Loading Posts...

PERSONALITĂȚI MARCANTE (III): Vitalik Buterin, creatorul ETHEREUM

– Articol de Colecție –

Jurnalist. Editor. Savant. Creator de valută digitală. Acestea sunt câteva dintre atributele celui care a conceput Ethereum, Vitalik Buterin. Un om cu multe fațete, el a fost implicat în comunitatea crypto timp de aproape șapte ani și a rămas un personaj cu o influență enormă. Dar cum a reușit Buterin să obțină atât de multe? Răspunsul pare a sta în interacțiunile zilnice.

Istoria lui Buterin înainte de Ethereum

Vitalik Buterin s-a născut în Rusia în 1994 și este fiul unui IT-ist, Dmitry Buterin și al Nataliei Ameline. El a fost crescut la Kolomna, lângă Moscova, până când a emigrat în Canada (Toronto) alături de familia sa. În școală a fost înscris într-o clasă de copii foarte dotați și a ieșit în evidență la materii precum matematica, programarea și economia; despre el se spune că putea calcula mental de două ori mai rapid decât media obișnuită.

Citește aici și celelalte articole despre istoria Bitcoin

vitalik_gamerVitalik pe vremea când era un gamer pasionat

Într-un moment important al vieții, Buterin își amintește că juca World of Warcraft, în anul 2010. Într-o zi, Blizzard a luat decizia de a elimina abilitățile “iubitului său vrăjitor”. Răvășit, el “a plâns până a adormit” și “a realizat ce orori pot aduce serviciile centralizate”.

Într-o altă poveste fascinantă, el își amintește inspirația pentru desen determinată de o discuție strategică din cadrul unei competiții a roboților: “a dat fiecărui agent o funcție de utilitate și i-a lăsat să acționeze independent pentru a-și maximiza obiectivele”. Acel moment a dictat și viziunea sa politică. Experiențele din copilărie i-au influențat substanțial credințele politice și tehnologice.

Acest eveniment a coincis cu descoperirea monedei Bitcoin, în 2011. Co-fondator al renumitului Bitcoin Magazine, el a asimilat tainele lumii crypto și a scris sute de articole pe marginea subiectului. În 2012, Bitcoin Magazine a inițiat și o variantă tipărită, fiind una dintre primele publicații dedicate criptovalutelor. În plus, el a programat și la proiecte precum portofelul orientat spre anonimitate Dark Wallet, piața Egora sau portofelul Kryptokit.

În 2012, Buterin a fost admis la Universitatea din Waterloo. În 2013, ajunsese să fie dezamăgit de școală, amintindu-și că “proiectele crypto îmi luau până la 30 de ore pe săptămână din timp, așa că am abandonat”. El a început să cutreiere lumea, să investigheze proiecte crypto și a avut o revelație asupra naturii criptovalutelor. Toate acestea au condus la nașterea Ethereum, căruia s-a dedicat în totalitate.

În același an, el a lansat white paper-ul Ethereum, platforma sa concepută pentru orice tip de aplicație descentralizată pe care ar fi vrut s-o construiască dezvoltatorii. Pentru cei nefamiliarizați cu subiectul, Ethereum facilitează “crearea cu ușurință a contractelor smart, un cod care se auto-aplică și pe baza căruia dezvoltatorii pot construi o gamă largă de aplicații”. Pentru eforturile sale, el a fost numit în 2014 “Thiel fellow”, primind un premiu de 100.000$ pe care i-a folosit în cadrul proiectului.

ethereum_homestead_release

La acea vreme, Buterin avea deja un CV impresionant, el fiind și un membru respectabil în domeniul conferințelor despre Bitcoin. În ianuarie, 2014, el a dezvăluit lumii Ethereum în cadrul evenimentului North American Bitcoin Conference, care a avut loc la Miami. În acea perioadă, echipa din spatele Ethereum era formată din Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di lorio și Charles Hoskinson. Prin intermediul companiei elvețiene Ethereum Switzerland GmbH și al organizației elvețiene nonprofit, Fundația Ethereum, a fost dezvoltată moneda digitală pe care o știm astăzi.

Elementele de bază ale Ethereum

Moneda Blockchain-ului Ethereum se numește Ether, prescurtat ETH, și este listată la multe exchange-uri. Simbolul monedei este reprezentat de litera mare Xi (Ξ) din alfabetul grecesc. Similar Bitcoin, Ethereum este o rețea a registrelor publice distribuite. Monedele Ether se pot obține prin minerit, se pot tranzacționa și se pot folosi pentru plata comisioanelor și serviciilor din rețeaua Ethereum.

vitalik_devcon                                                          Vitalik în timp ce discută despre Ethereum la conferința Devcon

Cel mai important, Blockchain-ul se concentrează pe rularea codului de programare al oricărei aplicații descentralizate. În timp ce Bitcoin se limitează doar la a fi utilizat ca monedă, Ethereum “înlocuiește limbajul mai restrictiv al Bitcoin […] și îl schimbă cu un limbaj care permite dezvoltatorilor să își scrie propriile programe”.

Ethereum permite dezvoltatorilor să-și creeze propriile contracte smart, prin intermediul limbajului de programare Solidity. Contractele smart folosite de rețeaua Ethereum pot avea utilizări multiple, printre care:

  • funcționarea pe post de conturi multisig, astfel încât fondurile să fie cheltuite doar când un anumit procentaj de participanți este de acord
  • aranjamente între utilizatori
  • oferirea unei funcții de utilitate altor contracte
  • stocarea informațiilor despre o aplicație.

cod_solidityExemplu de cod Solidity

Contractele smart au și unele limitări; în fond, ele sunt la fel de bune precum oamenii care le scriu. Omisiunile pot conduce la unele acțiuni neintenționate. Totuși, cu o oarecare atenție, aceste efecte pot fi anulate.

Buterin a conceput Ethereum și pentru a construi Organizații Autonome Descentralizate (Decentralized Autonomous Organizations – DAO). Aceste DAO sunt rulate de un număr de contracte smart, scrise pe Blockchain-ul Ethereum.

Toate acestea fiind spuse, există mai multe beneficii pentru utilizarea platformei descentralizate Ethereum. Primul constă în imuabilitate: niciun terț nu poate schimba datele. Al doilea este rezistența la corupție: aplicațiile se bazează pe principiul consensului, astfel că cenzura este imposibilă. Al treilea constă în securitate: neavând un punct central care să poată eșua, aplicațiile sunt bine protejate în fața hackerilor și a activităților frauduloase. Al patrulea beneficiu este timpul zero de nefuncționare: aplicațiile nu pică niciodată și nu pot fi închise.

Influență și farsa despre moarte

Astăzi, umerii lui Vitalik Buterin poartă o mare responsabilitate. Opiniile și pozițiile sale pot influența decisiv piețele. De exemplu, o farsă din iunie 2017 inițiată de membrii forumului 4chan a circulat o scurtă vreme pe Internet. Autorii farsei susțineau că fondatorul Ethereum a murit într-un accident de mașină.

Chiar dacă postarea nu conținea niciun link și nici vreo altă probă, vestea s-a răspândit rapid. Site-urile amatoare de senzațional au preluat știrea, în pofida lipsei de detalii sau de poze, iar Wikipedia a fost actualizat folosind verbe la timpul trecut. Vitalik a apărut însă pe Twitter pentru a demonta toate zvonurile.

vitalik_ethVitalik “Not giving away ETH Buterin” – imagine de pe contul de Twitter al inventatorului Ethereum

Toată șarada nu a durat decât trei ore și jumătate, însă a fost suficient pentru ca prețul Ethereum să scadă de la 300$ la 260$. Vitalik Buterin este atât de important în comunitatea crypto, încât chiar și starea lui de sănătate poate influența piețele.

Concluzii

Cel mai surprinzător aspect legat de Vitalik Buterin este vârsta acestuia: el are doar 24 de ani. Și în condițiile în care el a apărut deja în Forbes, are toată viața în față.

În prezent, Buterin și-a împărtășit deja viziunea despre Ethereum pentru anul 2018. La o conferință din Taipei, el a identificat patru zone cheie care necesită îmbunătățiri: intimitate, consens, siguranța contractelor smart și scalare. Acestea vor fi cu siguranță adresate în anul următor.

În final, timpul ne va spune despre ce va mai reuși acest geniu crypto.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...