Loading Posts...

Mark Karpeles, fost CEO al Mt. Gox, trimis în judecată pentru delapidare de Bitcoin

Președintele defunctului exchange Mt. Gox se va prezenta la tribunal săptămâna următoare. El este acuzat de fraudarea a 750.000 de Bitcoini, care acum valorează 1.85 miliarde de dolari.

Mark Karpeles, care a fost eliberat pe cauțiune în urmă cu un an de la închisoarea din Tokyo, va pleda pentru nevinovăție, susține avocatul acestuia.

În cadrul unui interviu acordat către France Presse, Kiichi Iino, avocatul lui Karpeles, a transmis că șeful Mt. Gox așteaptă cu calm procesul.

Karpeles a fost arestat în Tokyo, în august 2015, pentru acuzația că ar fi manipulat cantitățile de Bitcoin tranzacționate la Mt. Gox. După trei săptămâni de arest preventiv (aceasta fiind și perioada maximă legală în Japonia), Karpeles a fost iarăși arestat, pe parcursul aceleiași luni. De data aceasta acuzațiile au fost de delapidare de fonduri. El era bănuit că ar fi furat Bitcoini în valoare de 321 milioane de yeni.

Lacunele de securitate de la Mt. Gox erau notorii. Exchange-ul fusese atacat de hackeri în vara anului 2011. Problemele au continuat însă pe parcursul anilor. Punctul culminant a fost în noiembrie 2013, când prețul Bitcoinului urcase la 1300$, iar casa de exchange a blocat retragerile de fonduri, motivând că 750.000 BTC au fost furați de hackeri. Criptomonedele valorau atunci 500 milioane de dolari.

La începutul lui 2014, Karpeles a apărut la un post de televiziune pentru a își cere scuze pentru situația creată. Motivând că dispariția fondurilor se datorează “slăbiciunile sistemului”, el a mai transmis că banii utilizatorilor “sunt aproape pierduți”. Însă afirmațiile sale, conform cărora că exchange-ul fusese atacat de hacker, au fost demascate rapid ca fiind doar minciuni.

Karpeles a fost acuzat de asemenea și de faptul că se folosea de Bitcoinii clienților pentru a duce o viață de lux, într-un penthouse unde era înconjurat de prostituate.

Oamenii legii au strâns declarații de la un număr de 24.750 de păgubiți.

“Nu am primit nimic încă, dar sper ca fiecare creditor să primească înapoi măcar un procent mic din sumele pierdute”, a declarat Kolin Burges, unul dintre păgubiți către France Presse.

Burges, care afirmă că a pierdut câteva sute de Bitcoini, după falimentul Mt. Gox, a mai adăugat:

“Acuzațiile împotriva lui Karpeles acoperă doar în parte ceea ce s-a întâmplat la Mt. Gox, deci nu mă aștept să primesc toate informațiile pe care le doresc”.

Dacă Mark Karpeles va fi găsit vinovat de către tribunalul japonez, el ar putea primi o sentință de cinci ani de închisoare sau plata unei sume de 500.000 yeni (4000$).

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...