Loading Posts...

Ne apropiem de apariția valutelor digitale emise de băncile centrale?

cryptomonede

Bitcoin, Ethereum, XRP, Stellar, Cardano: lumea în continuă dezvoltare a criptovalutelor adună noi și noi adepți. Pe lângă sumedenia de valute virtuale disponibile, băncile centrale de pe mapamond încep să se gândească serios la posibilitatea de a își emite propriile monede digitale.

Un raport al Băncii Reglementelor Internaționale, emis cu o săptămână înaintea summitului G20, oferă informații despre modalitățile de abordare a acestui subiect.

Pentru început, este important de analizat cine va utiliza aceste valute digitale emise de băncile centrale (VDBC-uri – subiect tratat și de Wendy McElroy în The Satoshi Revolution). Banii cash actuali sunt disponibili în două variante: monede și bancnote – accesul fiind liber tuturor – și conturi de rezerve și provizioane. Banii din ultima categorie sunt disponibili și în format electronic și sunt folosiți de băncile comerciale pentru plățile interbancare. Analog, VDBC-urile pot fi disponibile publicului larg, sau pot avea o utilizare restrânsă. Însă o VDBC la care are toată lumea acces ar permite tuturor să dețină un cont la banca centrală.

VDBC-urile ar putea fi transmise “peer-to-peer”, similar banilor cash, sau prin intermediul sistemului bancar. Aceste valute ar putea fi păstrate în secret, oferind aceeași anonimitate ca și banii cash, sau ar putea fi etichetate, pentru a fi depistate mai ușor tranzacțiile frauduloase.

Raportul, informează Economist.com, analizează posibilele efecte asupra sistemelor de plată, asupra politicii monetare și asupra stabilității financiare. sistarea abruptă a utilizării banilor cash ar putea fi în avantajul unei VDBC globale. În Suedia, Riksbank cercetează “e-coroana” pentru plățile mici. În restul țărilor însă, banii cash rămân însă foarte populari, cu toate că sistemele de plată contactless sunt în floare, iar nivelul de utilizare al cardurilor este în continuă creștere. Experimentarea unei VDBC pentru plăți interbancare, arată raportul, “nu a prezentat beneficii semnificative”.

chart_cash_bani_digitali

      Sursa – M. Bech, F. Ougaard și C. Picillo, “Payments are a-changing’ but cash still rules”, martie 2018

În principiu, o VDBC disponibilă maselor, care ar trezi interes, ar întări legătura dintre politicile monetare și economie. O rată a dobânzii corelată cu politica valutară ar putea fi fundamentul pieței. Băncile nu ar avea de ales și ar aplica ratele VDBC celor care dețin depozite. Ar putea fi mult mai ușor de implementat dobânzi negative, mai ales dacă s-ar renunța la bancnotele cu risc mare de denominare. Însă nimic nu este bătut în cuie. Deponenții din sectorul retail sunt mai puțin sensibili la schimbări decât investitorii instituționali. Băncile centrale au deja o sumedenie de instrumente. Autorii raportului nu sunt siguri de faptul că presupusele câștiguri au șanse să influențeze crearea de VDBC-uri.

Mai multă atenție este îndreptată însă spre stabilitatea financiară. În condiții de stress, este probabil ca deponenții să renunțe la băncile instabile, pentru a apela la variante mai sigure. Tot VDBC-urile ar avea de câștigat, întrucât “variantele mai sigure” ar fi băncile centrale. Și chiar dacă am vorbi de condiții normale, băncile normale nu au puterea de a concura cu băncile centrale în ceea ce privește depozitele și costurile adiționale. În plus, versiunile digitale ale valutelor ar înclina și mai mult această balanță, dacă ele vor fi utilizate la nivel internațional.

Guvernatorii băncilor centrale își manifestă mai mult îngrijorarea față de criptomonede, despre care spun că sunt speculative. Este posibil să mai auzim afirmații de acest gen la summitul G20 de la Buenos Aires.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
WowWow
0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...