Loading Posts...

Noul Z9 mini produs de Bitmain pentru Zcash amenință rezistență la ASIC-uri

z9_mini_zcash_asic

Producătorul de echipamente de minat Bitmain a anunțat lansarea ASIC-ului Antminer Z9 mini, destinat algoritmului PoW Equihash. Acesta este capabil de a mina inclusiv Zcash.

Pe pagina de Twitter a companiei a apărut următorul anunț:

“Cu bucurie anunțăm ASIC-ul Antminer Z9 mini, un miner pentru criptovalute bazate pe #Equihash. Pentru a preveni cumpărarea masivă și pentru a îi ajuta pe cât mai mulți oameni din întreaga lume să intre în posesia unuia, am setat o limită de un miner per utilizator. Comandați […] cât timp stocul nu se epuizează!”, citează BitcoinMagazine.

Zcash (ZEC) este o criptovalută descentralizată și open source concepută pentru a oferi utilizatorilor o anonimitate completă (dar opțională). Adițional, Zcash a utilizat mereu algoritmul PoW Equihash pentru a preveni apariția ASIC-urilor pentru Zcash. Practic, această criptomonedă a fost minată preponderant cu ajutorul plăcilor video care sunt foarte populare printre gameri.

ASIC-urile sunt de mult un subiect controversat. Introducerea lor a condus la minarea centralizată de către unele companii mari și mulți au spus că aceste aparate lucrează împotriva intențiilor descentralizate ale diverselor criptovalute.

Mai mult, Bitmain a fost acuzat în particular de faptul că devine un jucător cu tot mai multă influență în industria minatului. Criticii au spus că Bitmain nu are un competitor pe măsură și profită de un avantaj incorect când încearcă să centralizeze puterea de hash. Ca urmare, și minatul de Zcash ar putea ajunge în mâinile a câteva companii majore de minat, cum este Bitmain.

Dezvoltarea ASIC-urilor a determinat deja câteva criptovalute să își modifice algoritmul Proof-of-Work. Martin Kuvandzhiev, șeful de operațiuni de la Bitcoin Gold, care utilizează același algoritm ca și Zcash, a declarat că sunt planificate mai multe bifurcări hard pentru ca această valută să reușească să fie în continuare rezistentă la ASIC-uri. Monero și-a modificat deja algoritmul de minat, așa cum și anunțase.

Este posibil ca și Zcash să procedeze similar, însă nicio decizie nu a apărut încă în acest sens. La câteva ore după anunțul Bitmain, CEO-ul Zcash Zooko Wilcox a scris pe un forum că rezistența la ASIC-uri “va fi probabil imposibilă pe termen lung”, dar că a rămas impresionat de faptul că minatul cu plăcile video este esențial pentru oamenii din țări ca Venezuela.

“Dacă venezuelenii încearcă să importe ASIC-uri, ei riscă să fie furați sau excrocați de către armată, care controlează importurile”, a explicat Wilcox.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...