Loading Posts...

Nu mai este loc de întors: urmează lock-in-ul pentru Segregated Witness

SegWit, mult așteptatul upgrade de protocol propus de Bitcoin Core, a ajuns la lock-in. Aceasta înseamnă că SegWit va fi live în mai puțin de două săptămâni, transmite BitcoinMagazine.

Citește și Bitcoinul depăşeşte orice record cu o zi înainte de lock-in-ul SegWit

“A fost un proces lung și dificil, însă am învățat multe lucruri în tot acest timp. Aștept cu interes noua generație de aplicații care vor fi permise de update și doresc să văd ecosistemul maturizându-se”, a declarat Eric Lombrozo, CEO al companiei Ciphrex, membru al Bitcoin Core și unul dintre principalii susținători ai Segregated Witness.

Lock-In

Segregated Witness, definit prin BIP141, a necesitat ca pe parcursul unei perioade de dificultate (două săptămâni), 95% din puterea de hash a rețelei să fie de acord cu upgrade-ul. Aceasta a însemnat ca minim 1916 blocuri din 2016 să semnaleze pentru SegWit.

Pragul tocmai a fost atins. În perioada de dificultate curentă care se va încheia mâine, toate blocurile au semnalizat că susțin upgrade-ul. Până acum au apărut peste 1916 blocuri.

A durat destul de mult pentru a se atinge acest prag, în principal datorită refuzului pool-urilor mari de a adopta upgrade-ul, deși erau pregătite din punct de vedere tehnic.

“Privind în retrospetivă, este clar că nu se poate pune bază pe activarea bifurcărilor soft de către mineri, câtă vreme există conflicte între interesele minerilor și cele ale utilizatorilor. În caz că se ajunge la un consens, putem beneficia de un mecanism testat, care dacă se aplică corect funcționează ireproșabil. În caz contrar, pur și simplu nu funcționează”, a scris Lombrozo într-un articol destinat activării SegWit.

Acesta este și motivul pentru care SegWit a ajuns să fie adoptat după niște mișcări mai puțin ortodoxe.

BIP91, o bifurcare soft activată de mineri, a fost lansată deja în urmă cu câteva săptămâni. Aceasta bifurcare solicita ca toate blocurile să semnalizeze suportul pentru Segregated Witness într-o perioadă de dificultate, și declanșa lock-in-ul pentru SegWit. Cu alte cuvinte, toate blocurile care nu susțin update-ul sunt automat respinse de rețea. Până acum, chiar așa s-a întâmplat.

În plus, BIP148, un mecanism de activare impus de utilizatori, a început de pe 1 august să respingă blocurile care nu semnalau pentru SegWit.

SegWit

Pe canalele IRC s-a discutat despre o soluție viabilă de implementare în rețea a update-ului Segregated Witness, printr-o bifurcare soft. Soluția a fost prezentată la finalul lui 2015 de către Dr. Pieter Wuille – inginer Blockstream și membru al Bitcoin Core – în cadrul unei întruniri de la Hong Kong. Propunerea a devenit pionul central din planul de scalare a rețelei, dezvoltat de Bitcoin Core. Tehnologia a fost implementată și lansată oficial în octombrie 2016, cu ajutorul clientului Bitcoin Core cu versiunea 0.13.1.

Pe scurt, acest upgrade permite separarea datelor și a semnăturilor tranzacțiilor din blocurile rețelei. Se rezolvă astfel și bugul de maleabilitate din protocol, urmând ca programarea caracteristicilor noi să fie mult mai flexibilă. Există și alte beneficii pe care le aduce SegWit, inclusiv o mărire modestă a dimensiunii blocurilor.

“Cel mai important este că SegWit conferă o simplificare masivă a modului în care putem realiza design-uri de protocol care pot funcționa în rețea, fără a schimba regulile generale”, a subliniat Lombrozo. “Însă update-ul permite si introducerea unor caracteristici noi, suportă o criptografie mai bună și contracte smart complexe”.

Lombrozo a mai adăugat:

“Desigur, update-ul va crește capacitatea blocurilor, și va face astfel încât creșterile ulterioare ale dimensiunii blocurilor să se realizeze mult mai facil”.

Va mai fi nevoie să treacă încă o perioadă de dificultate pentru activarea propriu-zisă a update-ului. Din acel moment, nodurile care propagă SegWit în rețea (care ar trebui să fie de o majoritate covârșitoare) vor respinge orice bloc și orice tranzacție care nu se supune noilor proceduri. Întrucât bifurcarea soft este compatibilă cu versiunile mai vechi, nu ar trebui să afecteze nodurile care nu au realizat upgrade-ul. Acestea pot funcționa în continuare.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...