Loading Posts...

Si totuși, ANAF impozitează veniturile crypto?

În octombrie 2017 ANAF scris negru pe alb că veniturile crypto nu se impozitează. Între timp, se pare că autoritățile și-au schimbat părerea. Sau este doar un haos birocratic la mijloc?

Gazeta Bitcoin publica pe 23 octombrie un articol în care avocata Mladin Maria obținea un document semnat de ANAF (filiala din Cluj) în care agenția guvernamentală scria că “Bitcoin nu este reglementat legislativ și […] numai după crearea cadrului legal se va analiza necesitatea reglementării în plan fiscal a acestei probleme”.

Documentul a însemnat o ușurare imensă pentru mulți dintre bitcoinerii din România care se întrebau dacă trebuie să plătească impozite pentru veniturile crypto.

adresa_anaf

Între timp se pare că Ministerul de Finanțe și-a schimbat opinia, sau poate că este vorba doar de haosul care predomină în instituțiile statului din România.

Pe grupul de Facebook Omega Crypto – Private Group a apărut o nouă postare cu un document emis de ANAF. Utilizatorul cunoscut sub numele (pseudonimul?) “Mihai Iorga” a postat pe 2 februarie un act emis de ANAF (filiala din Galați) în care scrie, printre altele, “În lipsa unor prevederi speciale care să reglementeze tranzacțiile cu moneda Bitcoin, și neîncadrându-se în categoriile de venituri reglementate de prevederile art. 61 lit. a-h, din Legea nr. 227 / 2015 privind codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, considerăm că veniturile rezultate din tranzacționarea acestor monede reprezintă venituri din alte surse, pentru care se aplică regulile de impozitare reglementare la acest capitol […] Veniturile realizate în 2017 se impozitează cu cota de 16% și se declară până la data de 25 mai 2018 […] Asupra acestor venituri, se datorează, după caz, și în baza prevederilor legale, și contribuția la asigurări sociale de sănătate pentru anul 2017”.

Iată deci două poziții diametral opuse emise de către aceeași instituție a statului, la interval de câteva luni una după cealaltă.

comunicat_anaf

În afara celor două situații halucinante de mai sus, trebuie să mai menționăm încă un aspect. La evenimentul organizat de Investors Club pe 27 octombrie 2017 la Marshall Gardens Hotel, unde Gazeta Bitcoin a fost prezentă, printre invitați s-a numărat și avocatul Ionuț Dobrinescu.

conferinta_gazeta_bitcoin

În cadrul discursului pe care l-a susținut, el a menționat faptul că a trimis o adresă oficială către Ministerul de Finanțe în care a întrebat care sunt normele juridice la care se supun monedele digitale.

Șocant nu a fost răspunsul instituției publice, ci lipsa acestui răspuns. Mai precis, dl. Dobrinescu a transmis că deși potrivit legii Ministerul era obligat să răspundă adresei în termen de 30 de zile, el nu primise încă un răspuns deși trecuseră câteva luni!

În concluzie, asistăm la 3 poziții “oficiale” ale aceleiași autorități guvernamentale:

  1. Veniturile crypto nu se impoziteaza
  2. Veniturile crypto se impoziteaza, ba mai mult, trebuie plătită și cota CASS
  3. Ignorăm solicitările și întrebările cetățenilor.

Într-un asemenea haos birocratic, singurii afectați rămân bitcoinerii, care în continuare nu știu dacă datorează ceva statului pentru activitățile întreprinse, indiferent dacă au obținut venituri din trading, din minat sau din alte surse adiacente.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...