Loading Posts...

Rețeaua de teste a SegWit2x s-a bifurcat accidental

Platforma “testnet”, utilizată de developerii SegWit2x, a experimentat o bifurcare accidentală, citează Bitcoinist.com. Datorită acestei bifurcări, timp de 20 de ore nu s-au mai putut crea blocuri noi.

Ce este SegWit2x?

Controversata schimbare a protocolului necesită ca 80% din puterea de hash a rețelei să semnaleze susținerea update-ului. După activarea soluției, peste alte trei luni, urmează o bifurcare hard care va mări capacitatea blocurilor la 2MB. Update-ul apare după un an de dezbateri intense asupra problemelor de scalabilitate și beneficiază de susținerea multor companii de top din industrie.

În urmă cu două săptămâni a fost lansată o rețea pentru teste, numită “testnet”. Aceasta oferea mediul propice pentru dezvoltarea update-ului, developerii putând observa și efectele pe care le poate avea patch-ul asupra rețelei reale. Platforma testnet este un Blockchain complet separat, cu mineri, criptomonede și noduri diferite. Cel mai important însă este faptul că sunt diferite și regulile care determină dacă un bloc este sau nu valid.

Developerii sunt presați de timp. Amenințările venite din partea BIP148 se văd la orizont, iar SegWit trebuie activat înainte de 1 august, pentru a se evita o bifurcare a lanțului.

Bifurcarea accidentală

Echipa de producție a făcut luni un pas greșit, când platforma testnet a suferit o bifurcare neintenționată. Rețeaua a fost picată aproape toată ziua, iar ca efect s-au creat două medii testnet incompatibile. Niciun bloc nu a putut fi generat în tot acest timp, iar developerii s-au străduit să afle cauza problemei.

Aparent, când lanțul a atins un anumit număr de blocuri, primul bloc al lanțului de 2MB trebuia să fie mai mare de 1MB. Întrucât pe testnet nu există utilizatori, mempool-ul era gol. Practic, din cauza lipsei unor tranzacții care ar fi făcut posibilă depășirea limitei de 1MB, a apărut bifurcarea.

Cele două versiuni ale poveștii

Mulți dintre criticii acestei propuneri afirmă că accidentul este dovada supremă a faptului că developerii nu sunt capabili să administreze un software care controlează o industrie de 40 de miliarde de dolari. Alți utilizatori consideră că timpul rămas este prea scurt pentru a fixa toate bugurile rămase.

Echipa, care este condusă de Jeff Garzik, a declarat că bifurcarea a fost cauzată de un miner de pe testnet care nu fusese setat corect. În timp ce problema este reală și necesită o rezolvare, developerii transmit că testnet este doar o platformă destinată testelor.

Într-un email trimis listei de distribuție în care sunt cuprinși toți cei care lucrează la SegWit2x, Garzik scria:

“Cineva a adăugat un miner pe testnet5 și a accelerat procesul până la punctul de activare din blocul X a bifurcării hard. Chiar dacă a fost o surpriză, ne aflăm momentan doar într-un mediu de testare”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...