Loading Posts...

O înșelătorie de 3 milioane USD

Peste 3.3 milioane USD au fost furați de la utilizatorii care au încercat să revendice monedele digitale Bitcoin Gold.

Scam-ul a fost săvârșit de operatorii site-ului MyBTGWallet.com, utilizatorilor solicitându-se cheile private sau seed-urile de recuperare, cu promisiunea că li se vor genera portofele Bitcoin Gold, anunță CoinDesk. Dar la scurt timp, aceștia s-au trezit cu portofelele golite.

Aparent s-au confiscat 30.000 USD în Ethereum, 72.000 USD în Litecoin, 107.000 USD în Bitcoin Gold și peste 3 milioane USD în Bitcoin.

open_source_bitcoin_wallet

Clienții îi acuză inclusiv pe reprezentanții Bitcoin Gold, care au recomandat pe site-ul propriu utilizarea MyBTGWallet.com.

Una dintre victime a declarat: “Am găsit acest site listat chiar pe site-ul oficial BitcoinGold.org astfel că am avut încredere. Ieri la prânz am sesizat că mi-au dispărut atât sumele în BTC, cât și cele în BTG”.

Ce înseamnă lipsa măsurilor de precauție

Anterior furtului, reprezentanții Bitcoin Gold au promovat site-ul scam inclusiv pe Twitter, asigurându-i pe utilizatori în repetate rânduri că totul este în siguranță.

Mai mult, echipa Bitcoin Gold a încorporat pe site-ul propriu pentru o perioadă scurtă de timp instrumentul celor de la MyBTGWallet, dar au inclus și un avertisment către utilizatori, care spunea că nu este indicată partajarea cheilor private.

Astfel, persoana din spatele site-ului a fost sugerată comunității ca fiind de încredere, chiar dacă nu se știa dacă numele John Dass este real sau doar un pseudonim.

Știrile despre furt s-au propagat rapid.

Un utilizator de pe Reddit cu nick name-ul Uejji a analizat site-ul și a descoperit că toate cheile fuseseră stocate, apoi trimise proprietarului site-ului. Deși era specificat că site-ul este open source, codul a fost schimbat pe GitHub după realizarea scam-ului, a transmis Torsten Sandor, purtătorul de cuvânt al portofelului Exodus.

Unele dintre victime foloseau Exodus, astfel că reprezentanții companiei au reușit să își dea seama cum au operat infractorii.

“Utilizatorul și-a introdus pe site seed-ul de recuperare și portofelul i-a fost golit. Aceasta s-a întâmplat doar cu Bitcoin Gold. Este o bifurcare interesantă… Cred că este foarte trist că noii investitori, oameni care cunosc puține despre crypto, au început să cumpere”.

Reacția reprezentanților Bitcoin Gold

Reprezentanții Bitcoin Gold spun că încearcă să rezolve situația.

Conform purtătorului de cuvânt Edward Iskra, developerii “colaborează cu experți în securitate pentru a rezolva problema”, fără a specifica însă cine sunt acești experți.

Iskra a transmis că inițial John Dass și-ar fi susținut nevinovăția:

“Pe parcursul investigațiației indiciile duceau către developerul John Dass […] El a încetat contactul și cu noi”.

Deși Dass avea tag-ul de “developer” pe canalul oficial de comunicare al Bitcoin Gold, acesta nu făcea parte din echipă, a mai adăugat Iskra.

Nu a existat “nici măcar o relație formală. El a interacționat cu developerii noștri referitor la codul și site-ul pe care le dezvolta. Contul BTG de pe Twitter susținea doar un individ din comunitate, care la rândul lui susținea BTG – aceasta a fost singura intenție la acea vreme”.

La final, Iskra a mai declarat că în zilele următoare echipa Bitcoin Gold va mai emite un comunicat cu rezultatul investigației.

Cum ți s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
WowWow
1
SadSad
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...