Loading Posts...

Minerii au opinii contradictorii despre SegWit2x

opinii_contradictorii_segwit2x
Minerii au opinii contradictorii despre SegWit2x

Este greu să ai încredere în cineva din lumea crypto. Prin atitudinea lor evazivă, minerii au creat impresia că sectorul este unul plin de secrete. Uneori, poate că au părut și plini de ei, aroganți. Este o atitudine determinată în primul rând de faptul că ei sunt practic aceia care scot bani din piatra seacă.

Citește și Ce avem de făcut pentru a trece fără emoții de bifurcările Bitcoin Gold și SegWit2x

Și dacă am combina aceste atribute cu niște greșeli de exprimare și cu lacune de cultură generală, impresia generală nu ar fi una bună. Ar fi chiar dificil de înțeles și poziția minerilor față de anumite probleme tehnice, chiar dacă ar fi vorba de unele unde ei au rol determinant.

În plus, schimbările din industrie sunt des întâlnite, iar minerii își schimbă și ei atitudinea la fel de des.

De exemplu, Jiang Zhuoer, fondatorul BTC.Top, care este al treilea mining pool ca mărime (n.r. pool-ul conține 12.4% din numărul total de mineri de Bitcoin), recunoaște cu nonșalanță poziția față de SegWit2x.

Interesant însă este faptul că deși Zhuoer a semnat agreementul de la New York, acum acesta ia în calcul și alte variante. El a transmis recent către CoinDesk că “Vă spun sincer că nu mă interesează acum Bitcoin. Bitcoin Cash este Bitcoin. Trăiesc din minarea de Bitcoin, apoi vând și cumpăr Bitcoin Cash. Minăm ce este mai profitabil și cumpărăm Bitcoin Cash”.

Astfel de declarații pot stârni conflicte. Una peste alta, multe propuneri pentru modificări ale protocolului se bazează pe mineri, care trebuie să inițieze niște schimbări scandaloase. Însă în pofida numeroaselor critici, lucrurile rămân ca și până acum.

Una dintre cele mai importante întrebări referitoare la SegWit2x este câți mineri vor respecta agreementul și vor rula noul soft. În plus, câți dintre aceștia își vor dedica oare toată puterea de hash?

În prezent este destul de greu să ne bazăm pe cifre.

Deși minerii care semnalizează suținerea pentru SegWitx2x scriu “NYA” în blocurile pe care le găsesc, acest aspect nu este și decisiv. Rămâne de văzut dacă rețeaua va reuși să schimbe regulile astfel încât să nu se ajungă la nașterea altei criptomonede.

Probleme cu pool-urile de minat

În afara opiniilor personale, Zhuoer administrează un business care coordonează mineri din toată lumea, iar recompensele sunt împărțite în mod echitabil de participanți. Dar cel mai important aspect este că vorbim de un business care se bazează în fond pe clienți. Cu alte cuvinte, Zhuoer trebuie să țină cont și de utilizatori, nu doar de părerile sale.

În acest sens, el a transmis că li se va permite clienților să “aleagă ce monedă vor să fie minată”, sau să alterneze Blockchain-urile pentru a își dedica puterea de hash către moneda cea mai profitabilă, chiar și după SegWit2x.

Dar dacă în privința clienților pare decis, nu același lucru se poate spune când vine vorba de posibilitatea unui chain-split.

“Nu știu ce va fi. Ar trebui să-i întrebăm pe utilizatori. Ei decid rezultatul”, a declarat acesta către CoinDesk.

Haipo Yang, CEO-ul ViaBTC – al patrulea pool din lume ca mărime – este de acord cu afirmația de mai sus și subliniază că pool-ul pe care îl conduce va mina în primă instanță doar Bitcoin din lanțul original:

“Nu am primit solocitări pentru 2x din partea utilizatorilor. Dacă lanțul 2x va supraviețui și utilizatorii îl vor solicita, îl vom adăuga portofoliului. Utilizatorii trebuie să aibă puterea de a alege”

Dacă declarațiile lui Zhuoer și Yang se vor adeveri, nu știm cum vor proceda și ceilalți semnatari ai agreementului. De exemplu, pool-ul F2Pool a anunțat din august că nu mai susține SegWit2x, deși initial a fost de acord cu agreementul. În prezent F2Pool nu mai semnalizează deloc pentru SegWit2x.

Nu se știe dacă minerii care lucrează la F2Pool vor avea posibilitatea de a alege un lanț sau altul. Reprezentanții pool-ului nu au răspuns la întrebări.

Tot ce putem face este să ne raportăm la trecut. La apariția Bitcoin Cash, pool-urile nu au fost foarte deschise la noul soft. ViaBTC a fost primul pool care a integrat noua monedă (in fond este și entitatea care s-a aflat în spatele bifurcării), urmând apoi BTC.Top și AntPool.

Sunt șanse ca și în cazul SegWit2x să avem parte de abordări similare.

Obiecții întemeiate

Există o diferență enormă între Bitcoin Cash și SegWit2x: BCH a dorit să se desprindă de Blockchain-ul original, iar 2x intenționează să fie considerat lanțul original.

Din acest motiv pot apărea complicații și probleme de securitate, cel puțin pentru perioada în care vor coexista două lanțuri.

Jan Capek, CEO-ul celui de-al cincilea pool ca mărime din lume – Slush Pool – afirmă că va susține echipa Bitcoin Core, care respinge softul SegWit2x.

El este de părere că SegWit2x va duce inevitabil “la apariția a două tipuri de Bitcoin” – unul care rulează pe lanțul original si unul care va aplica regulile propuse de adepții SegWit2x.

În pofida faptului că există adepți în cadrul companiilor din industrie, Capek nu crede că SegWit2x va avea succes.

Este de reținut și faptul că minerii mici tind să creadă că vom asista la un chain-split. Li Ang operează la Canoe Pool cu echipamente care produc 1 petahash. Li a declarat că “evenimentul are șanse mari de a se petrece”.

Similar, și developerul cunoscut cu pseudonimul “PZ” crede că SegWit2x “va crea o nouă valută”.

În sfârșit, Jack Liao, CEO-ul Lightning ASIC (n.r. compania din spatele bifurcării Bitcoin Gold) a prezis că toate cele patru lanțuri vor supraviețui.

Surpriza numită Bitcoin Cash

Bitcoin Cash a reușit să producă surpriza, moneda digitală schimbând percepția multora cu ajutorul dimensiunii generoase a blocurilor – de 8MB, care este mult mai mare decât ce promite SegWit2x – blocuri de 2MB.

Iată de ce Zhuoer preferă Bitcoin Cash în detrimentul SegWit2x. Dar și Roger Ver, CEO-ul Bitcoin.com, împărtășește aceeași părere. Acesta a transmis că este încrezător în bifurcare pe termen scurt, dar că este și mai încrezător în Bitcoin Cash pe termen lung.

Redactat în mai, agreementul de la New York precede apariția Bitcoin Cash și nu a părut că are influențe asupra acestei monede. Dar analiștii cred că noul protocol și instrumentele care au fost dezvoltate pentru el au schimbat strategiile minerilor pe termen lung.

Poate din acest motiv Steven Mosher, șeful departamentului de vânzări din cadrul companiei Canaan (n.r. companie care produce echipamente ASIC), opinează că pe termen lung minerii vor adera la SegWit2x cu scopul de a-și mări investițiile în Bitcoin Cash. Mosher a spus că și clienții Cannan preferă Bitcoin Cash și a subliniat că i-a observat pe clienți participând la construirea unei infrastructuri pe termen lung.

Despre SegWit2x Mosher crede că bifurcarea va fi o carte care va fi mânuită astfel încât să nască conflicte între mineri, developeri și companii, poate și din cauza intereselor determinate de natura descentralizată a sistemului Bitcoin.

“În domeniul minatului se consideră că valoarea este în urma hashrate-ului. Mai multe lanțuri înseamnă mai mult hardware”, a conchis Mosher.

Citește mai multe despre SegWit2x aici.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...