Loading Posts...

Proof of burn, proof of store și alte protocoale

proof_of_burn-proof_of_store

Numeroase protocoale sunt utilizate în domeniul crypto. Proof of Work și Proof of Stake sunt de departe cele mai cunoscute. Gazeta Bitcoin a scris despre ambele, aici și aici. Proof of Burn este o soluție interesantă, dar mai puțin apreciată. Există însă și alte protocoale, despre care vom discuta în continuare.

Proof of Burn

proof_of_burn

Să nu se înțeleagă că acest protocol presupune arderea fizică a banilor sau a PC-urilor. Proof of Burn este un protocol utilizat de mulți altcoini pentru a reduce numărul de unități disponibile, prin care o parte a criptomonedelor aflate în circulație este trimisă într-un portofel unde nimeni nu are acces. Monedele respective nu mai pot fi cheltuite, chiar dacă tehnic ele vor continua să existe. Tranzacțiile Proof of Burn sunt înregistrate de asemenea în Blockchain, care oferă dovada incontestabilă că respectivele monede digitale nu vor fi utilizate la nicio tranzacție ulterioară.

Este de reținut că procesul “arderii” monedelor este unul costisitor. În cele mai multe cazuri, singurele monede arse sunt cele generate prin metoda Proof of Work, pentru a se menține raritatea. Proof of Burn este utilizat și în cazurile în care se dorește ca o criptovalută să o ajute pe alta. Un bun exemplu îl constituie altcoinul Counterparty, unde utilizatorii trebuie să transfere Bitcoin la o adresă care nu se mai poate accesa ulterior, iar în urma tranzacției aceștia vor primi monede Counterparty.

Proof of Capacity

proof_of_capacity

Minatul cu HDD-ul este posibil cu ajutorul protocolului Proof of Capacity (numit și Proof of Space).

Acest algoritm solicită utilizatorilor să își partajeze spațiul liber de pe HDD-uri. Mai precis, aceștia trebuie să aloce spații mari de pe HDD-uri pentru a genera monede noi. În cele mai multe cazuri spațiul va fi utilizat pentru a se depozita cantități mari de date.

Dacă din combinația dintre funcția hash aplicată acestor date și header-ele blocurilor apar rezultate mai mici decât anumite valori prestabilite, utilizatorii vor găsi blocuri noi în rețea. Principiul este similar algoritmului PoW, chiar dacă nu se folosesc echipamente hardware puternice. Stocarea de date este importantă pentru mulți oameni, iar HDD-urile goale pot fi folosite pentru a genera un venit pasiv.

Proof of Capacity (PoC) este foarte eficient din punct de vedere energetic, deoarece nu forțează resursele sistemului. Cei care nu dispun de spațiu mare pe HDD-uri ar trebui să se orienteze spre alte soluții, întrucât cu greu se pot genera bani mulți prin PoC. Utilizatorii care partajează spații mai mari au mai multe șanse de a mina blocuri noi.

Înainte de a vă repezi să cumpărați zeci de HDD-uri pentru a le folosi la minat, luați în calcul că nu este ceva foarte profitabil. Foarte puține sunt criptovalutele care utilizează PoC și în plus, valorile respectivelor monede sunt foarte scăzute. Chiar și dacă ați colecta câteva milioane de criptomonede, vor fi probleme și la vânzarea acestora, deoarece puțină lume a auzit de ele.

Este de reținut însă că PoC este un algoritm rezistent la ASIC-uri, spre diferență de majoritatea celorlalte soluții existente. Însă nici așa nu se poate asigura o descentralizare 100%, întrucât oricine ar investi în mai multe HDD-uri, ar câștiga mai mult decât restul. Totuși, cei care dețin spații pe HDD-uri de ordinul TB ar putea încerca acest protocol.

Proof of Activity

proof_of_activity

Pentru a evita hiperinflația (fenomen care apare când o cantitate mare de bani este vărsată pe piață), Bitcoin este limitat la 21 de milioane de monede. Asta presupune că într-un viitor recompensa blocurilor nu va mai exista, iar minerii vor trăi doar din comisioane.

Există speculații referitoare la acel moment conform cărora se poate ajunge la probleme de securitate sau la situația în care utilizatorii vor acționa în interes propriu, în detrimentul sistemului. Proof of Activity a fost conceput ca o soluție inovativă în acest sens. Protocolul este un hibrid între PoW și PoS.

În cazul Proof of activity, minatul începe în aceeași manieră ca și PoW, respectiv minerii încearcă să rezolve ecuații criptografice. Blocurile sunt goale (nu conțin tranzacții), funcționând mai mult ca template-uri. Blocurile câștigătoare vor conține doar header-ul și adresa la care va fi trimisă recompensa minerului.

Din acest punct sistemul apelează la PoS. În funcție de informația din header se alege un grup aleatoriu de validatori care vor semna noul bloc. Cu cât validatorul deține mai multe criptomonede, cu atât are mai multe șanse de a fi ales. Template-ul devine apoi bloc “cu acte în regulă” imediat ce este semnat de toți validatorii.

Proof of Elapsed Time

proof_of_elapsed_time

Algoritmul a fost dezvoltat de compania Intel. PoET este similar cu PoW, dar consumă mai puțină electricitate.

În locul participanților care rezolvau puzzle-uri criptografice, PoET utilizează un mediu de execuție securizat (trusted execution environment – TEE) prin care blocurile apar în urma unei loterii, fără a mai fi necesară munca efectivă. Un astfel de mediu este cel numit SGX.

Abordarea celor de la Intel se bazează pe un timp de așteptare care este garantat de TEE. Conform reprezentanților companiei, algoritmul PoET scalează mii de noduri și rulează eficient pe orice procesor care suportă SGX.

Singura problemă a protocolului este că utilizatorii trebuie să aibă încredere în Intel, aspect care contravine ideologiei Blockchain.

Dacă nu sunt disponibili toți validatorii necesari pentru a se completa un bloc, se alege alt bloc câștigător și așa mai departe până când un bloc primește numărul corect de semnături. Comisioanele sunt împărțite între mineri și validatorii care au semnat blocul.

Criticii acestui protocol sunt cei care contestă și PoW (necesită prea multă energie pentru a mina) și PoS (nimic nu îl poate împiedica pe un validator să semneze de două ori).

Proof of Importance

PoI este un nou algoritm de hash și este utilizat de criptovaluta NEM. Algoritmul semnează cronologic tranzacțiile pe măsură ce se generează blocuri noi. Dacă Proof of Work îi remunerează pe mineri pentru puterea de calcul utilizată și Proof of Stake îi răsplătește pe hodleri, Proof of Importance este fundamental diferit. PoI îi recompensează pe utilizatori în funcție de gradul lor de participare în rețea. Mai precis, acești mineri sunt plătiți pentru că efectuează tranzacții, dar și în funcție de cantitatea deținută de monede.

Proof of Authority

proof_of_authority

Criptovaluta VIVA a introdus conceptul de Proof of Authority. Acest algoritm oferă tranzacții care se realizează instantaneu și o rețea consensuală descentralizată.

Proof of Authority presupune implicarea unor noțiuni de egalitate la modelele slabe în ceea ce privește consensul. Acestea sunt înlocuite cu dovezi de semnături criptografice și cu contracte business alimentate și sprijinite de rețea.

Autoritatea protocolului constă în consimțământul mutual al părților asupra unui aranjament; părțile se bazează pe angajamentul luat față de un set de active care se opune altui set. Astfel, dacă o parte nu mai respectă consensul, celelalte își vor asuma activele și responsabilitățile părții care a încălcat consensul, iar utilizatorii vor rămâne neafectați.

Nimic nu se pierde în acest scenariu. În cel mai rău caz, cel care a făcut promisiuni fără acoperire poate ajunge la faliment, dar datoriile vor fi acoperite.

Fiecare participant are un rol distinct în reţea şi poate reacţiona la schimbările de preţ prin creşteri sau scăderi ale energiei investite în sistem. Acestea pot fi realizate într-o anumită locaţie sau global. Preţul şi cantitatea disponibilă sunt două elemente care funcţionează similar pedalelor de frână şi acceleraţie ale maşinii.

Proof of Cooperation

proof_of_cooperation

Proof of Cooperation apelează la Noduri Validate Cooperativ (Cooperatively Validated Nodes – CVNs) pentru a genera blocuri de tranzacţii. Nodurile lucrează împreună pentru a asigura securitatea reţelei. Nu există noţiunile de minat sau de generat criptomonede. Faircoin de exemplu a lansat în circulaţie 53.193.831 de monede care au fost transferate în sistem.

În sistemul Faircoin utilizatorii pot crea diverse intrumente, iar apoi le pot partaja. Astfel, se pot dezvolta sisteme “point of sale” pentru comercianţi, cartele prepaid, ATM-uri de exchange în euro, plăţi de facturi sau servicii bancare. Protocolul consumă puţină putere de calcul şi de asemenea puţină electricitate. În plus, se distribuie puterea de la câţiva utilizatori la mai mulţi.

Echipamentele hardware implicate caută şi validează tranzacţii prin rotaţie, primind în schimb mici recompense pentru cooperare şi pentru energia utilizată.

Proof of Membership (PoM)

proof_of_membership

Metoda Proof of Membership limitează economic generarea criptomonedelor pe piaţă şi descurajează vânzarea acestora. Sistemul include atât conturi pentru cei care generează monede, cât şi criptovaluta propriu-zisă. Generatorii de monede creează blocurile, dar rata de apariţie este limitată la un anumit număr de conturi noi. Conturile pot fi vândute eventual, dar doar atunci când sunt create, întrucât vânzătorul nu cunoaşte cheia privată încă şi se previne furtul de fonduri.

Securitatea sistemului este sporită prin creşterea costurilor atacurilor, iar mişcarea se realizează prin costuri ridicate ale conturilor. Prin scumpirea conturilor sunt descurajate atacurile 51%, întrucât ar fi necesar un timp îndelungat dar şi costurile de achiziţie şi control al tranzacţiilor ar fi exagerat de mari. Fiecare proprietar de cont primeşte drept recompensă un cont nou la adăugarea fiecărui bloc în Blockchain. Aceştia pot trimite invitaţii gratuite altor utilizatori şi le pot oferi acestora noile conturi. Utilizatorii au şi posibilitatea de a crea conturi gratuite, dar acestea au privilegii restrânse.

Proof of Existence

proof_of_existence

Proof of Existence utilizează tranzacţii semnate cronologic în Blockchain pentru a verifica dacă anumite fişiere au existat sau există la un moment dat.

Documentul este certificat prin încorporarea clasificării sale SHA256 în Blockchain-ul Bitcoin. Aceasta se realizează prin generarea unei tranzacţii Bitcoin speciale, care codifică şi conţine hash-ul prin intermediul unui script OP_RETURN. Scriptul marchează că rezultatul de ieşire al tranzacţiei nu poate fi cheltuit. În plus, scriptul permite inserarea unei mici cantităţi de date, care în acest caz este hash-ul documentului şi un marker de identificare a tranzacţiei.

După confirmarea tranzacţiei se certifică faptul că documentul a existat cel puţin la momentul confirmării tranzacţiei. Încorporarea unui hash şi adaptarea ulterioară a unui alt document care să aibă acelaşi hash este imposibilă. Din acest motiv odată ce Blockchain-ul Bitcoin confirmă tranzacţia generată pentru document, existenţa acestuia este demonstrată permanent, fără a mai fi nevoie de încredere.

Confirmarea manuală a existenţei documentului la un moment semnat cronologic este de asemenea posibilă.

Proof of Play

proof_of_play

Spre diferenţă de Proof of Work unde sunt necesare calcule complexe, Proof of Play solicită utilizatorilor să presteze o muncă cognitivă. Mai precis, pentru a genera şi pentru a câştiga criptomonede aceştia trebuie să se joace un joc. Prima criptovalută care a utilizat acest protocol a fost Motocoin, iar utilizatorii trebuiau să se joace un simulator de motociclete 2D. Algoritmul utilizează abilitatea omului şi inputul manual în loc de puterea de calcul.

Algoritmul este încorporat în joc şi permite alocarea directă a fondurilor într-o manieră descendentă în timp. Un procent din criptomonedele minate în joc ajungeau la developeri, prin intermediul achiziţiilor de NPCi (n.r. non-playable characters).

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

8
HeartHeart
1
WowWow
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...