și elitelor. Într-adevăr, mulți oameni folosesc crypto pentru a scăpa de sistemul corupt al băncilor centrale și de dominația acestora asupra economiei. Controlul economiei este baza controlului social.

Statul trăiește sau moare prin abilitatea sa de a reglementa cursul banilor din societate. Asta face ca valuta crypto, încă din fragedă pruncie, să fie o amenințare în fața puterii pe care statul o etalează atunci când domină crypto prin reglementare, prin monopolul de a fi unica entitate care emite monedă sau prin interdicții. Fiecare pas are nevoie de lege. Și, cu excepția dictaturii, legea are nevoie să fie justificată în mod public. Chiar și în dictatură, justificarea publică este oferită de obicei, pentru a evita rezistențele publice. Statul are nevoie de lege pentru a distruge crypto, ceea ce înseamnă că are nevoie de justificare. Dacă nu există o nevoie reală, trebuie creată una falsă.

Apelul la lege dezvăluie o altă diferență fundamentală între banii statului și cei ai societății. Și anume, care este scopul legii pentru oricare dintre aceste forme de bani?

Care este scopul legii față de crypto?

Pretinsa ilegalitate a crypto și a celor care îl folosesc este, din nou, împărțită de către stat în două categorii distincte.

Prima și cea mai caracteristică statului constă în încălcările jurisdicției pe care tot el a stabilit-o. Dat fiind că statul nu produce singur bani, această jurisdicție a sa constă în regulile prin care banii sunt confiscați și redistribuiți. Crypto încalcă aceste reguli. În unele cazuri, asta se întâmplă direct. De exemplu, uneori este folosit pentru evaziuni fiscale, spălare de bani, activități pe piața neagră și alte funcții care compromit statul.

Desigur, oamenii care folosesc fiat comit “infracțiuni” de asemenea, totuși, în aceste cazuri, există o diferență remarcabilă în modul în care legea abordează ofensele. Mai precis, indivizii criticabili sunt blamați, de obicei suficient de mult, încât să fie intimidați și cei care se ascund. Dar banii în sine nu sunt acuzați de nicio infracțiune și nu poartă nicio răspundere. În cazul crypto, atât indivizii cât și banii sunt blamați. Banii sunt adevărata țintă, indivizii fiind doar calea prin care li se atacă legitimitatea. Persecuțiile escaladează rapid în tentative de a controla banii.

Crypto încalcă de asemenea și legile statului, într-o manieră profundă. El face ca intermediarii de încredere să devină irelevanți, și nu există un intermediar mai mare ca statul. Statul a creat sistemul bancar central ca pe un organ omniprezent de reglementare și ca pe un punct de șoc pentru informații. El a țesut o rețea de metal pentru legi care monitorizează banii și care cer o bucată de ciolan la fiecare tranzacție. Dacă nimeni nu ar avea nevoie de băncile centrale, dacă s-ar putea evita ușor legile care sugrumă, atunci puterea statului s-ar diminua drastic. Unii fanatici ai crypto susțin că puterea este sau va fi distrusă. În oricare dintre cazuri, crypto constituie o amenințare la fel de puternică precum orice revoluție. Poate chiar mai mare. Deloc surprinzător, cea mai sonoră strigare “trebuie să existe o lege” se învârte în jurul păstrării privilegiilor statului.

A doua oară statul plânge pentru lege datorită ideii că crypto ar încălca persoana și proprietatea oamenilor. De departe, aceasta este calea de atac cea mai utilizată și de multe ori sună ca acel gând bun care vine pe urmă. Dar este, de asemenea, și cea mai periculoasă afirmație la adresa libertății neîntrerupte a utilizatorilor crypto deoarece acuzația este validă și rezonează cu oamenii decenți. Majoritatea oamenilor urăsc taxele și mulți le-ar evita dacă ar putea-o face în siguranță. Dar aceiași oameni urăsc frauda, furtul și violența.

Fraudă, furt și violență

Unele utilizări de crypto sunt frauduloase. Un articol din martie 2018 de pe bitcoin.com începea cu:

În timpul în care citești această propoziție, 850$ sunt pierduți datorită țepelor crypto. În timpul în care citești acest articol, suma crește la 17.000$. Phishing; fraudă; furt; hacking; toate sunt des întâlnite. În primele două luni ale lui 2018 au existat 22 de țepe care au implicat furturi de 400.000$ sau mai mult. Puse cap la cap, se ajunge la o medie de 9,1 milioane de dolari într-o zi. Ah, și nu au fost incluse cazurile extreme din 2018 – Coincheck, Bitconnect și Bitgrail. Cu tot cu acestea, suma s-ar ridica la 23 de milioane de dolari pe zi”.

Există și hoți care-și caută victime din comunitatea crypto. Un articol din aprilie 2018 de pe bitcoin.com relata:

Portofelele hardware sunt privite drept cele mai sigure metode de stocare pentru Bitcoin și alte criptovalute. Fiecare dispozitiv garantează proprietarului că posedă cheile private și este prevăzut cu un cod PIN, dar și cu alte tehnologii care îmbunătățesc securitatea. Totuși, portofelele hardware nu sunt invincibile, dat fiind riscul la care s-a supus un britanic care cumpărase dispozitivul de pe Ebay. Utilizatorul de Reddit moodyrocket spune că “averea vieții” i-a fost sustrasă, după ce crypto în valoare de 34.000$ i-a fost furat din nou achiziționatul portofel hardware Nano Ledger. Dispozitivul nu a fost compromis datorită unei erori de fabricație, ci datorită atacului unui intermediar care își setase propria frază de recuperare”.

Se spune că crypto maschează acțiunile violente. Asta este cea mai absurdă afirmație, deoarece ea se bazează pe rapoartele emise de oficiali ai statului sau de experți care de multe ori sunt plătiți să susțină așa ceva. În “Cele mai mari 10 minciuni despre Bitcoin” (articol din decembrie 2017) s-a dezbătut afirmația conform căreia crypto reprezintă banii la care apelează teroriștii.

“Dacă vreți să blamați o valută, începeți cu dolarul american, care a fost utilizat mai mult decât oricare altă monedă pentru a finanța mai multe războaie, bombardamente și insurgențe. Europol nu a găsit nicio probă cum că teroriștii ar folosi criptovalutele pentru a-și finanța activitățile. Asta nu înseamnă că nu s-a întâmplat acest lucru și nici că nu se va mai întâmpla. Înseamnă doar că singurii oameni care corelează Bitcoin cu terorismul sunt cei din guvern, care încearcă să distrugă valutele digitale”.

De dragul discuției, să presupunem că fiecare acuzație adusă criptovalutei ar fi adevărată. Același lucru este valabil însă și pentru fiat. Frauda, furtul și violența au fost asociate cu fiecare tip de schimb care a existat. Din nou, doar crypto este discreditat. Nu trocul. Nu aurul. Nu banii fiat, pentru care nimeni nu-și pune obrazul, datorită fraudelor. Cu alte cuvinte, criptovaluta este blamată pentru acțiunile indivizilor, ca și cum armele ar fi blamate datorită crimelor.

Legea se va impune asupra crypto. Statul trebuie să-și reafirme controlul. Piața liberă trebuie să facă lucrul la care se pricepe cel mai bine: să ofere o soluție pentru fiecare nevoie. Stat versus societate. O să vedem cu ochii noștri. Am o idee bună despre cum vor arăta lucrurile, de ambele părți.

– va urma –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut primele patruzeci și unu de fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

Sursa – News.Bitcoin.com

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...