Loading Posts...

Terminologie

Adresă – este o cheie publică şi este similară unei adrese de email. Este o locaţie din care se pot trimite şi primi criptomonede, sau în care acestea se pot stoca. Aceste adrese sunt şiruri de caractere alfanumerice de forma: 1MhN5qfH1vgx9CLL17i3DK9D2gzrHR7dZF. Ele se generează în mod aleator când se creează un nou portofel.

Adresa unui portofel este partea publică a două chei criptate, necesare posesorului pentru a accepta şi verifica tranzacţiile.

Airdrop – este o metodă de distribuție a cantității inițiale de monede, la apariția unui altcoin. Developerii proiectului oferă în mod gratuit monedele către utilizatori, iar aceștia, dacă le este captată atenția, pot cumpăra ulterior mai multe.

Alligator – indicele a fost introdus de Bill Williams în anul 1995. Constă în trei linii suprapuse peste un grafic de preţ, care împreună simulează falca, colţii şi buzele unui monstru. A fost creat pentru a ajuta traderii să observe dacă există un trend şi direcţia acestuia. Instrumentul lucrează cel mai bine împreună cu indicatorul momentum.

Altcoin – este numele acceptat de comunitate pentru orice criptomonedă diferită de Bitcoin.

AML – abreviere de la Anti Money Laundering. Este un ansamblu de proceduri şi legi create pentru a preveni spălarea banilor.

Arbitraj – achiziționarea și vânzarea simultană, sau cvasi-simultană a acelorași valori mobiliare pe piețe diferite, realizate de persoane fizice sau companii, în încercarea de a profita de diferențe de valoare ale ratelor, prețurilor sau scadențelor. Aceste tranzacții implică de obicei opțiuni sau valori mobiliare convertibile.

ASIC – dispozitiv construit special pentru a mineri criptomonede, care are putere de calcul şi viteză mai mari decât PC-urile. Termenul ASIC este o prescurtare de la “Application Specific Integrated Circuit”.

Atac 51% – este o situaţie în care un individ sau un grup deţine mai mult de jumătate din puterea de hash totală, ceea ce îi conferă control total asupra reţelei. O astfel de entitate:

  • ar putea bloca tot procesul de minerit
  • ar putea bloca sau manipula toate tranzacţiile
  • ar putea cheltui aceleaşi monede pentru mai multe plăţi.

Atac DoS (DDoS) – este un atac cibernetic de tip DoS (Denial of Service), sau DDoS (Distributed Denial of Service) care încearcă în mod fraudulos să indisponibilizeze sau să blocheze resursele unui calculator, unui site web, sau alte servicii de Internet.

ATH – abreviere de la all time high (maximul tuturor timpurilor). Termenul este folosit în domeniul financiar pentru a exprima o valoare record.

Atomic swap – reprezintă preschimbarea unei criptovalute cu alta în mod direct între utilizatori, fără a mai apela la un intermediar de încredere (ex: un o casă de schimb valutar).

Bifurcare – este o alterare permanentă a unui blockchain. Bifurcările pot apărea când are loc un atac 51%, sau datorită unui bug din sistem, sau când majoritatea utilizatorilor doresc o schimbare a regulilor.

Bit – este o subdiviziune a Bitcoinului, echivalentă cu o milionime. Cu alte cuvinte 1 bit = 0,000001 BTC.

Bitcoin – termen utilizat pentru a descrie reţeaua în sine sau pentru a descrie moneda utilizată în cadrul reţelei.

Bloc – este o pagină în cadrul registrului de tranzacţii, un fişier care conţine date nealterabile ale reţelei, stocate permanent. Blocurile conţin grupuri de tranzacţii, care sunt apoi procesate şi confirmate.

Bloc geneză – este primul bloc al unui blockchain. Versiunile moderne consideră că blocul geneză este blocul cu numărul 0 din reţea, în timp ce versiunile mai vechi îl atribuie blocului 1. Este un bloc mai aparte, iar criptomonedele generate din acest bloc nu pot fi utilizate.

Blockchain – este un sistem de date ce permite crearea unui registru de tranzacţii publice într-o reţea descentralizată. Blockchain-ul este alcătuit din blocuri de tranzacţii şi creşte pe măsură ce se adaugă blocuri noi lanţului existent. Blocurile sunt adăugate în ordine cronologică şi permit aflarea sursei din care au parvenit criptomonedele şi respectiv destinaţia lor ulterioară. La fiecare 10 minute este adăugat câte un bloc nou la blockchain.

BTCeste simbolul textual pentru o monedă Bitcoin. Simbolul grafic este

Cheie publică / privată – în criptografie, o cheie publică este o cheie care poate fi utilizată de oricine pentru a cripta un mesaj. În reţeaua Bitcoin, ea este adresa utilizatorului de portofel. Cheia publică are asociată o cheie privată – Destinatarul și totodată proprietarul cheii private. Acesta se foloseşte de această cheie privată, care este corelată cu cheia publică, pentru a decripta mesajul. Cu alte cuvinte, ea conferă posesorului posibilitatea de a cheltui criptomonedele dintr-un portofel. Cheile private sunt stocate pe PC, pe web sau pe telefon, în funcţie de tipul portofelului. Este recomandată criptarea aplicaţiei de portofel, pentru a preveni furtul cheilor private. Oricine le deţine poate cheltui criptomonedele din portofel.

Coin mixing – operaţiune care amestecă o cantitate de criptomonede cu altele, cu scopul de a asigura că este imposibilă urmărirea lor. Practic, fondurile sunt trimise către un furnizor de servicii iar acesta le schimbă cu o cantitate egală, preluată de la alţi utilizatori.

Confirmare – reprezintă confirmarea unei tranzacţii de către mineri şi adăugarea ei într-un bloc care va fi ulterior lipit la blockchain.  În general este nevoie de şase confirmări pentru ca o tranzacţie să fie acceptată în reţea.

Contract Smart – este un contract agreat de două părţi şi stocat în blockchain. Odată semnat, contractul nu se mai poate modifica.

Criptografie – este o ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației precum și cu autentificarea și restricționarea accesului într-un sistem informatic. În realizarea acestora se utilizează atât metode matematice (profitând, de exemplu, de dificultatea factorizării numerelor foarte mari), cât și metode de criptare cuantică.

Criptomonedă – este un tip de monedă digitală, virtuală, nebancară, folosită ca mijloc de plată (de exemplu: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero etc.).

Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuire.

Criptovalută – termen folosit pentru descrierea banilor virtuali. Criptovalutele există în afara domeniului bancar. Ele apar şi sunt securizate prin intermediul calculelor matematice. Tranzacţiile sunt verificate de către membrii reţelei.

Cypherpunk – grupare de activişti de la finalul anilor ’80, care a propagat puternic criptografia şi tehnologiile inovative cu scopul schimbărilor sociale şi politice. Ţintele grupului constau în anonimitate şi securitate obţinute prin intermediul criptografiei.

Dificultate (de minerit) – este unitatea de măsură care descrie cât de dificil este de rezolvat un bloc. Totodată, ea creşte în funcţie de numărul de mineri şi de puterea de hash a reţelei, astfel încât blocurile noi să fie găsite la 10 minute. Cu alte cuvinte, independent de cât de avansată ar fi aparatura minerilor şi de câte dispozitive de minat ar beneficia, blocurile noi vor fi găsite tot la intervale de 10 minute.

Dublă cheltuire – operaţiune efectuată de un răuvoitor care doreşte să trimită o aceeaşi monedă la doi utilizatori diferiţi. În această situaţie, minerii sunt cei care decid ce tranzacţie va fi acceptată în reţea. Astfel, una dintre tranzacţii va primi confirmări şi va fi acceptată, în timp ce cealaltă va fi respinsă. Utilizatorii normali nu trebuie să se îngrijoreze de aceste operaţiuni întrucât ele sunt rare şi dificil de realizat.

Escrow este un depozit colateral care are ca scop principal protejarea participanţilor la tranzactii comerciale. Contul escrow permite depunerea sumelor în favoarea beneficiarului, însă acestea pot fi ridicate doar dacă se îndeplinesc condiţiile contractuale. Deponentul are posibilitatea recuperării integrale a disponibilului din cont, în cazul în care condiţiile specificate nu sunt îndeplinite, sau dacă este depăşit termenul de depunere a documentaţiei.

ETF – abreviere de la Exchange Trade Fund. Este un fond tranzacţionat prin bursă, ce implică un randament pentru utilizator, la costuri minime.

Exchange – entitate care acţionează ca un intermediar între utilizatori şi care facilitează preschimbarea valutelor şi criptovalutelor.

Faucet – este o aplicaţie sau un site care oferă recompense în subdiviziuni ale criptomonedelor acelor utilizatori care le folosesc. Scopul acestora este de a familiariza utilizatorii cu moneda respectivă, de a aduce trafic pe site şi de a oferi sume mici de bani în mod gratuit.

Fiat – Banii Fiat sunt o monedă națională, emisă de guvern. Ei reprezintă un mijloc legal de plată care nu este susținută de o marfă fizică. Valoarea banilor Fiat este determinată de raportul cerere / ofertă, nu de valoarea materialului din sunt confecţionaţi.

FPGA – abreviere de la Field Programmable Gate Array. Este un circuit integrat digital, configurabil de către utilizator, după ce a fost fabricat. Configurarea FPGA se face, în general, cu ajutorul unui limbaj de descriere hardware, similar cu cel folosit pentru dispozivele ASIC.

FOMO – abreviere de la fear of missing out (teama de a rata momentul). Reprezintă o anxietate socială, un sentiment de panică determinat de posibilitatea de a pierde un eveniment important sau de a rata o ocazie.

FUD – abreviere de la fear, uncertainty and disinformation (teamă, incertitudine și dezinformare. Termenul a fost inventat în 1920, dar a fost utilizat prima dată în sensul actual de către fostul inginer Gene Amdahl, atunci când a părăsit IBM. FUD este o strategie de a influența percepția generală prin propagarea de informații false, negative, coroborată cu instaurarea temerilor.

Gas – unitate de măsură folosită în Ethereum care contorizează volumul de “muncă” necesar pentru realizarea unei acţiuni. Fiecare acţiune care se realizează pe baza unei tranzacţii sau a unui contract costă o anumită cantitate de gas, în funcţie de puterea de calcul utilizată. Sistemul este complet diferit de valoarea de piaţă a monedei Ether. Unitatea de măsură are şi subdiviziuni, calculate astfel: 1 gas = 10 szabo = 1/100.000 Ether. De exemplu, calculul criptografic pentru valorea hash a unui Keccak256 costă 30 gas la fiecare hash, plus 6 gas la fiecare 256 biţi de date hash.

Halving – operaţiunea reprezintă reducerea recompensei pentru fiecare bloc minat. În cazul reţelei Bitcoin, halving-ul apare la fiecare 4 ani, sau după minarea a 210.000 blocuri.

Hashrate – este viteza cu care este descoperit un bloc şi rata la care ecuaţiile matematice din interiorul blocului sunt rezolvate. Ea măsoară puterea de calcul a tuturor minerilor din reţea.

I2P – acronim de la Invisible Internet Project. I2P este o rețea anonimă, destinată să protejeze comunicaţiile împotriva supravegherii şi monitorizării de către terţi, cum ar fi furnizorii de servicii Internet. I2P este folosit de mai multe persoane care au grijă de intimitatea lor: activiști, oameni oprimați, jurnaliști sau utilizatori obişnuiţi. I2P este disponibil pe desktop-uri, sisteme integrate (cum ar fi Raspberry Pi) și pe telefoanele smart.

IBO – este acronimul de la “Initial Bounty Offering”. Este o metodă de strângere (crowdsourcing) a resurselor umane, a marketing-ului, a utilizatorilor și a business development-ului. Se oferă monede digitale drept recompensă pentru contribuțiile aduse ecosistemului. Astfel, se permite organizarea unui Blockchain și a unei mulțimi de oameni din toată lumea într-o manieră în care se pot completa diverse task-uri sau proiecte.

ICO – este acronimul de la “Initial Coin Offering”. Similar ofertelor publice iniţiale emise de corporaţii (Initial Public Offerings), ICO este o metodă de a strange fonduri pentru ca un proiect bazat pe tehnologia blockchain să intre în faza de producţie. ICO se mai numesc şi pre-vânzări de fise (token-uri) şi în cadrul acestora se pot achiziţiona criptomonedele proiectului respectiv la preţuri foarte mici. Este important ca utilizatorii să analizeze foarte bine riscurile anterior participării la un ICO.

IFO – este acronimul de la “Initial Fork Offering”. Este o formă nouă de strâgnere de fonduri, similară ICO-urilor şi posibil determinată de interdicţiile impuse de mai multe state asupra acestora. În cadrul acestei metode se apelează la monede digitale pre-minate şi la air drop-uri

KYC – abreviere de la Know Your Customer. Este o procedură prin care anumite entităţi sunt obligate prin lege să verifice identitatea clienţilor, pentru evitarea fraudelor.

MACD – indicele Moving Average Convegence Divergence (MACD) reprezintă convergenţa şi divergenţa mediilor mobile. El se formează ca diferenţa între două medii mobile, care este exprimată prin histograme (haşurări verticale). Ca semnal de intrare în piaţă se utilizează media mobilă a indicatorului MACD (linia semnal).

mBTC – este o subdiviziune a Bitcoinului, echivalentă cu o miime. Cu alte cuvinte 1 mBTC = 0,001 BTC.

Mempool – abreviere de la memory pool. Este “bazinul” tranzacțiilor care așteaptă să fie confirmate. Termenul de așteptare este în medie de 10 minute, dar au existat cazuri în care a durat și câteva ore, sau chiar zile.

Miner – este un membru al reţelei care verifică tranzacţiile efectuate în reţea, pe baza unor ecuaţii matematice. Odată ce un miner rezolvă ecuaţiile matematice, un nou bloc este creat şi semnat digital.

Minerit – numit şi “minat”, este operaţiunea prin care blocurile sunt descoperite şi rezolvate. Minatul reprezintă un ansamblu complex de calcule matematice efectuate de calculatoare sau de dispozitive ASIC pentru a confirma tranzacţiile din cadrul blocurilor. Pentru rezolvarea algoritmului se oferă o recompensă. În cazul reţelei Bitcoin, ea este de 12,5 BTC pentru fiecare bloc, şi se înjumătăţeşte la fiecare 4 ani, sau la 210.000 blocuri rezolvate.

Mining Pool – reprezintă reunirea mai multor mineri laolaltă, care utilizează împreună puterea de hash pe care o deţin şi împart veniturile în funcţie de contribuţia adusă de fiecare pentru rezolvarea blocurilor.

Momentum – indice care afişează diferenţa dintre preţul curent si preţul anterior în perioade alese. Această diferenţă este exprimată ca rezultatul raportului între cele două preţuri.

Mt. Gox – exchange japonez lansat în 2010, care între 2013 și 2014 administra peste 70% din tranzacțiile cu Bitcoin din toată lumea, fiind cel mai mare la vremea respectivă. În februarie 2014 a suspendat însă toate operațiunile, iar în aprilie 2014 a intrat în process de lichidare. Casa de schimb a anunțat că aproximatix 850.000 BTC ai clienților au dispărut, fiind probabil furați. Chiar dacă s-a recuperat aproape un sfert din această sumă, nu se știe încă motivul real al dispariției fondurilor. CEO-ul Mark Karpeles a fost arestat și dat în judecată pentru delapidare.

Multisig – sunt nişte portofele crypto care utilizează mai multe chei private pentru autorizarea tranzacţiilor. De exemplu, dacă părinţii unui copil strâng bani pentru copilul lor şi ar vrea ca doar cu permisiunea lor să poată fi folosite fondurile, printr-un portofel multisig se poate realiza acest lucru foarte uşor. Copilul poate iniţia o tranzacţie şi o poate autoriza cu cheia lui privată. Însă pentru a putea fi procesată, respectiva tranzacţie trebuie autorizată şi cu cheia privată deţinută de părinţi. Printre cele mai populare portofele multisig se numără Armory, CarbonWallet, BitGo, GreenAddress sau CoinBase

Nod – este un calculator conectat la reţea. Nodurile au rolul de a menţine reţeaua în funcţiune şi de a valida tranzacţiile efectuate. Fiecare nod deţine o copie a întregului blockchain.

OTC – abreviere de la over-the-counter. Este o piaţă descentralizată, bazată pe tranzacţii extrabursiere, dedicată instrumentelor financiare care nu sunt listate pe o bursă de acţiuni.

P2P – arhitectura Peer-to-Peer este chintesenţa unei reţele descentralizate. Reţelele blockchain sunt construite pe baza protocolului P2P. Acesta permite utilizatorilor să interacţioneze direct, fără a fi nevoie de intervenţia unui terţ care să monitorizeze sau să intervină în cadrul comunicaţiilor. Protocoalele peer-to-peer permit registrelor de tranzacţii să elimine orice nevoie de participare a vreunui terţ la tranzacţii.

PGP – acronim de la Pretty Good Privacy. Este un program de criptare dezvoltat de Phil Zimmermann în 1991, care oferă anonimitate criptografică şi autentificare asupra comunicaţiilor. PGP este utilizat pentru semnarea, criptarea şi decriptarea textelor, emailurilor, directoarelor şi partiţiilor de pe HDD-uri, dar şi pentru creşterea securităţii comunicaţiilor prin intermediul emailurilor.

Piaţa taurilor – perioadă în care piaţa denotă încredere, preţurile cresc, cantităţile investite sunt unele mari, investitorii sunt interesaţi să plaseze capital, iar publicul vede cu ochi buni toată activitatea economică. Numele este asociat cu taurii, care când îşi atacă victimele le aruncă cu coarnele printr-o mişcare de jos în sus.

Piaţa urşilor – perioadă în care preţurile sau siguranţa scad cu 20%. În acest interval investiţiile sunt limitate, îngrijorările membrilor sunt în creştere, iar traderii şi speculatorii vând pentru a evita riscurile. Numele este asociat cu urşii, care îşi agresează victimele prin atacuri cu ghearele de sus în jos.

Portofel (wallet) – este locaţia în care sunt păstrate criptomonedele. O aplicaţie Bitcoin Wallet este un program care manageriază adresele Bitcoin şi cu ajutorul acestuia se pot efectua plăţi sau se pot primi şi stoca criptomonede.

Pe piaţă există două tipuri de portofele – hardware şi software. Alegerea corectă a portofelului se realizează în funcţie de nevoile utilizatorului. Portofelele hardware au un acces limitat şi conferă mai multă siguranţă. Cele software sunt mai uşor de utilizat, dar au şi o securitate mai scăzută.

Portofelele au câteva elemente vitale necesare funcţionării: adresa, cheia publică cu ajutorul căreia se trimit şi se primesc fondurile, respectiv cheia privată, care se foloseşte pentru semnarea digitală a tranzacţiilor astfel încât acestea să fie operate (fondurile să fie acceptate sau emise). Utilizatorii ar trebui să îşi păstreze cât mai în siguranţă cheile private (să nu le publice, să nu le transmită cuiva), întrucât oricine are acces la ele, are de fapt acces la fondurile portofelului.

Pump and dump – acţiune frauduloasă prin care investitorii sunt încurajaţi insistent să cumpere un bun sau un serviciu, cu scopul de a îi creşte artificial preţul. Odată ce preţurile au urcat suficient de mult, proprietarii bunurilor sau serviciilor îşi vând partea lor, ceea ce generează scăderea abruptă a preţurilor. Datorită panicii care se instalează pe piaţă investitorii devin păgubiţi.

Recompensă – este răsplata primită pentru rezolvarea ecuaţiilor matematice dintr-un bloc. Recompensa pentru un bloc din reţeaua Bitcoin este de 12,5 BTC şi se înjumătăţeşte la fiecare 4 ani, sau la 210.000 blocuri rezolvate.

Remitenţă – reprezintă transferul unei sume de bani de la un cumpărător la un vâzător aflat, de obicei, la distanţă. În cadrul operaţiunii se pot utiliza diverse modalităţi de plată (cec, ordin de plată, transfer bancar etc.).

Rezistenţă – preţul la care traderii consideră că un bun este îndeajuns de scump, în funcţie de dinamica pieţei. Nivelul de rezistenţă reprezintă punctul la care ar trebui căutate oportunităţi de vânzare.

Retragere Fibonacci – este un instrument de analiză tehnică, ce se bazează pe raportul numerelor din şirul Fibonacci. Acestea reprezintă posibile puncte de întoarcere ale trendului curent. Cele mai cunoscute proporţii sunt 61,8% şi 38,2%.

ROI – return of investment. Reprezintă intervalul de timp în care se amortizează o investiție, indiferent de natura ei (capital, echipamente etc.).

RSI – Relative Strength Index este un indicator care masoară momentumul mişcării preţurilor. Este reprezentat pe o scară de la 0 la 10. El se calculează astfel: RS=(preţul mediu – Up Close) / (preţul mediu – Down Close) pentru perioada dată.

Satoshi – este cea mai mică diviziune a unui Bitcoin. 1 Satoshi = 0,00000001 BTC.

Schemă Ponzi – denumire pentru o schema piramidală, similară Caritas-ului. Este o operaţiune investițională frauduloasă, ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de către alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate. Numele provine de la afaceristul Charles Ponzi, care în anii 1920 a înşelat mii de oameni cu promisiuni false.

Semnătură digitală – este operaţiunea matematică prin care cineva poate demonstra că este proprietarul unui portofel, al unui Bitcoin sau al unor date. De exemplu, portofelele Bitcoin au o adresă publică, însă doar cu cheia privată se poate verifica în toată reţeaua că o semnătură corespunde şi respectiv tranzacţia este validă.

Share – este o fracție a minerului din recompensa blocului și este (în general) proporțională cu volumul de muncă cu care acesta contribuit la efortul general de minare a respectivului bloc. De exemplu, dacă ar fi nevoie de 1000 Mh pentru a mina un bloc și un miner ar contribui cu 25 Mh/s timp de 2 secunde, aceasta ar însemna că aportul minerului este de 50 Mh din întregul calcul. În acest caz, răsplata lui ar fi de 50 / 1,000 = 0,05 = 5%.

Silk Road – prima piaţă neagră online de pe darknet, cunoscută mai ales pentru vânzarea de droguri. Ca şi parte a deep web-ului, ea putea fi accesată doar prin intermediul TOR, utilizatorii navigând anonim şi securizat. Site-ul a fost lansat în februarie 2011, dezvoltarea începând cu şase luni mai devreme. În octombrie 2013 FBI a închis site-ul, iar fondatorul Ross Ulbricht, cunoscut sub pseudonimul “Dread Pirate Roberts”, a fost arestat la data de 6 noiembrie 2014 şi condamnat ulterior pentru opt capete de acuzare. El a fost condamnat la dublă închisoare pe viaţă, plus 40 de ani, fără posibilitate de eliberare condiţionată.

SMA – Simple Moving Average este un indicator din categoria mediilor mobile. El se calculează prin împărțirea sumei prețurilor de închidere ale unui instrument pentru o anumită perioadă, la numărul perioadelor de timp.

Suport – preţul la care traderii consideră că un bun este îndeajuns de ieftin, în funcţie de dinamica pieţei. Nivelul de suport reprezintă punctul la care ar trebui căutate oportunităţi de cumpărare

TOR – abreviere de la The Onion Router. Este un program software ce permite păstrarea anonimității pe Internet, printr-un algoritm de rutare. În rețeaua Tor, traficul online generat este anonim, fără a se înregistra lista de termeni căutați și fără a ține o evidență a IP-urilor de unde au fost inițializate respectivele căutări.

Unghi Gann – este un instrument matematic de analiză şi tranzacţionare, extrem de precis, cu ajutorul căruia se pot determina: nivele de suport sau rezistenţă, gradul de acceleraţie sau decelaraţie al preţului, momentumul, nivelul de echilibru al preţului, punctele de suprapunere ale preţului cu timpul.

Volatilitate – este o măsură statistică a dispersiei valorii unei acţiuni sau a unui indice de piaţă. Cu cât volatilitatea este mai mare, cu atât mai riscantă este investiţia în respectivul instrument financiar.

White paper – este un ghid care informează cititorii asupra unei situaţii şi care descrie filozofia întregului concept. Are rolul de a îi ajuta pe cititori să înţeleagă o problemă, să prezinte o rezolvare pentru aceasta, sau să ajute la luarea unei decizii.

Save