Loading Posts...

Serviciul de anonimizare Zerolink intră în faza de testare

zerolink - ai dreptul să rămâi anonim

Reprezentanții i-au invitat pe utilizatorii voluntari să testeze “prima utilizare de Bitcoin complet anonimă”. Au fost invitați peste 100 de testeri, care vor fi recompensați pentru munca depusă. Proiectul reprezintă cea mai nouă tentativă de a oferi oamenilor dreptul la anonimitate.

Ai dreptul să rămâi anonim

Dacă principalele probleme din 2017 au fost descentralizarea, “tokenizarea” și scalarea, eforturile din 2018 se vor orienta către exchange-uri p2p, atomic swaps și anonimitate. Nevoiea de anonimitate într-o vreme în care supravegherea a depășit orice limite a condus la dezvoltarea unor produse cum ar fi CoinJoin, care au ca scop îmbinarea avantajelor oferite de Blockchain cu libertatea de a tranzacționa în mod anonim.

Zerolink este un serviciu care utilizează o soluție de amestecare a monedelor bazată pe CoinJoin. Este cel mai recent proiect orientat spre anonimizare și este foarte aproape de a fi lansat oficial. Fondatorul proiectului a apelat la 100 de voluntari dispuși să participe la un “CoinJoin masiv”, aceștia urmând să fie recompensați cu 10$ pentruajutorul oferit. Prin intermediul acestui test, dezvoltatorul proiectului – care a lucrat anterior și la serviciul de mixare Tumblebit – speră să demonstreze că sunt posibile tranzacțiile anonime pe cel mai mare Blockchain din lume, citează News.Bitcoin.com.

Anonimitatea în statistici și numere

Lupta pentru tranzacții anonime i-a împins pe developerii crypto în diverse direcții. Zcash utilizează tehnologia ZK-Snarks, prin care se demonstrează că o tranzacție este validă, fără a se specifica expeditorul și destinatarul. Cu alte cuvinte, le oferă minerilor doar informația de care au nevoie pentru a verifica tranzacția, aceștia neștiind sursa și destinația fondurilor. În plus, ZK-Snarks a fost testat și pe Ethereum, subiect despre care Gazeta Bitcoin a mai scris aici. Se estimează că această tehnologie va fi implementată pe Ethereum în 2018.

O altă abordare populară de anonimizare connstă în CoinJoin și este varianta aleasă de Zerolink. Ideea se referă la posibilitatea de a interschimba tranzacțiile utilizatorilor, în cazul în care acestea ar avea loc în același timp și ar fi vorba de sume identice. Practic, cei care urmăresc cu atenție Blockchain-ul ar rămâne cu ochii în soare. Tehnologia nu este însă una perfectă și depinde de numărul de tranzacții pe secundă. În acest sens, dezvoltatorul Zerolink a transmis:

“Amestecarea monedelor nu face ca urmărirea acestora să fie imposibilă. Chiar dacă urmele sunt eliminate la nivel de rețea, prin examinarea tranzacțiilor și a metadatelor atacatorii pot recunoaște unele tipare”.

Pentru a rezolva această problemă, Zerolink preia tehnologia CoinJoin și introduce o anonimitate “cap-la-cap”. Eficacitatea proiectului poate fi demonstrată prin intermediul celor 100 de testeri care participă la experiment.

Anul 2017 este pe sfârșite, iar adepții anonimității par determinați să reușească. Vestea despre Zerolink vine în același timp cu un update multisig care sporește anonimitatea tranzacțiilor cu Monero, spre bucuria utilizatorilor de pe darknet. Luate împreună, cele două proiecte cresc speranța că în 2018 utilizatorii crypto vor fi și mai aproape de anonimitate pe Internet.

Tu ce servicii de anonimizare folosești? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
1
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...