Loading Posts...

SEC ar putea sparge bula crypto

SEC, comisia americană de valori mobiliare și burse a emis marți un raport care este pe cale să spargă bula criptovalutelor, transmite Barrons.com. Bitcoin și Ethereum ar putea fi de asemenea afectate.

Raportul transmite că multe criptovalute intră sub incidența legilor, iar investitorii trebuie protejați.

În ultimele luni, sute de companii au strâns miliarde de dolari din vânzarea monedelor digitale care funcționează similar Bitcoinului. Toate acestea sunt disponibile pe Internet și nu sunt guvernate de autorități centrale.

Noua piață apărută a transformat peste noapte pe unii antreprenori în miliardari. Aceștia au reușit să strângă bani fără a trece prin furcile caudine ale organelor de reglementare sau ale firmelor cu capital de risc. Practic, oricine poate lansa un ICO, prin publicarea unui document în care este descris proiectul și ulterior prin vânzarea publică a monedelor digitale.

Teoretic, aceste criptovalute reprezintă o nouă metodă de crowdfunding (colectare de fonduri publice), unde antreprenorii oferă investitorilor acces timpuriu la monedele pe care le vor putea utiliza ulterior la obținerea de produse sau servicii. Deseori, aceste investiții sunt riscante. Au existat și cazuri în care furnizorii de produse – cei care trebuiau să accepte criptomonedele de la investitori – efectiv nu existau, motiv pentru care și prețurile au fluctuat foarte mult.

SEC nu doreşte ca o nouă piaţă neagră să înflorească în afara domeniului de competenţă al autorităţilor, pentru a preveni în primul rând jefuirea investitorilor.

Aceasta nu înseamnă că piaţa crypto va dispărea. SEC intenţionează să transmită avertismente clare către această industrie şi către participanţi:

“legile federale se aplică tuturor companiilor, indiferent dacă este vorba de o firmă “tradiţională” sau o organizaţie descentralizată şi indiferent dacă în cadrul tranzacţiilor sunt utilizaţi dolari americani sau criptovalute”.

SEC nu a definit precis care dintre ICO-uri reprezintă titluri de valoare, dar a subliniat că le va analiza individual. Cel mai probabil, toate companiile care intenţionează să colecteze fonduri vor fi obligate să ofere informaţii precise şi să îşi dezvolte şi departamentele juridice. Christian Catalini, profesorul de la MIT care a prevăzut că bula ICO-urilor se va sparge, speră piaţa va suferi modificări:

“Odată cu dezvoltarea reglementărilor, sper să nu fie sufocată şi inovaţia. Unele dintre echipele din spatele ICO-urilor au adoptat un model nou de business, care nu utilizează pre-vânzările doar pentru colectarea de fonduri, dar şi pentru a stimula întregul ecosistem”.

Motivul pentru care mişcările SEC ar putea avea impact şi asupra celor mai populare criptovalute – Bitcoin şi Ethereum – este că respectivele monede digitale sunt utilizate pentru achiziţia de ICO-uri. Cererea mare de ICO-uri este echivalentă cu o cerere mare de Bitcoin şi Ethereum. Acesta este şi un factor determinant pentru preţurile record înregistrate de cele două criptovalute pe parcursul lui 2017 – Bitcoin aproape s-a triplat, în timp ce Ethereum s-a apreciat cu 2000%.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...