Loading Posts...

Luke-jr avertizează asupra pericolelor pe care le aduce SegWit2x

Luke-jr, developer al Bitcoin Core, a emis un comunicat care blamează update-ul SegWit2x.

Conform site-ului bitcoinist.com, Luje-jr a postat sâmbătă pe blog un articol în care trage semnale de alarmă faţă de pericolele pe care le presupune SegWit2x:

“Per ansamblu, scopul SegWit2x pare a fi doar acela de a pune piedici în calea update-ului SegWit. […] Se încearcă distragerea atenţiei de la bifurcarea soft BIP148, care este deja programată.”

Afirmaţiile îi contrează direct pe cei care semnalau creşterea în popularitate a patch-ului SegWit2x, care a luat naştere în cadrul conferinţei Consensus 2017, la New York.

La întâlniriea organizată de fondatorul Digital Currency Group, Barry Silbert, au participat multe personalităţi importante implicate în afacerile cu Bitcoin. După ce s-au pus de acord, participanţii au semnat un agreement pentru activarea SegWit2x, sperând că astfel se vor termina şi dezbaterile interminabile despre scalabilitatea Bitcoinului.

Propunerea, cunoscută şi sub numele New York Agreement (NYA), a suferit din start, datorită sprijunului scăzut al membrilor şi datorită părerilor împărţite în rândurile comunităţii. Cu toate acestea, treptat, tot mai mulţi mineri au început să agreeze ideea. În prezent, 85.4% din puterea de hash a reţelei este de acord cu această propunere.

Alternativele BIP148, sau când minerii îşi încordează muşchii

Printre toate criticile aduse de Luke-jr către NYA, a fost şi acuzarea celor care susţin această idee. În opinia lui Luke-jr, compania chinezească Bitmain se va folosi cel mai probabil de SegWit2x pentru a obţine câştiguri pe spinarea altora.

“Promovând BIP91 şi Segwit2x ca alternative pentru BIP148, minerii nu fac nimic altceva decât să-şi încordeze muşchii şi să-şi exerseze dreptul de veto. Scopul lor este de a ajuta Bitmain să blocheze reţeaua pe ultima sută de metri. […] Dacă doar o minoritate a companiilor şi-a efectuat pregătirile pentru update-ul BIP148 din luna august, Bitmain va putea profita pentru un atac care va diviza reţeaua. Probabil că vor încerca să atragă şi nodurile neupdatate către Blockchain-ul lor invalid, iar acestea vor deveni dependente (financiar) înainte de a afla că a existat atacul”.

Mişcarea ar putea conduce la controlarea reţelei de către Bitmain, însă Jihan Wu, managerul companiei a negat această posibilitate.

Luke-jr a descris faza beta în care se află SegWit2x, precum şi caracteristicile acestuia ca pe “un pericol evident pentru Bitcoin”. Developerul a adăugat şi că “nu s-ar putea vedea  pe el însuşi aderând la propunerea de bifurcare hard sub nicio formă.”

Cine păcăleşte pe cine?

Comunitatea Bitcoin este împânzită de propuneri alternative care promit rezolvarea problemelor de scalabilitate. Fondatorul HiddenWallet, nopara73, a declarat recent că BIP148 UASF este “mort”.

“Este mort, deoarece agreementul de la New York are deja mulţi susţinători care erau înainte de partea UASF. UASF are nevoie de noduri şi de mineri. NYA şi-a tras partea leului de la toate părţile implicate. Va câştiga cu siguranţă, deoarece SegWit va fi activat şi nu se va ajunge la o bifurcare hard”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...