Loading Posts...

Minerii ratează primul deadline pentru BIP148

Minerii de Bitcoin au ratat prima oportunitate de a evita scindarea rețelei, anunță BitcoinMagazine.

În timp ce discuțiile despre scalabilitatea Bitcoinului au atins apogeul, următoarele două săptămâni devin critice pentru viitorul rețelei. Una dintre soluțiile existente, BIP148 (Bitcoin Improvement Proposal 148), este programată să activeze la 1 august update-ul SegWit (Segregated Witness). Întrucât este vorba de o bifurcare soft, activată la cererea utilizatorilor, toate nodurile BIP148 vor respinge blocurile care nu semnalează suportul pentru SegWit anterior deadline-ului.

Citeşte şi 1 august – data la care reţeaua Bitcoin se poate rupe în două

BIP148 și SegWit sunt compatibile cu versiunile mai vechi ale protocolului, ceea ce înseamnă că nodurile care nu au fost upgradate vor accepta în continuare blocuri care semnalizează susținerea pentru SegWit sau care deja utilizează SegWit. Drept urmare, dacă o majoritate a puterii de hash a rețelei adoptă SegWit înainte de 1 august, toate nodurile actuale vor rămâne cu același Blockchain.

În cazul în care minerii care vor activa SegWit prin BIP148 vor fi minoritari, rețeaua se va împărți în două. De aici vor rezulta două criptomonede Bitcoin diferite, una care a activat BIP148 și alta care nu a efectuat activarea. Totodată, este posibil să nu apară doar două tipuri de Bitcoin, ci mai multe. O scindare între nodurile BIP148 și nodurile non-BIP148 poate dura până când o majoritate a puterii de hash se va alătura lanțului BIP148, sau până în momentul în care acest lanț va fi abandonat definitiv de mineri și de utilizatori.

În principiu, minerii au trei variante de a evita divizarea lanțului. Prima posibilitate este de a închide semnalizarea pentru SegWit înainte de 1 august, prin acceptarea soluției propusă de Bitcoin Core. Aceasta are nevoie ca 95% din puterea de hash a rețelei să semnalizeze susținerea pentru upgrade într-o perioadă de dificultate, care durează două săptămâni. Într-o astfel de perioadă avem 2016 blocuri, deci ar trebui ca minim 1916 dintre ele să fie pregătite pentru acest patch. Cu alte cuvinte, dacă cel puțin 101 blocuri nu o vor face, deadline-ul pentru BIP148 este compromis.

Dacă nu luăm în calcul apariţia unor evenimente neaşteptate, ultima perioadă de dificultate care se va încheia înainte de 1 august, este cea care a început vinerea trecută. Până acum doar jumătate din blocurile apărute au semnalat susţinerea pentru Segregated Witness. Aceasta înseamnă că numărul de 101 blocuri menţionate anterior a fost deja atins.

Acesta a fost şi primul deadline pentru BIP148, numit şi “ultimatum” de către unii. Mai există alte două în zilele următoare. De asemenea, pragul care trebuia atins acum era şi cel mai dificil dintre toate cele trei deadline-uri, întrucât necesita cel mai mare hashrate pentru a reuşi. O mare parte a minerilor (ca putere de hash) afirmă că vor activa SegWit prin BIP91. Acesta este şi următorul deadline pentru BIP148.

El va avea loc pe 29 iulie. Această dată este ultima în care BIP91 poate fi activat la timp pentru a fi compatibil cu BIP148. Pentru a avea loc evenimentul este necesar ca 80% din puterea de hash să semnaleze susţinerea pentru SegWit2x în decurs de două zile şi câteva ore. Astfel, minerii ar trebui să înceapă semnalizarea pentru BIP91 cel mai târziu pe 26 iulie. Este posibil însă ca şi acest deadline să fie ratat.

În caz că se va întâmpla şi acest lucru, ultima şansă a minerilor de a evita divizarea reţelei este ca majoritatea puterii de hash să activeze SegWit prin BIP148 pe 1 august, ora 00:00. Alternativ, o majoritate a puterii de hash ar putea trece pe lanţul BIP148 înainte de 1 august, pentru a reuni ambele lanţuri. Această variantă este posibil să genereze probleme grave în reţea, inclusiv pierderea fondurilor de către utilizatorii care nu cunosc riscurile.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HahaHaha
1
HeartHeart
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...