Loading Posts...

Știri noi despre dezastrul de la NiceHash: Hackerii vor să jupoaie utilizatorii, sau tentativă grosolană de troll?

nicehash_support

După dezastrul de acum două zile, pe care Gazeta Bitcoin vi l-a relatat în detaliu, se pare că hackerii nu s-au liniștit.

Pagina de Facebook a serviciului NiceHash a atras atenția utilizatorilor asupra apariției unei pagini noi, numită NiceHashSupport. Compania avertizează că este vorba de cineva rău intenționat, care are ca scop derutarea utilizatorilor de NiceHash.

Citește și Panică pe piață! Nicehash a fost atacat de hackeri; pagubele se ridică la 70 mil. USD furați

NiceHashSupport – un hacker prea “sârguincios”, sau un troll?

Pe noua pagină a apărut ieri următorul mesaj:

“Dragi utilizatori de NiceHash!

Am luat decizia de a adopta o transparență totală și de a vă explica în detaliu ce s-a întâmplat recent.

Da, site-ul nostru a fost atacat de hackeri la data de 06 decembrie 2017.

Ne cerem scuze, dar nu am anunțat de la bun început acest lucru, pentru a nu afecta imaginea companiei.

În prezent, site-ul nostru și paginile affiliate sunt controlate de hackeri și vă recomandăm să nu urmați sfaturile pe care vi le vor da aceștia.

Nu trebuie să vă îngrijorați, deoarece am salvat 86% din fondurile voastre, plasându-le într-un cont securizat.

14% din criptomonede au fost furate, dar facem tot ce ne stă în putere pentru a recupera paguba.

Din fericire, hackerii nu au putut controla și pagina de suport (n.r. pagina nou apărută pe Facebook), deoarece aceasta nu era afiliată site-ului.

Mâine vom avea o ședință și vom decide cum procedăm mai departe, pentru a nu afecta compania și nici banii utilizatorilor.

Ne gândim la două posibilități:

1. Vom crea un site nou și vom relua activitatea cu monedele digitale salvate.

2. Vom încheia activitatea și vom returna clienților toate fondurile.

Înainte de a lua o decizie, programatorii noștri vor încerca să identifice toate conturile compromise, deoarece fără aceste conturi nu putem lua în calcul niciuna din opțiunile de mai sus.

În orice caz, vă rugăm să aveți răbdare și să nu mai postați comentarii negative, care știrbesc imaginea companiei, deoarece lucrăm din greu pentru a rezolva problema în decurs de câteva zile.

Deciziile vor fi anunțate după ședință.

Echipa voastră NiceHash”.

Pagina are doar două postări, cealaltă fiind similară, doar că mai succintă.

Unii chiar au crezut ce scria, astfel că pagina a adunat rapid peste 1000 de like-uri. Cei mai mulți însă au realizat că este o înșelătorie, și au aruncat vorbe grele fondatorilor paginii, opinia majoritară fiind că hackerii care au furat fondurile sunt cei care au creat pagina respectivă.

Desigur, apare întrebarea “de ce?”. Pentru ce motiv ar fi creat hackerii această pagină, prin care – culmea – încearcă să-i liniștească pe oameni? Este posibil ca aceștia să fi aruncat o momeală subtilă în postarea de mai sus, mai precis partea cu “programatorii noștri vor încerca să identifice toate conturile compromise”. Probabil că va mai urma o postare, sau îi vor contacta privat pe păgubiții care au încredere în noua pagină (pe aceștia identificându-i ușor, după comentariile postate), pentru a le solicita datele personale – nume de utilizatori, parole, chei private etc.

În același timp, este posibil să fi fost și un troll – cineva care a încercat să facă o glumă proastă, sau care se amuză foarte tare de dezastrul prin care trec toți clienții NiceHash, indiferent că aceștia erau cumpărători de putere de hash, sau își vindeau puterea de hash. Toți au avut de pierdut. Cumpărătorii și-au pierdut tot ce aveau în portofele, iar aceia care își vindeau puterea de hash nu vor mai primi fondurile neîncasate.

Live pe Facebook

Între timp, deși inițial anunțaseră că vor relua operațiunile în 24 de ore, reprezentanții site-ului nu s-au ținut de cuvânt. Oricum, era de așteptat că se va întâmpla așa.

Însă au postat pe Facebook știrea despre pagina scam NiceHashSupport, iar aseară au intrat într-un streaming live pe Facebook.

În fața camerei au apărut CEO-ul și CTO-ul companiei, care sunt totodată și cei doi membri fondatori: Marko Kobal și Matjaz Skorjanc. Cel care a vorbit a fost Kobal, Skorjanc afișând o mină foarte abătută pe întreg parcursul filmării.

Kobal a declarat:

“Din păcate, am fost ținta cuiva care a dorit să ne pună la pământ cu orice preț. Avem nevoie de toată susținerea voastră. Știu că aveți o mulțime de întrebări referitoare la ce s-a întâmplat, și de aceea suntem aici – să vă arătăm că nu v-am abandonat. Voi sunteți familia noastră de mineri.

Am apelat la autoritățile competente și la experți în IT pentru a afla care a fost scopul acestei acțiuni. Ce știm cu sigurață este că s-au furat aproximativ 4700 BTC. Ieri dimineață, un hacker sau un grup de hackeri a reușit să se infiltreze pe un PC compromis al companiei. Acum derulăm o investigație pentru a afla cum a putut fi compromis computerul respectiv. Atacul a început la 1:18 AM, ora Europei Centrale (n.r. ora 02:18 în România), de pe un IP din afara Uniunii Europene. La ora 01:37 AM CET au reușit să pătrundă înăuntrul sistemului folosindu-se de datele de login ale unui inginer al companiei. În ora următoare au înțeles cum funcționează sistemul nostru de plată. La 3:24 AM CET au efectuat primele tranzacții, reușind să fure fonduri din conturile noastre. Din nefericire, nu vă pot oferi mai multe detalii acum. Ținând cont de complexitatea și securitatea sistemelor noastre, se pare că a fost vorba de un atac foarte bine coordonat. Sperăm că în urma anchetei, în cadrul căreia colaborăm cu organele legii, cu criminaliști, cu experți în IT și cu poliția internațională, vom avea în curând mai multe detalii.

Știm că întrebarea cea mai apăsătoare pe care o aveți este ce se va întâmpla cu fondurile voastre și cum le veți recupera. Am notificat deja toate exchange-urile mari pool-urile de minat despre breșa de securitate, pentru a ne ajuta să urmărim, și posibil să recuperăm fondurile furate. Chiar facem tot ce putem în acest moment. În orice caz, va fi ceva de durată. Imediat ce vom avea o soluție, o vom anunța. Sperăm că asta se va întâmpla peste câteva zile.

Va rog să aveți răbdare și să ne susțineți. Avem nevoie de orice fel de ajutor din partea voastră pentru a putea urmări grupul de hackeri care v-au furat fondurile, orice indiciu… Orice informație este binevenită. Am primit atâtea mesaje de susținere… sunteți extraordinari, mai ales în aceste vremuri grele”.

Kobal și-a încheiat discursul mulțumind încă o dată tuturor și a adăugat că speră să pună iarăși serviciul pe picioare.

Între timp, filmarea de pe Facebook a strâns peste 3000 de comentarii, iar comunicatul inițial – aproape 2000.

Datorită interesului mare al minerilor din România pentru acest serviciu, Gazeta Bitcoin vă va ține la curent cu evoluția investigației.

Ai avut cont la NiceHash, sau ți-ai închiriat puterea de hash prin acest serviciu? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
SadSad
1
AngryAngry
1
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...