Loading Posts...

Modele de plată utilizate de pool-urile de minat

metode_de_plata_utilizate_de_pool-uri

După ce am discutat anterior despre protocoalele Blockchain, vom analiza în continuare modelele de plată adoptate de pool-urile de minat. Regăsiți mai jos ce înseamnă PPS, PPLNS și multe altele.

Pay Per Last N Shares

Pay Per Last N Shares este o metodă de a afla câte criptomonede veți primi pentru share-uri. Metoda de calcul include și un factor de “noroc”. Cu PPLNS plățile vor varia cu ±30%, dar pe termen lung câștigurile sunt mai mari cu ~5% față de PPS.

Cei care sunt orientați spre câștiguri ar trebui să aleagă modelul PPLNS. Fluctuațiile vor fi mari, dar conform calculelor probabilistice, minerii înrăiți vor avea satisfacții mai mari. Modelul se adresează celor care încearcă să mineze cât mai rapid.

Pay Per Share

PPS este o metodă mai directă, prin care utilizatorii încasează plata pentru fiecare share completat. Factorul de noroc este eliminat, dar câștigul poate fi cu ~5% mai mic comparativ cu PPLNS. Prin metoda PPS utilizatorul primește o cantitate fixă de criptomonede pentru fiecare share rezolvat. Datorită eliminării factorului de noroc, sumele încasate nu mai fluctuează.

PPS se adresează celor care au nevoie de statistici clare pentru a calcula sumele necesare la upgrade-ul puterii de minat. În cazul minatului obișnuit, PPS nu este recomandat deoarece încasările sunt mai mici pe termen lung.

Capped Pay Per Share with Recent Backpay

La fiecare bloc nou se plătesc 25 BTC pentru share-urile neachitate încă (aceasta este durata unei runde CPPSRB – un bloc per subvenție).

Conceptul proporțional al rundelor presupune că în urma rundelor lungi să se arhiveze share-urile, în loc să fie plătite. În urma rundelor scurte se efectuează plata pentru întreaga rundă, plus cele mai recent arhivate share-uri care nu s-au achitat deja.

Comparativ cu PPLNS, niciun share nu poate fi plătit de două ori, iar share-urile vechi (care nu au fost achitate datorită lipsei de noroc) au șansa de a fi și ele achitate în funcție de norocul pool-ului.

Shared Maximum Pay Per Share

SMPPS este similar modelului PPS, dar nu plătește niciodată mai mult decât câștigă pool-ul. Minerii acumulează la fel ca și în cazul PPS. Când este găsit un bloc, pool-ul contorizează toate creditele PPS neplătite. Dacă pool-ul a câștigat fonduri suficiente pentru a achita toate share-urile, toate acestea vor fi remunerate. Dacă nu, minerii sunt plătiți proporțional în funcție de fondurile disponibile. Fondurile necheltuite sunt colectate în vederea plăților viitoare. Diferența dintre câștigurile minerului în sistem SMPPS și câștigurile acestuia în sistem  PPS este reținută sub formă de “credit extra” și este utilizată la plățile ulterioare.

Recent Shared Maximum Pay Per Share

RSMPPS este similar modelului SMPPS, dar sistemul acordă prioritate celor mai recenți mineri.

Ordinea de emitere a “creditului extra” este ținută minte, iar recompensele se acordă mai întâi celor mai recente share-uri. Astfel, share-urile rundei curente sunt complet achitate și doar apoi se iau în considerare share-urile restante din rundele anterioare. Dacă mai rămân recompense care trebuie distribuite se merge înapoi rundă cu rundă și se achită share-urile rămase.

Full Pay Per Share

FPPS este un alt model similar PPS,însă pe lângă recompensa normală a blocurilor (12.5 BTC) sunt incluse și comisioane din tranzacții. Practic, se calculează comisionul standard al unei tranzacții și se distribuie minerilor în funcție de puterea de hash a fiecăruia. Împărțind între ei comisioanele încasate, minerii beneficiază astfel de câștiguri suplimentare.

Proportional Pay Per Share

Diferența dintre PPS și veniturile rezultate din metoda PPPS nu sunt cumulate ca extra credit, ci sunt eliminate. La fiecare bloc nou se împart recompensele între participanți în funcție de numărul de share-uri submise de fiecare.

Equalized Shared Maximum Pay Per Share

ESMPPS funcționează analog modelului SMPPS, dar egalizează plățile în mod corect între participanți. Utilizatorul poate modifica dificultatea share-urilor.

Modelul SMPPS, împarte în mod egal creditul extra în funcție de share-urile rundei curente luate vrac. Cu alte cuvinte, dacă un miner ar câștiga un credit extra de 5 BTC în runda 1, acesta va primi plăți proporționale în fiecare rundă până nu mai are nimic de încasat, chiar dacă s-ar ajunge la situația în care share-urile rundei curente ar fi achitate la preț mai mic decât ar trebui.

În schimb, ESMPPS calculează creditul extra ca un procentaj al share-urilor, iar share-urile cu procentaj mai mic sunt plătite înaintea celor care au fost plătite în procentaj mai mare. Cu alte cuvine, dacă un utilizator este plătit pentru 95% din share-urile PPS din runda 1, acesta nu va mai fi plătit iarăși până când toate celelalte share-uri sunt achitate în cuantum de 95%.

Sistemul este mai avantajos ca SMPPS deoarece permite minerilor noi (care ar putea fi chiar aceia care susțin existența pool-urilor) să fie remunerați în aceeași măsură ca veteranii.

Pay Per Last N Groups

PPLNSG este asemănător metodei PPLNS, dar share-urile sunt grupate iar plata se efectuează pentru un grup întreg.

Score based system

Această metodă constă în recompensarea proporțională, dar se ia în calcul timpul la care au fost submise share-urile. Fiecare share submis valorează mai mult în funcție de timpul t calculat de la începutul rundei curente. Pentru fiecare share scorul este actualizat cu formula score += exp(t/C). Astfel, share-urile mai vechi devin mai valoroase decât cele noi, iar scorul minerului se diminuează dacă acesta se oprește din minat. Recompensele sunt calculate direct proporțional cu scorurile (nu cu share-urile).

Double Geometric Method

DGM este un hibrid între PPLNS și recompensele de tip geometric care permit operatorului să absoarbă o parte din riscuri. Operatorul pool-ului primește o parte din plată în timpul rundelor scurte și o returnează în timpul rundelor lungi, pentru a se normaliza plățile. Minatul combinat permite minerilor să lucreze simultan cu Blockchain-uri multiple.

Pay On Target

POT este o alternativă a PPS cu variații mari. Se plătește dificultatea muncii oferite către pool și nu dificultatea muncii prestate de pool. Este permis și minatul combinat, dar doar individual (plațile pentru acești mineri sunt separate de celelalte).

Conform Bitcoin Wiki, recompensele pool-urilor actuale arată ca în tabelul de mai jos.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
2
WowWow
1
HahaHaha
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...