Loading Posts...

Pregătirile pentru SegWit intră în linie dreaptă

Dezbaterile pentru rezolvarea problemelor de scalabilitate ale Bitcoinului au ajuns într-un moment crucial. Gazeta Bitcoin vă explică pas cu pas ce urmează să se întâmple cu criptomoneda.

Cele mai populare soluţii propuse – BIP148 şi SegWit2x – intenţionează să activeze update-ul  Segregated Witness (“SegWit”) peste o lună, ceea ce înseamnă că upgrade-ul protocolului va fi live în două luni.

În acelaşi timp există un risc real ca întreaga reţea Bitcoin să se rupă în două. Atât BIP148 (Bitcoin Improvement Proposal 148, sau a 148a propunere de îmbunătăţire a protocolului), cât şi SegWit2x pot lua drumuri separate faţă de protocolul actual, ceea ce ar implica şi mai multe divizări ale reţelei.

Cu ajutorul Bitcoinist.com, vă prezentăm mai jos cele mai importante date pentru Bitcoin din luna august.

Activarea patch-ului Segregated Witness: recapitulare

SegWit este un update al reţelei propus iniţial de echipa de dezvoltare a Bitcoin Core, care este compatibil cu versiunile anterioare. El este soluţia de vârf propusă de Bitcoin Core pentru problemele de scalabilitale ale Bitcoinului. Aceste probleme s-au manifestat prin tranzacţiile efectuate cu întârzieri, comisioanele crescute pentru tranzacţii şi limitările blocurilor la dimensiunea de 1MB. SegWit a fost în centrul discuţiilor şi în cadrul “Agreementului de la New York”, unde s-a stabilit o soluţie alternativă, susţinută de un număr important de companii, inclusiv mineri. Bitcoin Improvement Proposal 148, sau BIP148, este o bifurcaţie soft propusă de utilizatori (UASF – User Activated Soft Fork). Aceasta este stabilită pentru data de 1 august şi intenţionează de asemenea să activeze update-ul SegWit.

Diferenţele constau în modalităţile de activare.

Prima propunere, care a venit din partea Bitcoin Core, stabileşte codul SegWit prin intermediul BIP141. Acesta se poate activa doar dacă într-un interval de două săptămâni (intervalul în care creşte dificultatea reţelei), 95% din puterea de hash a reţelei semnalează că este pregătită pentru update. În condiţiile în care minerii ar semnala că sunt pregătiţi să susţină upgrade-ul, în această situaţie riscul de a se diviza Blockchain-ul este minim.

În prezent doar 40% – 45% din puterea de hash a reţelei susţine BIP141. Din această cauză, o altă parte a utilizatorilor intenţionează să activeze SegWit prin intermediul bifurcării software BIP148 UASF. De la data de 1 august, nodurile acestora vor respinge toate blocurile care nu sunt pregătite să susţină BIP141. Dacă această propunere va fi susţinută de majoritatea minerilor (ca procent al puterii de hash) aceşti mineri vor revendica cel mai lung lanţ activ, ceea ce implică activarea SegWit la toţi clienţii care sunt pregătiţi. Astfel, se va evita divizarea. Dacă această soluţie va fi acceptată însă doar de o minoritate, “lanţul BIP148” se va dezlipi de protocolul curent.

Agreementul de la New York, numit şi “Acordul Silbert”, sau “SegWit2x,” plănuieşte să activeze SegWit prin intermediul BIP91. Similar BIP148, toate nodurile BIP91 vor respinge blocurile care nu au semnalat că sunt pregătite pentru BIP141. Însă nodurile care susţin BIP91 vor face mişcarea doar după ce 80% din puterea de hash a reţelei semnalează că este pregătită pentru BIP91, într-o perioadă de două zile. Şi această variantă implică riscuri minime de diviziune a reţelei.

Problema apare abia aici, întrucât Agreementul de la New York presupune ulterior şi o bifurcare hard (UAHF), pentru a dubla dimensiunile blocurilor. Schimbarea aceasta nu va fi compatibilă cu versiunile anterioare, astfel încât din acest punct se poate ajunge la divizarea reţelei. Cu alte cuvinte, vor exista două monede Bitcoin diferite.

  Calendar

 

14 iulie: implementarea BTC1

Aplicaţia software (clientul) care a rezultat în urma Agreementului de la New York este o bifurcare a Bitcoin Core, numită “BTC1.” Versiunea beta a fost lansată pe 30 iunie. Conform calendarului pentru proiectul SegWit2x, pe 14 iulie va fi disponibilă şi versiunea finală. De la această data, toţi susţinătorii SegWit2x îşi vor instala aplicaţia BTC1 şi o vor putea testa.

Utilizatorii normali nu vor fi afectaţi în niciun fel.

21 iulie: semnalizarea susţinerii pentru BIP91

Echipa de dezvoltare a SegWit2x intenţionează ca pe 21 iulie nodurile BTC1 să intre în funcţiune, si, cel mai important, minerii să semnalizeze că sunt de acord cu update-ul.

Utilizatorii normali nu vor fi afectaţi nici de data aceasta.

Minerii care sunt pro-SegWit ar trebui însă să semnalizeze că sunt pregătiţi pentru BIP91. Aceasta se realizează prin minarea “blocurilor cu bit 4”. Operaţiunea se poate efectua cu BTC1 sau cu alt client care are instalat patch-ul BIP91.

23 iulie (cel mai devreme): încheierea semnalizării pentru BIP91

Pragul pentru activarea BIP91 necesită ca într-o serie de 336 blocuri, 269 să semnalizeze că sunt pregătite de update. Cu alte cuvinte, aproximativ 80% din puterea de hash a reţelei, în decurs de 2 zile şi câteva ore, să semnalizeze că sunt pregătite. Dacă se va respecta planificarea proiectului SegWit2x, semnalizarea pentru BIP91 se poate încheia cel mai devreme la data de 23 iulie.

Din nou, utilizatorii normali nu vor fi afectaţi.

În cazul minerilor însă, dacă BIP91 se activează, ei au la dispoziţie o zi sau două pentru a se conforma cu bifurcarea pe care o presupune BIP91. Dacă nu o vor face, ei vor mina blocuri invalide.

25 iulie (cel mai devreme): activarea BIP91

Pe 25 iulie, după încheierea semnalizării pentru BIP91 şi după minarea altor 336 blocuri, BIP91 ar putea fi activat. Din acest punct va fi respins orice bloc care nu semnalizase anterior că este pregătit pentru Segregated Witness (prin BIP141).

În continuare, utilizatorii normali nu vor fi afectaţi.

Minerii ar trebui să mineze doar acele blocuri care au semnalizat că sunt pregătite de SegWit (BIP141). Altfel, există riscul ca alte blocuri să fie respinse de majoritatea puterii de hash a reţelei.

29 iulie: termenul limită pentru BIP91

Dacă minerii doresc să evite divizarea reţelei şi existenţa concomitentă a două monede Bitcoin, 29 iulie este primul lor deadline.

Pentru a se asigura că patch-ul BIP91 pentru aplicaţia BTC1 va fi compatibil cu BIP148, semnalizarea pentru acesta ar trebui să fie încheiată cel târziu la această dată, înainte de ora 10:00 (ora României). Dacă se va putea mai devreme, cu atât mai bine. Şi aceasta deoarece cu cât termenul va fi mai apropiat de deadline, cu atât vor fi mai multe şanse să nu se efectueze activarea la timp.

Dacă BIP91 nu va fi activat până la 29 iulie, Blockchain-ul Bitcoin se îndreaptă spre sciziune.

Dacă se va întâmpla acest lucru, utilizatorii normali care nu s-au pregătit pentru bifurcarea BIP148 UASF vor avea la dispoziţie două zile pentru a se conforma.

Pentru mineri, în cazul în care BIP91 nu va fi activat până la data de 29 iulie, ei vor avea două zile pentru a se decide pe ce lanţ vor mina de la 1 august, respectiv pe Blockchain-ul original sau pe Blockchain-ul BIP148.

31 iulie: termenul limită pentru BIP141

Tehnic vorbind, 31 iulie este pentru mineri al doilea deadline pentru a evita scindarea.

Cel târziu la această dată, vom avea parte de încheierea semnalizării pentru BIP141 sau de activarea BIP91. Cu alte cuvinte, pe 31 iulie vom fi avut deja o perioadă de două săptămâni la care se schimbă dificultatea şi în care 95% din hashpower va fi semnalat susţinerea pentru SegWit. În cealaltă variantă, după semnalizarea pentru BIP91, încheiată cu două zile mai devreme, urmează activarea pe 31 iulie.

Şansele ca perioada de schimbare a dificultăţii să fie 31 iulie sunt însă reduse. Chiar dacă va fi aşa, nu există motive pentru care semnalizarea susţinerii din partea a 95% din hashpower-ul reţelei nu s-ar efectua mai devreme de 31 iulie.

Drept urmare, atât minerii cât şi utilizatorii ar trebui să fie deja pregătiţi pentru posibila divizare de la data de 29 iulie. 31 iulie este însă chiar ultima ocazie de a o face.

1 august: activarea BIP148

Aceasta este ziua în care se activează BIP148, ceea ce reprezintă şi cel de-al treilea deadline (şi totodată ultimul) pentru minerii care doresc să nu se divizeze reţeaua.

Pe 1 august, ora 0:00 GMT (ceea ce inseamnă 31 iulie, ora 22:00 în România), toate nodurile BIP148 vor începe să respingă blocurile care nu şi-au manifestat susţinerea pentru Segregated Witness (BIP141). Dacă BIP141 sau BIP91 s-au încheiat şi activat la timp, nu ar trebui să existe o divizare a Blockchain-ului.

În cazul în care niciuna din cele două variante nu s-a petrecut, majoritatea minerilor (puterea de hash a reţelei) mai are încă o şansă de a evita sciziunea: să susţină BIP148 ei înşişi. Mişcarea ar asigura minerilor posibilitatea de a revendica cel mai lung lanţ, conform nodurilor Bitcoin curente, şi astfel vor activa SegWit prin intermediul BIP141.

Dacă niciunul dintre BIP141, BIP91 sau BIP148 nu au avut suficientă susţinere din partea minerilor până la 1 august, dar procentual BIP148 este oarecum avantajat, Blockchain-ul se poate separa din această zi. În acest caz, vom avea două monede Bitcoin, pe care le vom numi “Bitcoin 148” sau “BTC148” (pentru partea de lanţ generată din BIP148) şi respectiv “Legacy Bitcoin” sau “LegacyBTC” (pentru celălalt lanţ).

Cei care deţin criptomonede în conturi la data scindării vor avea atât 148BTC, cât şi LegacyBTC, în cantităţi egale. Pentru a beneficia de ambele însă, va fi necesar download-ul noului software. Pentru utilizatorii normali ar fi indicat să sisteze orice tranzacţie, cel puţin până se mai limpezesc lucrurile. În caz contrar, există riscul pierderii banilor!

În cazul divizării, minerii ar trebui să ştie deja ce lanţ vor mina. Desigur, ei pot schimba tabăra şi ulterior. Probabil ei vor mina cel mai profitabil lanţ.

4 august: posibila lansare a criptomonedei Bitcoin ABC

Chiar dacă nu este stabilit cu precizie, pe 4 august s-ar putea lansa o nouă variantă de Bitcoin: Bitcoin ABC.

Reprezentanţii companiei producătoare de ASIC-uri Bitmain au anunţat că dacă BIP91 nu se activează înainte de 1 august şi dacă BIP148 va da semne de viaţă (nu au definit ce înseamnă acest lucru), vor activa un plan de rezervă. Planul constă în lansarea monedei Bitcoin ABC.

După 1 august, moneda va fi minată în mod privat de către Bitmain. Planul cuprinde şi unele update-uri ale protocolului, cum ar fi mărirea dimensiunii blocurilor.

Cei care deţin Bitcoini la data scindării – 1 august ora 0:00 GMT – vor avea în portofel şi Bitcoini ABC. Însă şi în acest caz este necesar download-ul noului software pentru a putea primi şi trimite monedele.

Minerii vor avea posibilitatea de a extrage monedele celor de la Bitmain începând cu 4 august (posibil chiar mai devreme).

15 august: posibila schimbare a algoritmului Proof-of-Work

Deşi această dată nu este certă, este posibil ca de la 15 august să avem parte de încă un tip de Bitcoin, numit “NewPoW Bitcoin” sau “NewPoWBTC”.

Fiind un UASF, bifurcarea BIP148 de la 1 august este una efectuată de către utilizatori. Ei vor respinge toate blocurile care nu au semnalat susţinerea pentru Segregated Witness (prin BIP141). Din această cauză, minerii ar putea fi stimulaţi să se alăture lanţului BIP148. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla aşa. Până în prezent, puţini mineri şi-au manifestat susţinerea pentru UASF.

Dacă susţinerea minerilor pentru BIP148 este în continuare mică, utilizatorii pot opta pentru o bifurcare hard care ar schimba algoritmul Proof-of-Work. Această mişcare i-ar scoate din sărite pe mineri, care s-ar vedea în situaţia în care echipamentele lor hardware ar fi neutilizabile. Astfel s-ar face loc altor mineri, şi ar fi posibil să se revină la vremurile de demult, în care rolul central îl aveau utilizatorii de acasă, care minau cu procesoarele şi cu plăcile video.

Un grup deschis, numit “BIP148 working group” lucrează la aceste detalii. Aparent, dacă la 15 august mai puţin de 15% din puterea de hash a reţelei va mina pe lanţul BIP148, bifurcarea hard va fi activată. Din acest punct, ruperea de “Legacy Bitcoin” va fi definitivă. Din punct de vedere tehnic, ar putea urma încă o scindare, pe partea de lanţ BIP148, în cazul în care utilizatorii BTC148 nu se vor alătura bifurcării hard care schimbă algoritmul Proof-of-Work.

Utilizatorii normali care aveau Bitcoin în portofele la divizarea de la 1 august, în cazul în care nu i-au cheltuit până la 15 august, vor deţine de asemenea şi NewPoWBTC. Cei care au primit BTC148 între 1 – 15 august vor avea de asemenea şi NewPoWBTC.

Pentru cei care au cheltuit însă monedele (pe oricare lanţ al bifurcării), acest lucru nu mai este sigur. Iarăşi, pentru a fi în siguranţă, evitaţi tranzacţiile până se clarifică lucrurile.

În cazul puţinilor mineri care ar fi extras criptomonede pe lanţul BIP148 cu ajutorul ASIC-urile din dotare, acesta ar fi momentul în care vor fi nevoiți să îşi redirecţioneze resursele spre ceva mai profitabil (desigur, cu excepţia situaţiei în care minarea de BTC148 ar fi în continuare profitabilă, în pofida apariţiei NewPoWBTC).

Bineînţeles, acesta este totodată şi punctul din care oricine ar putea mina NewPoWBTC, chiar dacă nu deţine un ASIC. Sau cel puţin, asta se doreşte.

Jumătatea – sfârşitul lui august: încheierea semnalizării pentru SegWit

Dacă cumva până aici s-a evitat ruperea Blockchain-ului, semnalizarea pentru Segregated Witness ar trebui să se încheie după o perioadă completă de schimbare a dificultăţii de două săptămâni. Data precisă variază în funcţie de ziua în care va începe prima perioadă de dificultate din august. Aceasta ar putea fi şi pe 1 august, dar şi la jumătatea lunii. Aşadar, încheierea semnalizării ar putea avea loc între jumătatea şi sfârşitul lunii. În acest interval nu ar trebui să apară probleme, întrucât este un eveniment aşteptat şi nu vor fi schimbări majore pentru niciuna dintre părţile implicate.

Încheierea semnalizării reprezintă faptul că toţi clienţii vor începe să aplice noile reguli în următoarea perioadă de dificultate, adică alte două săptămâni.

Utilizatorii normali care doresc să beneficieze de noile îmbunătăţiri au la dispoziţie două săptămâni pentru a efectua upgrade-ul necesar activării Segregated Witness. Ei pot folosi de exemplu versiunile noi de Bitcoin Core, de Bitcoin Knots, sau clienţii de BIP148, respectiv de BTC1.

În situaţia în care nu se va evita divizarea reţelei, lucrurile se pot complica foarte mult. La jumătatea lui august putem avea una, două, trei sau chiar patru tipuri de Bitcoin”: “Bitcoin148”,  “NewPoW Bitcoin”, “Bitcoin ABC,” şi “Legacy Bitcoin”.

Momentan este greu de prezis care ar fi varianta mai bună. Utilizatorii normali ar trebui să nu mai opereze tranzacţii şi să îşi păstreze monedele până când totul se va lămuri.

Minerii ar trebui să urmeze lanţul cel mai profitabil.

Sfârşitul lui august – jumătatea lui septembrie: activarea SegWit

Dacă scindarea a fost evitată, în această perioadă se va activa SegWit. Cei care deţin un client compatibil se pot bucura de update şi pot beneficia de o securitate sporită.

În caz contrar, este dificil de anticipat ce ar urma din acest punct încolo.

Sfârşitul lui octombrie – jumătatea lui noiembrie: bifurcarea hard SegWit2x

Spre finalul anului sau chiar la începutul lui 2018 ar trebui să aibă loc bifurcarea hard SegWit2x. Mai precis, această bifurcare se efectuează la clienţii BTC1, la trei luni după încheierea semnalizării pentru SegWit. Bifurcarea presupune minarea unor blocuri mai mari de 1MB, ceea ce înseamnă o incompatibilitate între clienţii BTC1 şi toţi ceilalţi clienţi care nu au implementat codul bifurcării hard.

De aici, este foarte probabil ca bifurcarea hard să nu aibă susţinere din partea tuturor. Cu alte cuvinte, nu toţi membrii comunităţii îşi vor schimba soft-ul instalat. Echipa de dezvoltare a Bitcoinului a respins aproape în unanimitate această propunere. Companiile şi majoritatea utilizatorilor împărtăşesc aceeaşi opinie. Şi iaraşi, ne aflăm în situaţia unei ruperi a lanţului, ceea ce ar implica existenţa unui al cincilea tip de Bitcoin.

Despre cum ar trebui să acţioneze utilizatorii în această situaţie vom mai discuta în viitor.

Minerii care folosesc doar clientul BTC1 pentru a sprijini activarea SegWit, şi care nu intenţionează să susţină bifurcarea hard, ar trebui să treacă înapoi la un client “non-BTC1”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...