Loading Posts...

S-a lansat Lightning Network versiunea 1 RC. Urmează implementările Beta

lightning_network_versiunea_1_rc

Conform declaraţiilor emise de cele trei echipe de dezvoltare a Lightning Network, a fost finalizat un release candidate pentru versiunea 1.0 a proiectului, citează CoinJournal. Au fost incluse compatibilităţi între trei implementări diferite pentru reţeaua care se va comporta ca un strat adiţional pentru Bitcoin.

Citeşte mai multe despre Lightning Network aici şi aici.

Multiplele echipe care lucrează la proiect au început munca la standardizarea protocolului Lightning anul trecut, în timpul workshop-ului Bitcoin de la Milano. De partea care cuprindea specificaţiile tehnice s-au ocupat echipele de la ACINQ, Blockstream şi Lightning Labs.

Cele trei echipe au reuşit să efectueze tranzacţii prin intermediul canalelor de plată, între cele trei implementări ale protocolului.

Developerii sunt acum în căutare de feedback de la comunitatea de dezvoltatori pentru varianta finală a versiunii 1.0. În plus, aceştia lucrează deja şi la versiunea Beta a proiectului.

Interoperabilitatea implementărilor diferite

În paralel cu lucrul la interoperabilitatea protocolului, cele trei echipe au lucrat şi la dezvoltarea aplicaţiilor de tip portofel. O reţea Lightning interoperabilă permite ca toate implementările să interacţioneze una cu cealaltă fără a întâmpina probleme.

Conform developerilor, toate testele la care a fost supusă reţeaua s-au încheiat cu succes. Testele au cuprins implementările concepute de către ACINQ, C-lightning şi Lnd. Programatorii afirmă că au reuşit să efectueze plăţi pe reţeaua mainnet a Bitcoin cu toate cele trei implementări:

“Aceste teste reprezintă un pas uriaş pentru drumul care trebuie parcurs până când plăţile de tip Lightning vor utiliza reţeaua reală”.

În cadrul unuia dintre teste, o plată a fost trimisă din aplicaţia Lnd Lightning Network, apoi a fost rutată printr-un nod C-lightning, iar în final a fost recepţionată de către StarBlocks. Alt test a implicat o tranzacţie din clientul Eclair către Yalls.org, pentru plata unui articol. Şi această tranzacţie a fost rutată printr-un nod C-lightning.

Beta este deja în lucru

Chiar dacă nu a fost anunţat planul pentru Beta, developerii au indicat că echipele se concentrează pe propriile implementări, dar de asemenea şi pe securitate şi pe stabilitate.

“Acest anunţ este despre compatibilitate şi despre candidatul final”, a transmis Olaoluwa Osuntokun, CTO-ul Lightning Labs, când a fost întrebat care este timeline-ul pentru Beta. “Fiecare echipa va lansa propriul cod Beta în mod separat, întrucât fiecare îşi doreşte o siguranţă cât mai mare”.

La conferinţa Baltic Honeybadger Bitcoin, care a avut loc în Letonia, Elizabeth Stark – CEO-ul Lightning Labs, a oferit altă declaraţie vagă referitoare implementări. Aceasta a indicat doar că soluţia oferită de compania sa va fi lansată în 2018.

Chiar dacă unele interfeţe sunt deja disponibile, Pierre-Marie Padiou, CEO-ul ACINQ, a afirmat că aceste implementări se vor adresa în primă instanţă utilizatorilor avansaţi:

“Câteva interfeţe sunt disponibile pe testnet, cum ar fi portofelul Eclair pentru Android, aplicaţia Lightning pentru desktop sau portofelul zap. Recent, echipa Electrum a anunţat de asemenea că lucrează la integrarea Lightning în portofelul pe care îl oferă”.

Cum ți s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...