Loading Posts...

Predicții Tom Lee: Bitcoin va ajunge la 25.000$ în 5 ani

tom_lee_pret_bitcoin

Tom Lee, co-fondatorul FundStrat Global Advisor a discutat recent despre diverse strategii de calculare a prețului Bitcoin, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Regăsiți mai jos interviul integral pe care l-a acordat Sarei Silverstain, reporter la Business Insider.

TL: mă aflu aici cu Sara și vom dezbate motivele pentru care Bitcoin ar putea valora 25.000$ în 5 ani.

SS: așadar ai făcut niște cercetări pe acest subiect.

TL: da.

SS: hai să începem cu estimarea pe termen scurt. Unde vezi Bitcoin și ce metodă de analiză folosești?

TL: pe termen scurt, cred că Bitcoin se comportă ca o rețea de socializare. Cu cât se implică mai multă lume, cu atât crește și prețul. Pe termen scurt cred că va ajunge la minim 6000$ până la jumătatea lui 2018.

SS: și folosești legea lui Metcalfe. Poți detalia despre ce este vorba?

TL: Metcalfe este un profesor. El a emis o teorie inspirată de la George Gilder, conform căreia valoarea unei rețele este egală cu pătratul numărului de utilizatori. Și dacă am construi un model simplu de evaluare în care calculăm Bitcoin ca o funcție pătratică de utilizatori, ajungem la media valorii tranzacțiilor. Această ecuație explică 94% din toată cantitatea de Bitcoin tranzacționată în ultimii patru ani.

SS: wow! Deci este ca și cum un aparat fax nu ar valora nimic dacă nu ai cui să îi trimiți faxuri. Dar dacă toți prietenii tăi au faxuri acasă, el devine valoros. A avut succes această metodă de evaluare de-a lungul timpului? Au existat rețele puternice dar care nu produceau bani?

TL: cele mai bune exemple unde legea lui Metcalfe explică creșterea valorii de piață sunt Facebook, Alibaba și Google. În aceste cazuri, pătratul numărului utilizatorilor dublează valoarea utilă. Este ca o reclamă din anii ’70, unde cineva spunea ceva unor prieteni, apoi aceștia spuneau mai departe altor prieteni și tot așa.

SS: și în privința modelului pe termen lung, Bitcoin este un substituent al aurului sau o valută alternativă?

TL: trebuie să recunoaștem că lumea digitală reprezintă viitorul. Toate afacerile de succes viitoare vor fi digitale. Și pornind de aici, Bitcoin reprezintă un mediu de păstrare a valorilor, întrucât este criptat – o bază de date personală criptată, care nu a fost spartă de șapte ani de zile. Vreau să spun că este o variantă pentru stocarea de valori. Și dacă informațiile personale sunt ca aurul pentru noi, Bitcoin este ca aurul digital. Să luăm în calcul că piața aurului, care valorează 9 bilioane de dolari, a reprezentat modalitatea de păstrare a valorilor pentru o întreagă generație de investitori. Cred că generația tânără va apela la Bitcoin pentru păstrarea valorilor. Și dacă ar ajunge la un procent de 5% din piața aurului, prețul unei monede ar ajunge la cel puțin 25.000$.

SS: deci prețul de 25.000$ se bazează pe faptul că 5% din banii care intră pe piața aurului ar intra pe piața Bitcoin. De unde vine acest procent?

TL: în spatele procentului de 5% se află o întreagă colecție de elemente. În primul rând, aurul este corelat cu PIB. Deci nu vorbim despre inflație. Apoi, cantitatea de bani din circulație crește într-un ritm mai lent ca înainte. Cei 5% reflectă presupunerea că investitorii vor aloca doar 5% în valute alternative. În zilele noastre, unii investitori merg chiar până la 10% – 15%. Dar dacă luăm doar 5% ca reper, o monedă Bitcoin ar costa 25.000$. Dar am putea ajunge lejer și la sume de 100.000$ sau 200.000$.

SS: este Bitcoin mai special, sau este ceva valabil pentru toate criptovalutele?

TL: ambele. Ce are Bitcoin mai special este faptul că este moneda dominantă într-o lume aflată în plină dezvoltare. În prezent există 630 de criptovalute pe piață. Însă în urma cercetărilor am descoperit ceva interesant. Și anume, cu cât apar mai multe monede, cu atât mai multe se bazează pe Bitcoin, și din acest motiv îi crește acestuia valoarea.

SS: ai spus mai devreme că dacă mai mulți investitori ar fi interesați de Bitcoin, valoarea acestuia ar exploda?

TL: da, corect. Aici este interesant faptul că Bitcoin nu este corelat cu alte clase de active în prezent și de asemenea și că nu este instituționalizat. El se află la mâna minerilor și a entuziaștilor. Mulți dintre ei sunt ceea ce numim “hodlers”. Adică nu își vând monedele. Asta face ca lichiditatea Bitcoin să fie destul de scăzută. Să ne amintim de exemplu de celebrul antreprenor care anunța un hedge fund de 500 milioane de dolari (n.r. Mike Novogratz). În mod normal, acesta ar putea ajunge să cumpere Bitcoin în valoare de 2.5 miliarde USD. Dar nu există atât Bitcoin disponibil în circulație. Cred că mișcările care afectează lichiditatea au un aport mare asupra prețului.

SS: cât de mare?

TL: nu imi vine un exemplu concret în minte. Dar să ne amintim ce s-a întâmplat cu petrolul. Barilul ajunsese la 300$ în urma unei fluctuații a lichidității. Ar fi ușor de imaginat că Bitcoin ar putea ajunge la 75.000$ în urma unei astfel de mișcări.

SS: mă poți ajuta să înțeleg ce este Bitcoin? Este o valută? Un activ? De ce îl comparăm cu aurul? Este aceasta o comparație corectă? Și ce este aurul? O marfă sau o valută?

TL: sunt bune întrebările, întrucât în final toată lumea va trebuie să accepte ceea ce este Bitcoin. În esență, este o bază de date foarte bine realizată. Și asta din cauza criptării, care face să fie aproape imposibil de spart. Dar spre deosebire de alte baze de date, unde cheia de criptare se află în posesia unei autorități centrale, în cazul Bitcoin ea este păstrată de mineri și ale noduri. Fiecare nod deține o copie a bazei de date, și ca urmare este necesar ca un procent de 51% din noduri să fie de acord pentru ca o tranzacție să fie considerată validă. Ceea ce înseamnă că dacă baza de date crește, vor exista și mai mulți mineri și va fi și mai greu de spart. Deci Bitcoin este o criptare, a cărei putere crește odată cu numărul minerilor. În pezent se estimează că fabricarea unei monede false ar costa 31 miliarde de dolari.

SS: wow!

TL: deci ar fi mai ușor să se spargă o bancă din care să se fure 50 milioane USD decât să se realizeze o monedă Bitcoin falsă.

SS: înțeleg cât este de greu de evaluat ceva ca Bitcoin. Dar crezi că este corect să ne uităm la Blockchain și la ce reprezintă acesta, în condițiile în care Bitcoin pune lucrurile în mișcare, îl păstrează în siguranță și practic de aici apare și valoarea?

TL: este un aspect important. Prin design, Bitcoin a fost construit într-o manieră prin care utilizatorii sunt recompensați. Recompensele constau în comisioanele pe care le primesc minerii. Dacă am lua Facebook ca exemplu, valoarea acestuia stă în utilizatori. Dar cei care dețin acțiunile companiei sunt investitorii. Este ca și cum Bitcoin ar fi spus “hai să îi recompensăm pe utilizatorii Facebook”. Cu cât sunt mai mulți, cu atât primești mai mulți bani. Așa este construit protocolul.

SS: și, în principiu, cu cât externalizezi mai mult participarea la Facebook, cu atât primești mai mulți bani?

TL:  da, corect. În plus, datorită naturii Bitcoin, aplicațiile dezvoltate pe baza acestuia nu pot valora la fel de mult. Dar dacă încerci să construiești un sistem bancar bazat pe Bitcoin, acesta ar avea o criptare mai mare decât o altă aplicație. Deci Bitcoin va avea mereu o valoare mai mare decât aplicațiile construite pe acest protocol.

SS: am cumpărat 100g de aur, care la momentul achiziției costau cam 1 BTC. Ce crezi că este mai recomandat pentru păstrea valorilor? Crezi că ar trebui să schimb aurul în Bitcoin, sau invers?

TL: o întreagă generație de tineri – inclusiv fiica mea – ar spune că nu înțelege de ce aurul poate păstra valorile. Să ținem cont și de faptul că mulți ani la rând prețul aurului nu s-a schimbat, nici măcar când dolarul era raportat la aur. Din aceste cauze, eu aș trece la Bitcoin.

SS: super! Și când aurul a început să fie tranzacționat zilnic, a fost dominat de volatilitate așa cum se întâmplă și în cazul Bitcoin, dar ulterior s-au ameliorat lucrurile?

TL: așa este. Când oamenii vorbesc de volatilitatea Bitcoin, ei uită că același lucru s-a petrecut și cu aurul, pentru o perioadă de patru ani.

SS: mulțumesc pentru interviu.

TL: mulțumesc și eu că m-ai intervievat.

Crezi că Bitcoin va atinge cotaţia de 25.000$? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...