Loading Posts...

Peste 4 milioane de monede Bitcoin s-au pierdut definitiv

Orice activ are parte de ameninţări, inclusiv aurul, banii fiat sau acţiunile. Unele probleme ţin de lumea reală – pierderi, furturi sau distrugeri – iar Bitcoin nu face excepţie.

De-a lungul timpului, s-a scris mult despre furturile de Bitcoin. Există însă şi alte variante prin care oamenii şi-au pierdut criptomonedele.

Aşa cum multe corabii de piraţi s-au scufundat sub greutatea aurului pe care îl transportau sau cum teancuri de dolari au ars, şi monedele digitale pot fi pierdute definitiv.

Numere înfricoşătoare

Conform CoinTelegraph, în urma unei analize efectuate de ChainAnalysis, 3.79 milioane BTC sunt pierdute. Este estimarea maximă a analiştilor, cea minimă fiind de aproximativ 2.78 mil. BTC. Cu alte cuvinte, au dispărut între 17% şi 23% din totalul criptomonedelor minate până acum.

Unde au dispărut?

chart_bitcoin_pierdere_monede

Datele oferite de ChainAnalysis sunt exprimate precis, semn că nu este vorba de o speculare.

Astfel, 2.56 mil. BTC nu se mai află în circulaţie, 1.04 mil. BTC sunt deţinute de Satoshi Nakamoto şi sunt de asemenea în afara circulaţiei, din vânzări şi achiziţii s-au pierdut 121.000 BTC, din investiţii strategice – 71.200 BTC şi din criptomonedele minate în 2017 – 0.

Referitor la monedele digitale extrase în anul curent, se pare că utilizatorii au început să fie mult mai prevăzători.

Investiţiile strategice se referă la utilizatorii care îşi păstrează monedele un timp îndelungat – aşa numiţii hodleri – astfel că acestea poate ca nu sunt pierdute. Dar, în orice caz, sunt şi ele în afara circulaţiei.

Monedele lui Satoshi

Este interesantă estimarea cercetătorilor, care îi atribuie fondatorului Bitcoin un număr de 1.04 mil. BTC.

Totuşi, ChainAnalysis a decis să considere că acele fonduri sunt iremediabil pierdute. Suma este consistentă, monedele lui Satoshi reprezentând aproape 50% din totalul monedelor dispărute.

Dacă într-o zi Nakamoto ar decide totuşi să renunţe la toate fondurile în Bitcoin, piaţa efectiv s-ar inunda.

Contează?

Deoarece cantitatea de Bitcoin este limitată, monedele dispărute, care reprezintă aproape 25%, au un impact semnificativ asupra pieţei. Satoshi scria în 2010 pe BitcoinTalk că “Monedele pierdute vor crește valoarea celorlalte. Este ca o donație pentru toată lumea”.

Totuşi, aceste fonduri lipsă înseamnă că Bitcoin este şi mai rar decât îşi imaginează lumea?

“Este o întrebare complexă. Calculul direct al capitalizării de piaţă nu ia în considerare şi monedele pierdute. Dacă ne gândim la nivelul speculativ ridicat al acestui domeniu, calcularea market cap-ului se aseamnănă modelelor economice ale pieţelor în care cheltuirea este afectată”, a transmis Kim Grauer, economist senior la ChainAnalysis. “Dar până acum piaţa a reuşit să se adapteze cererii şi lichidităţii disponibile – uitaţi-vă la comportamentul caselor de schimb valutar. Mai mult, este bine cunoscută politica monetară prin care creşterea şi scăderea de fiat afectează ratele afişate de exchange-uri. Răspunsul este şi da şi nu”.

Cum ți s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...