Loading Posts...

O nouă soluție de scalare pentru Bitcoin: Atomic Multi-Path

plati_atomic_multi-path

Developerii lucrează la diverse scheme și tehnologii menite să ajute utilizarea Bitcoin ca instrument de plată. Cea mai recentă soluție propusă este numită Atomic Multi-Path și va funcționa în combinație cu Lightning Network. Schema promite să îmbunătățească anonimitatea și descentralizarea pentru plățile Lightning.

Plăți Atomic Multi-Path combinate cu Lightning Network

Despre modul de lucru al rețelei Lightning am mai scris aici și aici. Bitcoin are nevoie să se impună ca un instrument rapid de plată, dar în același timp să ofere siguranță și să nu coste mult utilizarea lui. Developerii din întreaga lume se străduie să pună în practică o soluție pentru plăți instantanee în rețeaua Bitcoin.

În acest sens, Conner Fromknecht și Olaoluwa Osuntokun propun o nouă schemă, numită Atomic Multi-Path (AMP), care va funcționa având la bază Lightning Network, informează Bitcoinist.com.

Cei doi dezvoltatori susțin că plățile efectuate prin acest protocol vor oferi mai multe beneficii, cum ar fi îmbunătățirea anonimității pentru intermediarii din rețeaua Lighting, dar și comisioane mai mici. O listă completă a acestor avantaje poate fi regăsită aici.

Mai precis, Fromknecht și Osuntokun afirmă că dețin răspunsul la întrebarea “Am cinci canale de 2$, este posibil să trimit o plată “atomică” de 6$?”.

Răspunsul este următorul: “Da, întrucât destinatarul așteaptă toate HTLC-urile (Hash Time-Locked Contracts – contracte cu sigiliu pe hash şi pe timp) până când suma încasată se ridică la nivelul facturii. În general, se merge pe ideea că destinatarul va oferi hash-ul unei plăți, iar expeditorul va reutiliza acel hash pentru toate stream-urile. Însă este un dezavantaj pentru că hash-ul plății este reutilizat pentru mai multe plăți (care pot fi ușor corelate). În plus, pot apărea erori dacă expeditorul nu reușește să efectueze toate plățile. În acest caz, destinatarul va putea scoate o parte din bani, fără a mai oferi serviciul pentru care i se plătesc fondurile respective”.

În schimb, sistemul AMP poate rezolva problema de mai sus astfel:

“(1) Nu se vor reutiliza deloc hash-urile plăților, și (2) se va asigura faptul că destinatarul nu va fi plătit până când toate plățile parțiale sunt efectuate. Această schemă poartă numele AMP (Atomic Multi-path Payments)”.

Noile tehnologii care vor rezolva problemele de scalare ale rețelei Bitcoin

scaling_bitcoin

AMP se alătură altor tehnologii menite să rezolve problemele de scalare care macină Bitcoin. Printre acestea se numără SegWit, semnăturile Schnorr, Revive, Channel Factories sau Lightning Network.

Protocolul AMP va opera în rețea în combinație cu Lightning Network. Rețeaua Lightning este un sistem descentralizat, care permite participanților să implementeze canale de microplăți prin intermediul cărora se execută tranzacții în afara Blockchain-ului.

Aceste canale se află în afara lanțului. Tranzacțiile sunt executate în interiorul canalelor. După ce sunt realizate mai multe tranzacții, acestea sunt colectate într-una singură și doar aceasta ajunge în Blockchain.

SegWit este un update de o importanță crucială pentru optimizarea Bitcoin. El poate îmbunătăți scalaea rețelei și poate reduce comisioanele de tranzacție. SegWit poate contribui și la îmbunătățirea maleabilității tranzacțiilor Lightning.

După activarea SegWit din august 2017, developerii au integrat treptat update-ul în portofelele Bitcoin, iar exchange-urile au procedat similar. Pe 5 februarie a anunțat și Coinbase că se afla în faza de testare finală, clienții urmând a beneficia de SegWit peste câteva săptămâni.

AMP este o soluție care promite să ajute la rezolvarea problemei de scalare a rețelei Bitcoin. Entuziaștii și investitorii anticipează că AMP va fi susținut de comunitate și că va avea parte de succes.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...