Loading Posts...

Panică pe piață! Nicehash a fost atacat de hackeri; pagubele se ridică la 70 mil. USD furați

După problemele de la Bitfinex, o nouă lovitură șochează lumea crypto! Îndrăgitul serviciu de minat NiceHash a fost atacat ieri de hackeri. S-au furat criptovalute în valoare de 70 milioane dolari. Utilizatorii spun că le-au fost mutate fondurile din portofelele Nicehash către o anumită adresă de Bitcoin, al cărui proprietar este necunoscut.

Răspunsul companiei publicat pe Reddit, citat de CoinTelegraph, este următorul:

“Din nefericire, site-ul NiceHash a avut o problemă determinată de o breșă de securitate. În prezent investigăm natura incidentului, iar ca urmare, vom sista complet operațiunile în următoarele 24h. Un aspect important, sistemul de plată a fost compromis, fondurile deținute în portofelul NiceHash fiind furate. Încercăm să aflăm cantitatea de Bitcoin furată.

În mod clar, este un motiv adânc de îngrijorare, dar lucrăm la remedierea situației. În paralel cu investigația proprie, incidentul a fost raportat organelor competente, cu care colaborăm pentru a urgenta situația”.

Se pare că NiceHash intenționează să reia operațiile, chiar dacă este foarte probabil ca mulți utilizatori să se orienteze spre altceva după un eveniment de gradul celui petrecut.

“Suntem determinați să restaurăm serviciul cât mai repede cu puțință, adoptând cel mai mare grad de securitate […]

Deși nu se știe motivul din spatele acțiunii, recomandăm, ca o metodă de precauție, să vă schimbați parolele online. Ne pare foarte rău pentru problemele apărute și alocăm toate resursele pentru a soluționa problema cât mai curând”, a mai adăugat NiceHash..

Un alt tip de serviciu

Pentru cei care sunt în afara subiectului, NiceHash nu este un mining pool în adevăratul sens al cuvântului. În schimb, este vorba de un site care permite proprietarilor de echipamente de minar să își închirieze puterea de hash către cumpărători. Cei care vând sunt atrași de ideea că nu mai trebuie să piardă timp pentru a găsi cea mai profitabilă criptovalută în vederea minatului. Cumpărătorii sunt bucuroși de faptul că nu mai trebuie să își cumpere echipamente costisitoare, mari consumatoare de curent, care ocupă mult spațiu și care degajă căldură.

Serviciul este foarte popular și în România, mulți utilizatori discutând intens subiectul pe grupurile de Facebook.

De exemplu, pe grupul Excessive Mining deja există recomandări alternative.

minergate

Discuții asemănătoare au loc și pe grupul Excessive Crypto. Utilizatorul Daniel Fdi a scris că “Oricum ar fi, NiceHash s-a facut de cacao cu scam-ul lor”.

Trecutul infracțional al fondatorului iese la lumină

fondator_nicehash

Conform GlobalCryptoPress.com, teoria conspirației planează tot mai mult asupra grupurilor de discuții referitoare la NiceHash, trecutul reprobabil al CTO-ului – care este și co-fondatorul serviciului – alimentând și mai mult zvonurile.

Matjaz Skorjanc a fost arestat în 2010 pentru spălare de bani și pentru crearea botnet-ului “Mariposa”, care a infectat 12.7 milioane de computer din întreaga lume.

Se pare că acesta în prezent încearcă din răsputeri să-și mascheze trecutul, căutând pe Internet toate locațiile unde este menționat numele său. Conturile acestuia de Facebook și de LinkedIn, active până ieri, astăzi sunt șterse.

Se presupune și că Matjaz este creatorul forumului de pe darknet numit “Darkode”, care a condus, în urma raidurilor poliției, la 70 de arestări la nivel mondial.

Ce lipsește însă din toată această teorie este motivul furtului. NiceHash avea profituri substanțiale, iar afacerea era una legală. Dar poate nu a fost de ajuns…

Efecte asupra altor pool-uri?

Nu se știe încă dacă se vor simți repercursiuni și asupra altor pool-uri de minat. De exemplu, pe grupul de Facebook numit Excessive Crypto, utilizatorul Daniel Fdi a postat următorul mesaj:

“Mi-am făcut cont pe suprnova.cc (apropo, dacă va faceți cont, aveți acces pe toate pool-urile).
De dimineață, la pool-ul de Monacoin erau aproximativ 9500 workeri, acum, la ora 10:00 sunt 10500.
La fiecare câteva minute se adaugă zeci de rig-uri.

Motivele?
I. Creșterea monedei și automat plățile către mineri sunt semnificative (poate exagerat de mari)
II. Toți minerii care erau pe NiceHash acum se reorientează”.

Cei mai mulți utilizatori aleg minatul într-un pool, alături de alții, în detrimentul minatului solo. Și toți au încredere în faptul că respectivul pool le va plăti o cotă parte după găsirea fiecărui bloc nou, conform metodei de plată stabilită de conducătorii pool-ului. Însă acest sistem a fost deseori criticat, deoarece tinde să centralizeze o mișcare gândită a fi 100% descentralizată.

Cele mai mari pool-uri din lume se află în China – AntPool, F2Pool, BTCC, BW Pool și altele. Pool-urile private – cum ar fi BitFury – sunt de asemenea niște jucători importanți ai pieței.

Crezi că își va reveni NiceHash, sau că vor fi prinși infractorii? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
SadSad
1
AngryAngry
1
WowWow
1
HahaHaha
1
HeartHeart
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...