Loading Posts...

PERSONALITĂȚI MARCANTE: Charlie Shrem, primul milionar condamnat la închisoare din cauza afacerilor cu Bitcoin

– Articol de Colecție –

Astăzi, despre viața lui Charlie Shrem s-ar putea spune că este una echilibrată. Este căsătorit, dorește să aibă copii și încearcă să reducă riscurile și să-și organizeze viitorul. Totul poate părea surprinzător pentru cei care l-au cunoscut în urmă cu câțiva ani. Pentru că în urmă cu o vreme, viața lui Shrem era ca un veritabil carusel al extremelor și parcă avea o volatilitate mai mare decât prețul Bitcoin.

Citește aici și celelalte articole despre istoria Bitcoin

Copilăria

Născut în noiembrie 1989, Charlie Shrem a fost crescut într-o comunitate de sirieni și evrei din Brooklyn, New York. Fiul unui bijutier și al unei mame casnice, Shrem a fost obișnuit de mic cu banii și a înțeles valoarea dolarului din fragedă pruncie. “(n.r. Părinții mei) nu au făcut niciun exces. Niciodată nu au zis ceva de genul ia banii ăștia și fă ce vrei cu ei […] Trebuia să dau socoteală pentru tot […] Dacă cheltuiam (n.r. alocația) nu îmi dădeau alți bani”, își amintește Shrem detalii din copilăria lui. Condițiile austere, alături de atracția pe care o avea pentru calculatoare, l-au împins să găsească o soluție.

Shrem a avut încă din tinerețe o înclinație spre antreprenoriat. Cu ajutorul unor abilități tehnice dezvoltate rapid, el a reușit să devină un IT-ist local și a și încasat bani pentru serviciile oferite. “Oamenii aveau probleme cu PC-urile de acasă […] nu știau cum să le rezolve. Am realizat că pot oferi un serviciu bun dacă eram cineva pe care-l puteau suna la nevoie, și mi-am stabilit un tarif de 20$ pe oră”. Shrem a avut un asemenea succes cu această afacere încât și-a cumpărat propria mașină în timpul liceului, fără niciun ajutor din partea părinților.

Însă acest succes a fost efemer. Un an mai târziu, în apropierea majoratului, a primit un card de credit cu limită de 6000$. Entuziasmat fiind de banii picați din cer, i-a spart în doar un an pe niște lucruri despre care a spus ulterior că erau “Doar prostii. Prostii”. În preajma absolvirii, se chinuia cu o datorie de 10.000$. Chiar dacă tatăl său l-a ajutat să înapoieze banii, tot a durat cam doi ani până s-a restabilit financiar. Toate acestea au reprezentat și primul suiș și coborâș din multele care i-au trecut prin viața sa tulbure.

Perioada studenției

În timp ce studia la Colegiul Brooklyn, Shrem a încercat să-și asigure și independența financiară. În tentativa de a scăpa de niște datorii, Shrem și-a diversificat portofoliul și a căutat mai multe metode de a-și spori veniturile. O primă mișcare în acest sens a fost lansarea site-ului dailycheckout.com, unde a vândut electronice second hand și recondiționate, afacere care-i aducea 600$ pe săptămână.

Shrem a continuat antreprenoriatul în toți anii studenției. În 2011 a început să investească în Bitcoin, care abia fusese lansat. Din nefericire pentru el, a pierdut toate criptomonedele după ce i s-a stricat dispozitivul pe care le stoca. După acest incident, alături de un alt entuziast Bitcoin – Gareth Nelson – a deschis BitInstant, un site conceput pentru “a ajuta oamenii să preschimbe dolari în Bitcoin”. BitInstant a avut parte de un succes instantaneu; la un moment dat, prin BitInstant se rulau aproximativ 30% din toate tranzacțiile cu Bitcoin. Prin intermediul noii companii, Shrem a adunat o oarecare avere, la 22 de ani susținând că avea în conturi o jumătate de milion de dolari. Per ansamblu, BitInstant a reprezentat o mare schimbare în bine pentru viața lui Shrem.

charlie_shrem_bitinstantCharlie Shrem în perioada în care deținea BitInstant

Pe lângă antreprenoriat, Shrem s-a implicat și la Fundația Bitcoin, unde era membru fondator alături de alți adepți ai Monedei Internetului, printre care și Roger Ver “Bitcoin Jesus”. Fundația Bitcoin era (și este) o organizație nonprofit dedicată “standardizării, apărării și promovării […] monedelor criptografice Bitcoin, spre beneficiul utilizatorilor din toată lumea”. În particular, Shrem era responsabil de realizarea parteneriatelor și de fuziunile cu Fundația Bitcoin din Argentina, Ambasada Bitcoin din Canada, și Asociația Bitcoin din Australia, într-un efort imens pentru propagarea fenomenului Bitcoin. Având la bază modelul Fundației Linux, Fundația Bitcoin funcționează și astăzi, cu sprijinul unor companii care folosesc tehnologia Bitcoin.

Decăderea

În scurt timp, Shrem și BitInstant au început să aibă parte de o atenție nedorită. El a fost anunțat de avocați că un utilizator al BitInstant cumpăra monede Bitcoin și apoi le folosea pe Silk Road, o piață neagră ilegală. La sfatul avocaților, Shrem și asociații au închis BitInstant la data de 3 iulie 2013. Întrucât nimeni nu pierduse vreun ban, Shrem a crezut că totul s-a încheiat cu bine și s-a orientat spre alte afaceri.

charlie_shrem_arestareCharlie Shrem cu o lună înainte de arestare

Opt luni mai târziu, viața i s-a schimbat complet. După ce a revenit în S.U.A. de la o conferință care avusese loc la Amsterdam, Shrem a avut surpriza de a fi așteptat la aeroportul JFK de agenții de la Departamentul Anti-Drog și IRS (n.r. fiscul american). Autoritățile l-au acuzat că ar fi fost implicat în afacerile necurate ale lui Robert Faiella, proprietarul unui exchange de Bitcoin care opera pe piața neagră Silk Road. O zi mai târziu, Shrem a fost acuzat și de tentativă de spălare de bani deoarece nu prezentase la timp un raport de activitate și deoarece condusese un serviciu financiar fără a avea licență.

Pentru toate cele de mai sus, unul dintre primii milionari crypto a fost condamnat la 25 de ani de închisoare; a fost eliberat însă în iunie 2016, după ce a efectuat doar un an de penitență.

Eliberarea din închisoare

Charlie Shrem a devenit un om complet nou după ce a ieșit din închisoare. După eliberare, el a lucrat din greu pentru a se reintegra în societate. Deși i-a fost greu, Shrem nu a revenit repede la stilul anterior de viață. “Nu am deschis un computer timp de două luni […] Nu mi-am luat alt telefon și nu mi-am deschis iPhone-ul […] Mă simțeam ciudat […] Nu eram pregătit”, își reamintește Shrem cum a trăit în acea perioadă. În schimb, s-a angajat pe o poziție fără responsabilități într-o zonă rurală din Pennsylvania, unde a spălat vase pentru 8$ pe oră. Despre tot acest interval, el a spus că a învățat cât de prețios este timpul.

Concluzii

În prezent Shrem trăiește în Sarasota, Florida, iar noua sa viață este la polul opus față de haosul din Brooklyn. Cu o nouă perspectivă de trai, Charlie Shrem, din 2018, este mult mai chibzuit și meditativ. Despre averea sa, omul care avea la un moment dat o jumătate de milion de dolari la o verificare sumară, a spus că “[…] Trebuie să fiu inteligent. Mă însor, o să avem copii. Știi, nu pot să risc banii de chirie”.

charlie_shrem_prezentCharlie Shrem în prezent

Astăzi, Charlie Shrem se ocupă cu mai multe afaceri. În octombrie 2017 a lansat CryptoIQ, o companie de consiliere în domeniul crypto. Misiunea acestei firme este “de a da oamenilor putere prin oferirea accesului în lumea crypto”. De asemenea, Shrem continuă să propage adopția Bitcoin.

Mult mai matur față de anii anteriori, Charlie Shrem reprezintă o combinație a mai multor părți distincte. Ca membru al primei generații de adepți ai Bitcoin, ingeniozitatea și abilitatea sa de a prevedea viitorul l-au ajutat să deschidă drumul pentru noii utilizatori. În pofida greșelilor anterioare, el continuă să fie prezent în comunitatea crypto, pe care o ajută să se dezvolte și să aibă cât mai multă credibilitate.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...