Loading Posts...

Reacții după anularea SegWit2x

reactii_dupa_anularea_segwit2x

SegWit2x s-a anulat. Reacțiile comunității nu au întârziat să apară pe Twitter sau pe alte site-uri de socializare.

Citește și SegWit2x a murit! Trăiască Bitcoin!

După luni de zile de dezbateri intense, mai multe companii și pool-uri de minat au demarat o tentativă de a modifica regulile rețelei. Lansarea proiectului urma să aibă loc la jumătatea lunii noiembrie, dar totul s-a transformat într-un fiasco de proporții colosale.

Evident, contestatarii bifurcării au exultat în urma anulării SegWit2x.

“Bifurcarea SegWit2x a fost anulată! Bunul simț a invins”, a exclamat triumfător Charlie Lee, creatorul Litecoin. “Puneți-i cruce, s-a terminat”, a postat pe Twitter autorul Andreas Antonopoulos, citat de CoinDesk.

Developerul Akin Fernandez, unul dintre numeroșii bloggeri care s-au opus cu înverșunare bifurcării, a postat un mesaj scurt: “Bitcoin învinge”, citează aceeași sursă.

Cele mai răsunătoare voci au fost ale celor care au constituit mișcarea “NO2X”, zeci de companii și organizații militând vehement împotriva bifurcării.

Criticile au început pe site-urile de socializare imediat după anunțarea SegWit2x în luna mai a acestui an.

Fiind un proiect open source, majoritatea companiilor, developerilor și pool-urilor de minat trebuiau să ajungă la un acord în ceea ce privește dezvoltarea proiectului și modul în care urmau să se ia deciziile referitoare la update-uri.

Datorită caracterului privat al întâlnirii în cadrul căreia s-a hotărât agreementul de la New York, multă lume a blamat din start ideea, chiar dacă nu era neapărat împotriva măririi dimensiunii blocurilor.

Practic, a fost reluată propunerea transmisă de Gavin Andresen în 2015, acesta cercetând încă de pe atunci posibilitatea de a avea blocuri mai mari în rețea. De atunci și până în prezent au mai fost câteva tentative de acest gen – Bitcoin Classic, Bitcoin Unlimited și Bitcoin-XT, dar toate au fost sortite eșecului, ca de altfel și SegWit2x.

Sentimentul de eliberare

Dar nu doar adversarii bifurcării au răsuflat ușurați după anularea proiectului. Chiar și unii dintre adepți s-au declarat mulțumiți de deznodământ.

“Mă bucur că s-a terminat”, a spus Guy Corem, unul dintre minerii care au semnat agreementul, citează CoinDesk. “A fost cea mai înțeleaptă decizie”.

Alții au arătat cu degetul ostilitatea manifestată de mișcarea “NO2X”. De exemplu, developerul SegWit2x Jean-Pierre Rupp a transmis că “Presupun că acum mă pot concentra mai mult pe niște proiecte mai fructuoase, în loc să stau cu ochii pe știri și să mă lovesc de troli online”.

Afirmațiile caustice au culminat la un moment dat chiar cu amenințări cu moartea, sau cel puțin așa susțin antreprenorul Vinny Lingham și dezvoltatorul Jameson Lopp.

Se vedea cu ochiul liber ura cu care era privit SegWit2x.

“Ne simțim ușurați. Scopul agreementului de la New York a fost de a uni comunitatea și de a păstra majoritatea utilizatorilor pe același lanț cât mai mult timp”, a comunicat Peter Smith, CEO-ul Blockchain.

Ron Hose, fondatorul Coins.ph este de părere că o bifurcare menită să crească dimensiunea blocurilor este binevenită, dar doar în condițiile în care există susținerea din partea întregului ecosistem:

“Agreăm ideea de mărire a blocurilor, deoarece clienții noștri sunt afectați de comisioanele mari, dar dorim să vedem o acțiune responsabilă, care ar uni toată comunitatea și care ține cont de mai multe voci”.

Soluții noi

Totuși, problema scalării încă persistă, iar numărul utilizatorilor crește zilnic.

“Ori vom aduce oamenilor blocuri mai mari (n.r. în rețeaua Bitcoin), ori vom aduce oamenii către blocurile mai mari (n.r. Bitcoin Cash)”, a afirmat developerul Peter Rizun.

Deloc surprinzător, de anularea SegWit s-au bucurat developerii Lightning Network, o rețea de microtranzacții care va facilita operațiile în afara Blockchain-ului, despre care Gazeta Bitcoin a mai scris aici și aici.

“Acum că 2x s-a încheiat în mod oficial, ne întoarcem la construirea soluțiilor pe termen lung, cum este Lightning!”, a exclamat Elizabeth Stark, CEO-ul Lightning Network.

Totuși, deși acum se pare că Lightning Network este mai aproape de realitate, este posibil ca și acest proiect să ajungă să ținta dezbaterilor intense, în caz că nu va satisface pe deplin nevoile rețelei și ale comunității.

De exemplu, în cadrul conferinței Scaling Bitcoin care a avut loc weekend-ul trecut la Universitatea Stanford, discutând despre securitatea tranzacțiilor, lectorul Aviv Zohar a declarat că blocurile mai mari sunt necesare pentru optimizarea rețelei.

Din acest motiv, există speculații care spun că nu va fi suficientă implementarea Lightning Network, sau că va dura prea mult până la lansarea acestui proiect. De aici, unii au încept să creadă că afacerile din domeniu vor îmbrățișa alte soluții alternative, cum ar fi Bitcoin Cash, o rețea cu blocuri de 8MB, sau Litecoin, care de la lansarea din 2012 a devenit faimos pentru rapiditatea cu care se procesează plățile.

“Am putea asista la tot mai multe companii care vor adopta Bitcoin Cash, datorită costurilor mari din rețeaua Bitcoin, problemă pe care SegWi2x încerca să o rezolve”, a transmis către CoinDesk Vinny Lingham.

Jake Smith, business developer la Bitcoin.com, a spus că și-a vândut fondurile în Bitcoin imediat după comunicatul de presă. Acesta s-a declarat dezamăgit de deznodământ:

“Bitcoin tocmai și-a semnat condamnarea la moarte, din punctul meu de vedere”.

Concluzii

După o perioadă temporară de liniște, va trebui să ne gândim însă și la viitor.

Factorul cheie care diferențiază Bitcoin de orice altceva, este maniera digitală și descentralizată prin care se pot muta valori, fără controlul unei autorități centrale. Pentru unii, eșecul SegWit2x demonstrează puterea de autoapărare a tehnologiei în fața influențelor care i-ar putea submina caracteristicile esențiale.

Bashco, unul dintre developerii Bitcoin a evocat desele tentative de a mări dimensiunea blocurilor, făcând aluzie la încercările viitoare:

“Își vor linge rănile și o vor lua de la capăt”.

Din afirmația lui Bashco reiese și ideea că SegWit2x a fost un experiment de a acapara Bitcoin, iar developerii au dorit să rescrie regulile criptovalutei deși nu beneficiau de susținere din partea comunității.

O altă mișcare controversată a developerilor SegWit2x a fost decizia de a nu implementa protecția la replicare. Cu alte cuvinte, exista riscul ca utilizatorii să își piardă fondurile în urma bifurcării.

Hotărârea a fost asociată și cu eventualele încercări ale guvernelor de a influența protocolul.

“Trebuie să cercetăm în continuare bifurcările și să construim mecanisme de apărare, deoarece se va încerca din nou (n.r. ceva similar cu SegWit2x)”, a transmis reprezentantul Bitcoin Core Eric Lombrozo.

Dezvoltatorul Bitcoin Matt Corallo, care a avut numeroase certuri publice cu membrii grupului SegWit2x, a avut o reacție similară, militând pentru unitate:

“Să învățăm din eșecul SegWit2x. Comunitatea Bitcoin este puternică și este nevoie de susținere amplă pentru eventualele schimbări viitoare ale regulilor de consens”.

Alții au descris cu cuvinte mărețe deznodământul bifurcării. De exemplu, bloggerul Bitcoin care folosește pseudonimul WhalePanda a postat următorul tweet:

“Am câștigat această bătălie… Dar ei vor încerca iarăși să distrugă Bitcoin. Nu vom uita”.

Ce părere aveți despre anularea SegWit2x? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Show 2 comments

November 9, 2017
0

Cred ca bifurcarea SegWit2x a fost conceputa pentru a duce la dezbinare si anarhie, dar a picat in propria groapa.

November 11, 2017
0

Când sunt multe interese la mijloc, așa se întâmplă. E bine că această bifurcare n-a avut loc, pentru binele Bitcoin și a celorlalte criptomonede.

Leave a Reply

Loading Posts...