Loading Posts...

Studiu comparativ al principalelor criptovalute de pe piață

Toată lumea știe că monedele digitale trec printr-o perioadă de ascensiune fulminantă. Doar într-un an, market cap-ul întregii piețe crypto a crescut cu 1466%, iar pe lângă Bitcoin au apărut alte monede noi care au intrat în mainstream.

Între timp, unii precum Jamie Dimon sau investitorul Howard Marks au fost extrem de critici la adresa criptovalutelor. Însă, mulți alți investitori nu s-au lăsat influențați de afirmațiile acestora. Efectele tehnologiei Blockchain nu pot fi ignorate, ele putând schimba din temelii felul în care operează în prezent piețele financiare.

Mulți oameni sunt entuziasmați, dar și mai mulți nu înțeleg diferențele între valute. Gazeta Bitcoin vă prezintă care sunt caracteristicile principalelor criptovalute de pe piață: Bitcoin, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Ripple, Dash și Bitcoin Cash.

Conform VisualCapitalist, aceste monede principale însumează 84% din market cap-ul întregii piețe crypto.

Bitcoin

Bitcoin este prima monedă virtuală, fiind lansat ca proiect open-source în 2009. Protocolul utilizează un registru public numit Blockchain. Prin intermediul acestuia utilizatorii pot efectua tranzacții peer-to-peer.

Nu există o autoritate centrală sau un server care să verifice tranzacțiile. Legitimitatea acestora este determinată de rețea, prin natura descentralizată a acesteia.

Bitcoin deține cele mai mari lichidități de pe piața crypto. Numele a devenit un brand recunoscut la nivel mondial, având o vechime de opt ani pe piață.

Litecoin

Moneda a fost lansată în 2011, ca o alternativă la Bitcoin. În acea perioadă crescuseră costurile pentru echipamentele necesare minării de Bitcoin, astfel că oamenii s-au reorientat. Algoritmul utilizat de Litecoin era permisiv și orice utilizator putea mina, câtă vreme deținea un PC obișnuit.

Între timp, altcoinii și-au însușit o parte din cota de piață a Litecoinului, însă acesta profită în continuare de vechimea pe care o are pe piață.

Ripple

Este o platformă care diferă mult de Bitcoin. În esență, este vorba de o rețea de plasament a mai multor valute sau bunuri (USD, Bitcoin, EUR, GBP, dar și mărfuri sau mile de zbor).

Pentru a se efectua o astfel de plată trebuie plătit un comision în XRP (valuta nativă a platformei Ripple) – aceasta fiind și listată la casele de schimb valutar.

Ripple are la bază multe dintre principiile Bitcoin, dar le utilizează în alte scopuri. Platforma joacă rolul de intermediar pentru orice tranzacție. A reușit să atragă o parte semnificativă a pieței, având un potential uriaș.

Ethereum

Ethereum este o platformă open software, care se bazează pe tehnologia Blockchain și care permite accesul la aplicații descentralizate și contracte smart.

Pe Blockchain-ul Ethereum minerii extrag Ether, o criptomonedă care alimentează rețeaua. ETH este o valută tranzacționabilă care este folosită și de developeri la plata anumitor tranzacții și servicii în rețea.

Ethereum are o natură diferită față de celelalte criptovalute, reușind să le depășească valoric pe toate, mai puțin Bitcoin. Unii experți afirmă că Ethereum poate surclasa chiar și Bitcoinul într-un viitor, însă doar timpul ne va demonstra dacă (nu) au dreptate.

Ethereum Classic

În 2016, comunitatea Ethereum s-a confruntat cu o situație dificilă. Companiei DAO i s-au furat 50 milioane USD echivalentul în Ether, datorită unei vulnerabilități a platformei Ethereum.

O majoritate a membrilor comunității a decis să vină în ajutorul firmei DAO prin intermediul unei bifurcări hard. Aceasta a făcut posibil ca DAO să își primească înapoi fondurile furate. Minoritatea a fost de părere că ideea încălca fundamentul inalienabilității Blockchain-ului și a decis să păstreze codul Ethereum original. De aici a apărut și numele de Ethereum “Classic”.

De-a lungul timpului, Ethereum Classic s-a luptat pentru a își separa identitatea de cealaltă valută digitală. Ambele monede au aceleași caracteristici, diferențiindu-se însă la nivel de principii.

Dash

Dash încearcă să îmbunătățească două caracteristici ale Bitcoinului: viteza tranzacțiilor și anonimitatea. Pentru aceasta, utilizează la nivel de rețea o arhitectură pe două straturi: minerii și nodurile master. Astfel, tranzacțiile se realizează aproape instantaneu, iar monedele sunt amestecate, reușind să se păstreze anonimitatea.

Inovațiile propuse de Dash sunt interesante și au potențialul de a face ca moneda să pară mai atractivă decât altele în ochii consumatorilor.

Bitcoin Cash

Este o valută nouă, care a apărut în vara lui 2017 în urma unei bifurcări hard a rețelei Bitcoin. Bifurcarea s-a datorat neînțelegerilor dintre mineri și unele companii cu privire la viitorul Bitcoinului. Gazeta Bitcoin a detaliat amplu subiectul la vremea respectivă, aici și aici.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

7
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...