Loading Posts...

Mineritul de Bitcoin în România, o afacere nerentabilă

harta_pret_minat_bitcoin

Minatul de Bitcoin nu mai este profitabil datorită prețului ridicat al electricității, în România.

Curentul consumat reprezintă un cost semnificativ al minatului de Bitcoin, iar hardware-ul puternic este necesar pentru a fi competitiv. În anul 2009 se putea mina și cu un PC normal, dar acum trebuie achiziționat un miner al cărui preț de pornire este de aproximativ 1000$. Și la această sumă se adaugă și prețul curentului.

Energia consumată anual de Bitcoin trece de 68,39 TWh, conform Bitcoin Energy Consumption Index. Comparativ, anul trecut consumul a fost de 13,6 TWh. La nivel mondial, curentul consumat de operațiunile pentru a mina Bitcoin reprezintă 0.31% din total.

grafic_consum_energie_bitcoin

Dacă ne gândim la profitabilitatea extracției de Bitcoin, minerul român iese în pierdere. La un preț al curentului de 50 de bani pe kW/h, pierderea zilnică este de 96 cenți, conform statisticilor publicate de CoinRate.com.

Costul extracției unui Bitcoin în România este de 10.230$, în timp ce în alte țări se apropie de 7600$.

Valorile sunt calculate pentru minerii obișnuiți, care nu beneficiază de prețuri scăzute la electricitate precum cei din sectorul industrial.

Vecinii din Ungaria sunt un pic mai competitivi din punct de vedere al prețului curentului, aici extracția unui Bitcoin costă 9746$. În Bulgaria prețul este de 8280$. În Serbia se înregistrează un profit zilnic de 64 cenți la minatul unui Bitcoin. Prețul mediu pentru extracția unui Bitcoin este de 5865$.

Din perspectiva costurilor, piața din Venezuela este cea mai competitivă pentru minatul de Bitcoin, la un preț de doar 760.29$ pentru o unitate. Această țară și-a lansat chiar și propria criptovalută – Petro – în tentativa de a scăpa de criza economică.

profit_zilnic_minat_bitcoin

Pe locurile 2 și 3 se situează Algeria și Argentina, unde prețul pentru minarea unui BTC este de 2562$ și respectiv 2648$.

Și în China este profitabil mineritul, dar guvernul anunță că are în plan sistarea acestor operațiuni la nivel național. În Canada se obțin 76 de cenți zilnic din minat, prețul extracției unui Bitcoin fiind de 5541$.

Calculele se bazează pe un hashrate care crește zilnic cu un procent de 0,4527678%. Aceasta arată câtă putere de calcul este utilizată în rețea de către utilizatorii din întreaga lume.

În aprilie, analistul Charlie Chan, de la Morgan Stanley, a declarat că minatul de Bitcoin nu este profitabil când prețul se situează sub 8600$:

“Am estimat că pragul rentabilității pentru pool-urile mari de minat ar trebui să fie de 8600$, chiar dacă luăm în calcul un cost foarte scăzut al electricității (3 cenți pe kW/h)”, citează Business Review.

În S.U.A. costă 8957$ să minezi un Bitcoin, iar pierderea zilnică este de 50 cenți.

Revenind la România, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu a spus recent că statul ar trebui să analizeze impactul operațiunilor de minerit asupra curentului consumat în toată țara.

“Care este impactul asupra economiei? Dar asupra populației? Este benefic ce se întâmplă? Este rău?”, a transmis Nicolescu.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...