Loading Posts...

Primul documentar despre Bitcoin realizat în China a fost lansat

China este un pol important de putere din punct de vedere al minerilor de Bitcoin. Mai precis, 70% din puterea de hash a rețelei este localizată în statul asiatic, conform CoinTelegraph. Cum a fost posibil acest lucru? Prin faptul că echipamentele hardware sunt sesizabil mai ieftine aici, temperatura este mai scăzută, iar hidroenergia este la îndemâna cetățenilor.

Pe 20 și 21 septembrie Grand Hyatt Hotel din Hong Kong a fost gazda summit-ului 2017 Shape the Future. Au fost invitați reprezentanții a 80 de companii din industrie, dar evenimentul principal a constat în lansarea primului documentar chinezesc despre Bitcoin.

Shape the Future

2017 – Shape the Future este un documentar care urmărește viața primei monede digitale din istorie. Filmul a fost produs de compania BitKan și a beneficiat de suport din partea firmelor Bitmain, Huobi, Bixin și ViaBTC. La începutul peliculei se vorbește despre nașterea Bitcoinului și despre misteriosul său creator, Satoshi Nakamoto. Cine este acest om? A fost un bărbat sau un grup de persoane?

Shape the Future oferă o perspectivă unică asupra inventatorului criptomonedei, așa cum este el perceput în China. Probabil că nu vom afla niciodată adevărata identitate a lui Satoshi. Pe parcursul filmului vom vedea și ancheta asupra lui Craig Wright, personaj despre care s-a prespus că ar fi fost Satoshi. Xiaoxiao Sun, manager de operații la compania Bixin, sugerează pe parcursul documentarului că decizia de a accepta Bitcoin a site-ului Wikileaks a fost motivul principal al dispariției lui Satoshi.

Poate cea mai interesantă remarcă despre Satoshi pe care o putem sesiza în documentar este aceea exprimată de Bill Mo, fondatorul BTC123: “Abia atunci când a dispărut (n.r. Satoshi Nakamoto), Bitcoinul a avut o descentralizare completă”.

Evoluția Bitcoinului

Filmul urmărește evoluția criptomonedei din perioada timpurie și până când ajunge în mainstream. Apariția exchange-urilor s-a suprapus cu nașterea speculanților, care erau interesați doar de profituri. Pentru aceștia tehnologia în sine a fost și rămâne doar un aspect mărunt, scopul principal fiind înavuțirea. Shape the Future a reușit să surprindă și aceste aspect, printre personajele documentarului apărând și un speculat real, a cărui identitate a fost protejată.

Vocea alterată pe computer a personajului transmite o undă ocultă asupra lui, în timp ce acesta spune “Am câștigat primul sac de aur cu ajutorul Bitcoin”. Vocea ne poartă în primăvara lui 2014, când Mt.Gox, cel mai mare exchange al acelor timpuri, a intrat în faliment. În film sunt tratate atât tradingul, cât și minatul, precum și evoluția acestei activități, de la CPU-uri până la fermele de minat din ziua de astăzi.

Un documentar exhaustiv

Spectatorul poate simți modul în care documentarul reușește să acopere cele mai marcante aspecte din istoria Bitcoin. Nu a rămas nimic la voia întâmplării, nefinisat. Exchange-urile intrate în faliment, eșecul Silk Road, oamenii care au pierdut bani datorită volatilității – toate acestea și multe alte detalii sunt prezentate spectatorului într-o manieră prin care el este cel care evaluează ceea ce se prezintă. Putem vedea atât amăraciunea, cât și exuberanța oamenilor, de la utilizatori obișnuiți până la directori de companii, iar momentele de bucurie se întrepătrund cu cele de disperare. Alte secvențe demne de toată atenția sunt cele în care apare și Jihan Wu, președintele Bitmain.

Cum va fi viitorul nostru

După ce ne prezintă inclusiv provocările cu care se confruntă Bitcoin în perspectiva scalării, documentarul explorează cu optimism și un posibil scenariu de viitor. Leon Li, fondatorul companiei Huobi, transmite că Bitcoin va deveni un activ global similar aurului. Alții își exprimă opiniile față de atingerea independenței financiare. Edward Liu, fondatorul BitKan transmite că Bitcoin “va fi o sursă de inspirație pentru toată lumea”.

Shape the Future este cu siguranță interesant de vizionat și oferă perspectiva unei țări care a adoptat cu entuziasm criptomoneda. Prin realizarea acestui documentar, cei de la BitKan au întrecut orice așteptări. Este un film care trebuie vizionat de întreaga comunitate crypto şi care duce mai departe succesul înregistrat de alte pelicule, cum ar fi Deep Web, The Rise and Rise of Bitcoin sau Banking On Bitcoin.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

6
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...