Loading Posts...

Puterea de hash a reţelei atinge noi recorduri

În luna mai, puterea de hash a reţelei trecea de patru exahash pe secundă. Două luni mai târziu, hash power-ul creşte cu alţi doi exahash, ceea ce înseamnă 6.622.799.000 GH/s, conform BitNewsBot.com şi Blockchain.info.

Gazeta Bitcoin vă explică cum a fost acest lucru posibil.

Era exahash: reţeaua depăşeşte şase exahash pe secundă

Prima săptămână din iulie demonstrează încă o dată puterea imensă a reţelei Bitcoin. Pe 1 iulie, s-a atins pentru prima data o raţie de şase exahash pe secundă, ceea ce reprezintă un record. Ecosistemul a evoluat extraordinar faţă de perioada de început. Dacă atunci minatul se realiza cu ajutorul procesoarelor, plăcilor video sau cipurilor FPGA, în prezent există ferme uriaşe, locate în hale sau alte spaţii de depozitare mari, toate pline cu mineri ASIC.

În plus, în zilele noastre există mai multe pool-uri de minerit, în număr de 24. Lucrurile sunt mult schimbate faţă de perioada timpurie, când un utilizator legendar ca Artforz a acaparat de unul singur un procent important din toată puterea de hash a reţelei. Mulţi au uitat de asemenea şi de incidentul din 2014, când pool-ul Ghash.io deţinea 51% din hash-ul întregii reţele. În 2017 însă, aceste lucruri nu mai sunt posibile. Pool-urile s-au diversificat şi doar trei din ele au mai mult de 10% din toată puterea de hash.

Hashrate-ul depăşeşte toate barierele din anul 2009 şi până astăzi

Creşterea de doi exahash din ultimele două luni şi jumătate coincide aprecierea criptomonedei în raport cu dolarul american şi totodată cu creşterea numărului de mineri, coroborată cu mărirea veniturilor din minat. Toate acestea au atins valori record, în condiţiile în care recompensa pentru blocurile minate scade constant din 2009, la fiecare patru ani, proces denumit halving. Astfel, dacă în anul 2009, un miner primea pentru un un bloc 50 de Bitcoini, ulterior recompensa a scăzut la 25 de Bitcoini, iar în prezent fiecare bloc minat generează 12.5 de Bitcoini. În septembrie 2013, hash rate-ul însuma doar un petahash pe secundă. Rata a crescut exponenţial în fiecare an. Recordul de şase exahash apare după ce în urmă cu doar un an şi şase luni, rata de hash atingea pentru prima dată un exahash, sau 1000 petahash pe secundă.

O iniţiativă economică voluntară care continuă să atragă masele

Cu o asemenea rată de creştere, reţeaua va depăşi într-o bună zi şi era exahash. Va atinge probabil rate de ordinul zettahash (270 hash pe secundă) sau chiar yottahash (280 hash pe secundă). Însă acest lucru se va întâmpla probabil peste mai mulţi ani. De exemplu, 500 de exahash înseamnă doar ½ zettahash.

Recordul de şase exahash reprezintă încă o realizare pentru Bitcoin, care a depăşit deja mai multe repere în 2017. Este incredibil cum o asemenea putere a fost obţinută fără niciun sprijin din partea guvernelor, băncilor sau altor corporaţii. Toată puterea de hash a reţelei este generată de mineri care decid să se alăture în mod voluntar acestui proiect descentralizat.

 

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

 

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...