Loading Posts...

THE SATOSHI REVOLUTION – Altceva decât piața neagră, o ultimă încercare pentru libertatea economică (CAP. 9.5)

THE_SATOSHI_REVOLUTION – CAPITOLUL_9.5

– Articol de colecție –

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă partea a cincea din capitolul 9 al operei “The Satoshi Revolution”, cea mai recentă carte a scriitoarei Wendy McElroy. Lectură plăcută tuturor!

Fragmentul al XLII-lea: Altceva decât piața neagră, o ultimă încercare pentru libertatea economică

Citeşte fragmentele anterioare aici.

The Satoshi Revolution: O revoluţie a aşteptărilor în creştere
Secţiunea a IV-a: Stat vs societate
Capitolul 9: Crypto ca război al claselor
de Wendy McElroy

Banii […] sunt cea mai încrustată și mai obscură zonă economică, în care de secole s-a simțit imixtiunea guvernului. Mulți oameni, mulți economiști, de obicei devotați pieței libere, se opresc asupra banilor. Banii, insistă ei, sunt diferiți; ei trebuie să fie furnizați de guvern și reglementați de guvern. Ei nu se gândesc niciodată că banii controlați de stat sunt o interferență pe piața liberă; banii pieței libere sunt ceva de neconceput pentru ei. Istoric, banii au fost unul dintre primele lucruri controlate de guvern, iar “revoluția” pieței libere din secolele XVIII și XIX a lăsat puține urme în sfera banilor. Deci este timpul în care să ne întoarcem o atenție fundamentală către sângele economiei noastre – banii.

– Murray Rothbard, “What Has Government Done to Our Money?” (n.r. Ce a făcut guvernul cu banii noștri?)

 

Imaginarea pieței libere crypto ar trebui să fie ușoară deoarece criptovaluta a fost creată pe piața liberă și rămâne nereglementată în multe locuri. Cât de greu este pentru o persoană să-și imagineze ceea ce vede în fața ochilor? Monedele ca Bitcoin sau Bitcoin Cash sunt povești de succes pe care le pot vedea toți.

Din nefericire, vede și guvernul. Ei văd în crypto un competitor feroce la monopolurile pe care le au asupra banilor fiat, asupra sistemelor de taxe, dar și o sursă de averi relativ neexploatată. Totuși, pentru a controla crypto, guvernul nu poate lăuda fenomenul; guvernul are nevoie să blameze crypto prin crearea unei isterii publice legată atât de problemele reale (frauda) cât și de cele fabricate (corelările cu terorismul). Stați fără grijă, dacă crypto ar fi fost o Satană economică în loc de o senzație în business, guvernele din toată lumea nu ar mai fi salivat și nici nu ar mai fi făcut planuri despre cum să coopteze industria. Pentru a face asta, ei ilustrează crypto ca pe un “bun” care este des asociat cu abuzuri, pe care doar guvernul le poate rezolva. Piața liberă a eșuat, spun ei.

Presiunea guvernului crește. În timp ce criptovaluta este tot mai mult acceptată pe post de bani, vaietele pentru reglementare cresc. Un raport recent emis de gigantul în trading eToro și de Colegiul Imperial din Londra susținea că “Criptovalutele ca Bitcoin oferă un viabil și evolutiv “pas înainte” pentru bani și au potențialul de a deveni o formă de plată în masă în următoarea decadă”. Raportul a afirmat că reglementarea este o premisă necesară pentru o astfel de evoluție.

Și cei mai mulți oameni vor asculta de apelul pentru reglementare deoarece ei cred că monopolul guvernului face ca banii să fie mai sigur de utilizat de către ei – cel puțin, mai sigur decât banii pieței libere, pe care nu-i înțeleg. Desigur, adevărul este exact invers. Banii guvernului dau celor aflați la putere un control de fier asupra economiei, iar acest aranjament niciodată nu se termină cu bine pentru omul obișnuit. În contrast, piața liberă încurajează clienții, care sunt o sursă de profit. Câte restaurante ale guvernului ar permite oamenilor să trimită mâncarea înapoi la bucătărie pentru a fi schimbată? Câte au o politică de returnare a bunurilor și serviciilor de forma “fără întrebări”?

Piața liberă oferă de asemenea bunuri și servicii, inclusiv bani, într-un mod mai eficient față de guvern. Dacă ne uităm la un singur lucru, competiția forțează companiile să fie eficiente pentru a putea oferi prețuri mici care să atragă clienții. Piața liberă mai exprimă de asemenea și o moralitate mult mai mare deoarece se bazează pe schimburi voluntare, în timp ce guvernul apelează la coerciție.

Cu toate acestea, banii sunt considerați a fi un caz “special” care necesită intervenția guvernului deoarece banii sunt esențiali pentru funcționarea unei societăți sănătoase. Dar la fel este și mâncarea. Și, totuși, piața liberă oferă un corn al abundenței plin de alimente, în toată lumea, la prețuri acceptabile. Cei mai mulți oameni pot merge la magazine urmărind promoții. Este greu de imaginat cum un guvern ar putea administra un lanț trofic similar; într-adevăr, guvernele care au încercat au produs raționalizări, foamete, piețe negre și prețuri în creștere pentru lucrurile esențiale vieții.

Isteria este o poziție standard de dat înapoi pentru cei care vor să ascundă realitatea. Și isteria împotriva crypto este pe cale să vină deoarece este cea mai bună strategie de a convinge oamenii că guvernul este un instrument al justiției crypto, nu un amator care vrea să devină crypto-infractor.

Respectabilitatea = nevoia pentru un remediu lipsit de justiție = reglementare

Guvernele joacă cu crypto un joc cu mai multe niveluri, iar urmările vor fi după cum se va vedea în continuare.

În primul rând și de câte ori va fi necesar, crypto va fi redefinit ca bani în loc de activ, deoarece băncile centrale, agențiile guvernamentale și instituțiile financiare tradiționale nu au autoritatea adecvată pentru a reglementa active păstrate în mod privat, care sunt în mod legal obținute și deținute. Desigur, guvernele pot taxa și confisca, dar acest nivel de control este unul modest în comparație cu puterea de monopol prin care se emit și / sau definesc banii legali.

Apoi, crypto va fi contopit cu piețele de active crypto, cum sunt exchange-urile și business-urile care emit ICO-uri (Initial Coin Offerings). Chiar dacă cele două sunt diferite, cei mai mulți oameni nu fac nicio distincție între ele; conceptele au devenit amestecate unul cu celălalt. Cei care vor să reglementeze crypto găsesc utilă amestecarea deoarece aceasta facilitează o legislație largă care acoperă întreaga sferă crypto și multele ei manifestări.

Planul pentru controlul crypto este predictibil; el este de asemenea și global. De exemplu, săptămâna trecută, Consiliul pentru Stabilitate Financiară a oferit un raport la o întâlnire G20 a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale, unde s-a discutat un cadru de lucru pentru stabilirea standardelor pe piețele de active crypto.

Câteva luni mai devreme, Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a indicat cum se va proceda la nivel global. Au existat și referiri la presupusul rol jucat de crypto în terorism și spălare de bani. Dar accentul a fost diferit. Pe blogul FMI, Lagarde a făcut apel ca piețele de active crypto să protejeze consumatorii în aceeași manieră ca piețele financiare tradiționale. Politicile Know Your Customer (n.r. cunoaște-ți clientul) și coordonarea globală au fost accentuate.

Apelul pentru protecția consumatorului are ecou. De exemplu, la o conferință din 25 iunie, Andrew Smith, directorul Biroului pentru Protecția Consumatorului din cadrul Comisiei Federale pentru Comerț, a explicat: “Cu creșterea criptovalutelor am văzut multe semne, de la surse publice la acțiuni de aplicare a legii întreprinse de către noi […] de care țeparii se folosesc pentru a-i jecmăni pe consumatori de criptovalute”.

“Oamenii trebuie protejați de noii bani!” crește în intensitate ca argument pentru reglementarea crypto. Argumentul nu apelează doar la o prejudecată înrăită împotriva banilor de pe piața liberă, ci se și joacă cu teama oamenilor. Susținerea populară face ca guvernul și băncile centrale să aibă mai ușor parte de succes în tentativa lor globală de a înhăța crypto. Și, astfel, cuvântul “fraudă” devine mai comun de câte ori se discută despre crypto, chiar dacă piețele de active crypto sunt de obicei subiectul. (Notă: faptul că banii fiat sunt fraude totale, pe lângă multe acțiuni la mai puțin de un dolar și tranzacții extrabursiere, este un subiect care nu iese în evidență).

Cel mai damnabil aspect al reclamării fraudei pe scară largă

Există un adevăr real în cazul acuzației de fraudă. Crypto, ca orice altă investiție, este o situație de “caveat emptor” datorită riscului de fraudă și de alte forme de furt. “Caveat emptor” se traduce de obicei prin “Atenție, cumpărători” și înseamnă că un cumpărător sau un client este responsabil de verificarea bunurilor și serviciilor înainte de a le achiziționa. Principiul este valid, dar este un răspuns nesatisfăcător și incomplet când este confruntat cu frauda, care este o infracțiune – infracțiunea prin care guvernul își fixează visul de a uzurpa crypto.

Cât de mare este problema fraudei? Un studiu recent realizat de Satis Group atestă următoarele: ca procent al ICO-urilor examinate, “aproximativ 78% din ICO-uri au fost identificate ca țepe, 4% au eșuat, 3% au capotat și 15% au ajuns să fie listate la un exchange”. Nu este clar dacă rezultatele sunt valide, mai ales în condițiile în care rapoartele experților au devenit un aspect de fond al oricărei presiuni pentru legislație; multe din ele sunt neîngrijite și motivate politic. Sincer, numerele par exagerate. Pe de altă parte, multe ICO-uri au fost descoperite ca fiind corupte, iar existența fraudei este de netăgăduit, mai ales în piețele de active crypto.

Totuși, admițând o problemă, nu se validează o soluție particulară, cum ar fi intervenția guvernului. În primul rând, guvernul a dovedit că nu dorește prevenirea fraudei în sistemul monetar pe care deja îl comandă: banking-ul central. Satoshi Nakamoto explica,

“Trebuie să avem încredere că băncile centrale nu devalorizează valuta, dar istoria banilor fiat este plină de încălcări ale acestei încrederi. Trebuie să avem încredere în bănci când ne păstrează banii și îi transferă electronic, dar ele îi împrumută în valuri de bule de credit și au abia o fracție de rezervă. Trebuie să ne încredem în ele cu intimitatea noastră, trebuie să credem că nu vor permite hoților de identitate să ne golească conturile. Regiile lor masive fac microplățile imposibile”.

Devalorizarea banului este de asemenea cunoscută sub numele de inflație, care devine inevitabilă deoarece inflația este o sursă primă de venit pentru guvern și pentru grupurile pe care le favorizează. Dar răul produs de banii guvernului se extinde peste degradarea valorii. Rothbard explica,

“A fragmentat piața productivă și pașnică a lumii și a spulberat-o în mii de bucăți, iar comerțul și investițiile sunt poticnite și stânjenite de miriade de restricții, controale, rate artificiale, prăbușiri ale monedei etc. A ajutat cauzele războaielor prin transformarea unei lumi de relații pașnice într-o junglă de bani incompatibili. Pe scurt, aflăm că coerciția în bani, dar și în alte subiecte, aduce nu ordine, ci conflict și haos”.

Și, totuși, unul dintre argumentele principale împotriva banilor de pe piața liberă este acela că piața este prea haotică și coruptă. Nonsens.

Trebuie să existe o lege

Frauda necesită un răspuns legal deoarece a avut loc o infracțiune. Dar, din nou, admiterea unei nevoi nu validează o soluție particulară. Asta este mai ales adevărată când vine vorba de soluțiile legale oferite de guvern.

Vorbind la modul general, există patru tipuri de legi care funcționează în societate, și care se suprapun uneori.

  • Unele care impun o viziune specifică despre lume sau moralitate. Acestea includ legile împotriva pretinselor vicii, cum ar fi consumul de alcool sau de droguri, dar și legile care necesită pretinse virtuți, cum ar fi votarea sau plata taxelor. Scopul este de a mandata un cod de comportament, ștergând astfel limitele dintre legalitate și (viziunea cuiva despre) moralitate. Tipic, legile se aplică tuturor, cu excepția celor care au puterea de a fi scutiți.
  • Unele care reglementează un segment vizat din societate. Acestea includ legile despre cine poate conduce un business specific și cum trebuie să opereze, dar și legile referitoare la niște discriminări între oameni bazate pe anumiți factori, cum ar fi rasa. Scopul este controlul economic și social, iar aplicarea se concentrează pe oamenii indicați.
  • Unele care protejează față de răul fizic și distrugerea proprietății, inclusiv furtul. Acestea includ legile împotriva asaltului și vandalismului. În loc să mandateze un comportament, ele interzic unul – și anume, violența, care include frauda. Scopul este de a oferi siguranța care permite unei societăți sănătoase să prospere, și se aplică tuturor.
  • Unele care sunt create prin contract. Acestea includ legile care permit creditorilor să sechestreze active în cazul restanțelor, cum ar fi mașinile confiscate, și legile care țintesc întărirea unui comportament, cum ar fi performanța muncii pentru care s-a prestat o plată. Un contract poate fi mereu încălcat, dar există o penalitate în acest caz: de exemplu, o mașină confiscată, o restituire a comisioanelor. Scopul este de a stabili contracte executorii, care nu sunt decât consimțământ executoriu între indivizi. Din nou, se oferă siguranța care permite unei societăți sănătoase să prospere și se descurajează violența ca singură cale de rezolvare a unei dispute. Legea se aplică doar celor implicați în contract.

În cazul crypto, guvernul apelează doar la primele două forme de lege: o viziune specifică impusă asupra lumii; și, reglementarea unui sector vizat. Legile nu protejează oamenii și proprietatea, așa cum evidențiază faptul că fondurile recuperate nu sunt rambursate celor fraudați. Amenzile, comisioanele și averile recuperate merg în lăzile guvernului. Pe scurt, legile servesc guvernul; ele nu protejează consumatorii.

Ultimele două forme de lege protejează indivizii, inclusiv consumatorii, și nu guvernul. Sunt legi care ar exista pe piața liberă deoarece îndeplinesc nevoi umane. Dar cum ar arăta ele de fapt? Și cum ar fi aplicate?

– va urma –

Gazeta Bitcoin vă prezintă traducerea cărții scrise de Wendy McElroy exact în forma în care autoarea a publicat materialele pe site-ul News.Bitcoin.com.

Cum ţi s-au părut primele patruzeci și două de fragmente ale cărții? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

Sursa – News.Bitcoin.com

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...