Loading Posts...

Sfaturi pentru utilizatorii începători şi medii din lumea crypto

crypto_sfaturi

Dacă articolul anterior se adresa nou-intraţilor în lumea crypto, acesta îi vizează pe cei care au făcut deja primii paşi şi au deja câteva cunoştinţe în domeniu.

Citește aici și celelalte tutoriale postate de Gazeta Bitcoin.

Într-o vreme, Bitcoin nu valora mai mult decât mărunțișul pe care îl mai pierdem pe sub canapeaua din sufragerie. Acum însă, un Bitcoin valorează mai mult decât canapeaua, fotoliul, șifonierul și restul mobilei din casă; poate mai mult chiar și decât casa. Însă pe măsură ce criptovalutele se dezvoltă, securizarea fondurilor crypto devine din ce în ce mai importantă, indiferent de câte monede ai.

Securizează și păstrează discreția

Chiar dacă unii sunt intrați în domeniu de ceva timp, nu strică să își reevalueze metodele de securitate. Realitatea tristă este că în această lume digitală, în care totul este interconectat, fiecare poate fi o țintă a atacurilor: balenă sau peștișor; celebritate sau om obișnuit. Există însă două măsuri de siguranță pe care trebuie să le adoptăm pentru a fi cât mai puțin expuși.

Securizează: Păstreaza-ți fondurile crypto într-un portofel securizat, care îți oferă accesul la cheile private. Astfel, tu și doar tu ești responsabil pentru ce se întâmplă cu criptomonede tale.

Păstrează discreția: Pornind de la ideea de anonimitate a lui Satoshi, încearcă să fii cât mai discret. Nu te da mare cu monedele digitale pe care le deții. Acum cinci ani, nimeni nu s-ar fi sinchisit dacă ar fi știut că deții 100 BTC. Acum s-ar înghesui o gramadă de “binevoitori” dispuși să te ajute, dar care de fapt nu știu cum să facă să îți golească portofelul mai repede.

Înainte de a avansa cu articolul, să avem însă în minte că deținerea și utilizarea de Bitcoin ar trebui să fie o plăcere, nu o corvoadă. Gândește=te mereu la acest lucru, de fiecare dată când simți că începi să te panichezi.

Alege portofelul potrivit

Există două categorii de portofele în care îți poți deține fondurile crypto: portofelele care îți oferă accesul la cheile private și portofelele exchange-urilor (în custodie), caz în care cheile private se află în posesia caselor de schimb valutar. Portofelele hardware – cum ar fi Trezor sau Ledger – dar și portofelele mobile întră în prima categorie. Dat fiind că ai acces la cheile private și la seed (o frază de 12 cuvinte pentru reamintirea parolei), criptomonedele ar trebui să fie în siguranță, chiar dacă ștergi din greșeală aplicația, sau îți strici portofelul hardware.

Păstrarea monedelor într-un exchange oferă comoditate, mai ales dacă faci trading des. Dar acest confort vine cu un preț destul de mare: siguranța banilor. Sau, mai bine, zis, nesiguranța. Dacă exchange-ul pică, sau dacă este atacat de hackeri (vezi recentul jaf de la NiceHash), îți poți pierde toate fondurile. Și nu este ceva rar întâlnit în lumea crypto. S-a întâmplat de multe ori în trecut și se va mai întâmpla la fel de des și în viitor.

Folosește parole puternice și unice

Parolele slabe reprezintă 63% din atacurile reușite. O parolă ușor de intuit, sau – mai grav – una utilizată identic pe orice site, crește substanțial șansa de a cădea pradă hackerilor. Uită de lene când e vorba de parole – este chiar ceva important. Gândește-te la o parolă sigură, formată din litere mari și mici, din cifre și caractere speciale, pe care nu ar gândi-o nimeni. Și la fiecare cont, pe fiecare site, să ai o altă parolă. Dacă îți e teamă că o uiți, folosește un program de administrare a parolelor.

Autentificarea în doi pași

Multe exchange-uri îi obligă pe utilizatori să activeze autentificarea în doi pași (2FA). Și este un lucru bun. Portofelul deținut la acel exchange, contul propriu-zis, emailul și orice altceva asociat cu banii trebuie autentificate în doi pași pentru o protecție maximă. Ca sfat, evită 2FA pe telefonul mobil. Un hacker destoinic poate ocoli prin mai multe metode acest tip de autentificare în doi pași. Folosește însă cu încredere 2FA oferit de Google (Google Authenticator) sau o cheie hardware de autentificare 2FA.

Nu deschide acel link

Atacurile de phishing sunt cele mai obișnuite căi de spargere a conturilor. Nu da click pe linkurile din email sau de pe site-urile de socializare, care pretind că ar fi trimise de către furnizori de portofele sau de exchange-uri. La fel de important, nu downloada atașamentele acestor emailuri. În schimb, blochează accesul la domeniul respectiv, pentru a îi evita pe răuvoitorii care vor să îți fure banii. Studiile au demonstrat că deși cunosc riscurile asociate cu linkurile din email, din obișnuință, oamenii nu se pot abține să nu le deschidă. Încearcă să nu fii și tu ca majoritatea. Fii mai inteligent!

Sfaturi de final

Nu accesa portofelul dintr-un WiFi public. De fapt, nu te loga pe nicio aplicație dintr-un WiFi public. Procedând așa, îți expui parolele și alte informații personale. În plus, când interacționezi în domeniul crypto, folosește un nume de utilizator și un email care nu pot fi corelate cu identitatea ta reală. Fii cât se poate de precaut când este vorba de datele personale pe care le oferi străinilor de pe Internet.

Orice portofel, care ar deține și doar câțiva satoshi, este o posibilă țintă a unui atac. Separă activitatea din lumea crypto de identitatea ta din lumea reală, și nu deschide niciun link dacă nu ești sigur. Comunitatea crypto este plină de oameni extraordinari, dar, ca orice lucru de valoare, atrage și hoți, infractori sau alte scursuri ale societății. Protejează-ți bunurile, maximizează măsurile de securitate, apoi poți savura în voie farmecul lumii crypto.

Te-au ajutat crypto-sfaturile din acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...