Loading Posts...

Strania poveste a lui “Cobra Bitcoin”: un ilustru anonim, cu o putere uriașă

Controversatul proprietar al site-urilor Bitcoin.org și BitcoinTalk.org, cunoscut doar sub pseudonimul “Cobra Bitcoin”, a intrat recent și mai mult în vizorul comunității crypto. Este bizar că un necunoscut are atât de mult control asupra comunității Bitcoin, iar declarațiile sale din ultima vreme ridică semne de întrebare, unii fiind de părere că i-au fost sparte conturile.

Cine este Cobra?

Puțini sunt cei care au reușit să-și păstreze anonimatul în spațiul crypto și totodată să aibă un control mare asupra anumitor aspecte. Un exemplu în acest sens este Theymos, co-proprietarul site-urilor Bitcoin.org și BitcoinTalk.org, care îl ajută pe Cobra Bitcoin să administreze respectivele site-uri (Theymos controlează de asemenea și r/bitcoin și pagina Bitcoin wiki). Numele lui Cobra a apărut prima dată în urmă cu trei ani, în cadrul unui update de pe GitHub, el fiind prezentat drept co-proprietarul Bitcoin.org alături de Theymos. De atunci, majoritatea comentariilor sale au fost extrem de litigioase.

Printre discuțiile tendențioase lansate de Cobra se numără ștergerea Coinbase din lista companiilor recomandate pe site, după ce exchange-ul a anunțat că va susține un client diferit de Bitcoin Core. La un moment dat, Cobra a ajuns să solicite comunității să militeze pentru modificarea white paper-ului scris de Satoshi Nakamoto. Mai mult, la un moment dat a mers pe ideea de a schimba chiar și algoritmul Proof of Work cu care funcționează Bitcoin. Cobra nu este un software developer, dar totuși este menționat pe lista celor care contribuie la scalarea proiectului. informațiile despre Cobra sunt extrem de puține, iar funcția Whois pentru Bitcoin.org nu aduce nicio lumină în acest sens, înregistrările fiind protejate pentru a se păstra anonimatul.

postari_cobra_bitcoin

Mai multe postări bizare ale lui Cobra; sursa foto: News.Bitcoin.com

Declarațiile enigmatice ale lui Cobra

De curând, Cobra și-a deschis un cont pe Twitter și un blog pe Medium, care l-au ajutat să fie mult mai vocal în cadrul comunității. El a spus de multe ori că Bitcoin este centralizat de mineri, referindu-se în special la Jihan Wu și la Bitmain. Co-proprietarul Bitcoin.org a reluat recent ideea de a modifica algoritmul PoW, ca soluție pentru problema centralizării. În noiembrie 2017, într-un acces de furie la adresa Bitcoin Cash, el a afirmat că moneda digitală este deținută de un singur developer și de alți doi oameni, informează News.Bitcoin.com.

“Bitcoin Cash este un cancer pentru Bitcoin și trebuie să ne vindecăm”, spunea Cobra la acea vreme.

Cu toate acestea, în decembrie a început să susțină că membrii comunităților BTC și BCH ar trebui să facă un armistițiu pentru a conviețui în pace, și chiar i-a îndemnat pe adepții Bitcoin să nu apeleze la termenul de “Bcash” (acesta fiind utilizat de mulți pentru a evita asocierea acestei criptovalute cu Bitcoin). La finalul lui ianuarie 2018, Cobra a scris pe Twitter că este supărat deoarece Bitcoin.org a eliminat descrierea referitoare la “comisioane mici”, însă comisioanele din rețea numai mici nu erau. În sfârșit, pe 5 martie, Cobra a șocat din nou, după ce a părut că susține Bitcoin Cash.

“Mi-am suplimentat astăzi fondurile în Bitcoin Cash”, a scris Cobra pe Twitter. “Era de mult nevoie de un Blockchain bun pentru plăți, […] și cred că Bitcoin Cash are mai multe șanse față de Lightning Network”.

Pierderea credibilității

Mulți bitcoineri privesc cu scepticism declarațiile lui Cobra din ultimul timp, întrucât acesta pare că a schimbat oarecum taberele. Unii dintre fanii Bitcoin Core sunt de părere că este posibil ca lui Cobra să îi fi fost compromise conturile și identitatea la modul general. În același timp, nici suporterii Bitcoin Cash nu știu ce să mai creadă despre acest personaj, care era ostil în trecut acestei criptovalute, iar acum o ridică în slăvi. Oricare ar fi adevărul, Cobra rămâne o enigmă, dar și un om cu foarte multă putere.

Ce părere ai despre afirmațiile lansate de Cobra? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...