Loading Posts...

SegWit a fost activat în reţea. Dar ce înseamnă asta de fapt?

Segregated Witness, numit şi SegWit, a fost în sfârşit activat în reţeaua Bitcoin cu ajutorul eforturilor depuse de majoritatea minerilor, anunţă Bitcoinist.com. Conform aceleiaşi surse, SegWit fixează multe buguri ale protocolului şi rezolvă parţial problemele de scalare prin mărirea dimensiunii blocurilor.

Dezbaterile care au durat doi ani

În decembrie 2015 a fost lansat codul sursă al SegWit. El era necesar pentru fixarea bugului de maleabilitate a tranzacţiilor, care permitea oricui modificarea a 1 – 2 caractere din ID-ul tranzacţiei, înaintea postării acesteia în Blockchain. Pe lângă acest fix, SegWit oferea şi o metodă de scalare a reţelei.

Ani de zile update-ul nu a fost implementat în reţea întrucât nu a atins condiţia necesară activării – respectiv ca 95% din puterea de hash a reţelei să fie de acord cu activarea acestuia. Implementarea propsiu-zisă trebuia să aibă loc prin intermediul unei bifurcări soft care era compatibilă cu versiunile anterioare de soft, astfel încât utilizatorii nu erau obligaţi să facă vreun update dacă nu doreau.

Indiferent dacă activarea SegWit a apărut ca o consecinţă directă a activării BIP148 de către minerii care erau cam strânşi cu uşa, sau chiar dacă activarea lui s-a datorat agreement-ului de la New York, ce contează cu adevărat este că avem update-ul implementat în reţea.

După activarea BIP148 a mai urmat lansarea unui alt upgrade de protocol în luna august, care a fi dus pragul necesar activării la doar 80% din puterea de hash a reţelei, dar chiar şi aşa SegWit a avut parte de susţinere de 97% din puterea de hash a reţelei. Astfel, lock-in-ul s-a realizat înainte de începutul lui august.

După lock-in, reţeaua a permis ca în timp de două săptămâni utilizatorii să îşi upgradeze soft-urile pentru a fi compatibile cu SegWit.

Cum funcţionează SegWit

Au apărut multe informaţii imprecise despre SegWit, astfel că Gazeta Bitcoin îşi propune să lămurească pe toată lumea referitor la modul de funcţionare al update-ului. Odată cu update-ul, s-a renunţat la unitatea de măsură numită “dimensiunea blocurilor” în favoarea unei alte mărimi – “greutatea blocurilor”.

Tranzacţiile conţin două tipuri de date. În primul rând sunt datele specifice ale tranzacţiilor, cum ar fi adresa la care sunt trimise fondurile. Însă pe lângă acestea avem şi aşa-numitele date “witness”, informaţii necesare doar atunci când tranzacţiile sunt confirmate, ele nemaifiind folosite ulterior.

Odată ce datele witness sunt introduse în Blockchain, SegWit le trunchiază. Astfel, deşi teoretic nişte date care ar ocupa 1000KB ar umple un bloc, întrucât nu se mai utilizează unitatea de măsură de “dimensiune a blocurilor”, putem beneficia acum de o capacitate de 4.000.000 “unităţi”. Aceasta datorită noii unităţi de măsură – greutatea blocurilor.

Practic, numărul de unităţi dintr-o tranzacţie este numărul de baiţi al datelor tranzacţiei multiplicat cu patru. După cum am menţionat anterior, datele witness sunt trunchiate. Baiţii ocupaţi de datele witness sunt translataţi în unităţi la paritate de 1:1.

De exemplu, să presupunem că avem 1000 de tranzacţii în mempool, fiecare ocupând 1KB. Acest 1KB este realizat din 400 baiţi de date witness şi 600 baiţi de date ale tranzacţiei. Cei 600 de baiţi cu date ale tranzacţiei reprezintă 2400 de unităţi, în timp ce 400 de baiţi de date witness reprezintă 400 de unităţi. Astfel, greutatea tranzacţiei însumează 2800 unităţi. Toate cele 1000 de tranzacţii vor ocupa 2.800.000 de unităţi dintr-un total maxim posibil de 4.000.000. Vom beneficia astfel de un extra spaţiu pentru alte tranzacţii.

După confirmarea tranzacţiei în reţea, datele witness care nu mai sunt folosite în viitor vor fi şterse din Blockchain, pentru salvarea spaţiului de stocare şi pentru prevenirea congestiilor.

Cum se poate utiliza SegWit

Pentru cei care aşteaptă efecte imediate ale activării SegWit, veştile nu sunt îmbucurătoare. Vor mai trece săptămâni sau chiar luni de zile până când SegWit va fi adoptat masiv.

Tranzacţiile SegWit pot fi trimise doar din adrese SegWit. Astfel, fiecare adresă care conţine criptomonede va trebui să le trimită către o adresă SegWit înainte de a vedea efectele upgrade-ului. Chiar şi atunci, va exista cu siguranţă un număr semnificativ de utilizatori care nu au încredere în SegWit şi care nu vor dori să îl utilizeze. Acest lucru este perfect normal, acesta fiind şi efectul unei bifurcaţii soft – utilizatorii care nu sunt de acord nu sunt obligaţi să efectueze upgrade-ul.

Pentru utilizatorii care doresc însă să beneficieze de SegWit şi de tranzacţiile SegWit va fi necesar să îşi trimită fondurile într-un portofel care generează adrese SegWit. Altfel, tranzacţiile vor fi unele normale.

Mai departe, SegWit reprezintă o modalitate de upgrade şi de scalare a reţelei Bitcoin, reţea care în ultimele luni a fost constant supraîncărcată. SegWit deschide uşa implementării retelei lightning, care va permite efectuarea tranzacţiilor pentru câţiva cenţi.

În noiembrie urmează să se aplice şi partea a doua a agreementului de la New York, respectiv dublarea greutăţii blocurilor. Aceasta se va realiza prin intermediul unei bifurcări hard.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
1
WowWow
1
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...