Loading Posts...

Litecoin a mai făcut încă un pas în domeniul atomic swaps

Săptămâna trecută a fost deosebit de importantă pentru ecosistemul SegWit. CoinTelegraph anunță că în decurs de patru zile Litecoin a fost preschimbat cu succes în Decred, Vertcoin și, în final, în Bitcoin. Swap-urile atomice au fost posibile prin intermediul SegWit.

Citește și A început dezvoltarea tehnologiei pentru a facilita schimbul direct între Litecoin şi Vertcoin

Pe 19 septembrie, Charlie Lee creatorul Litecoin și Alexlyp, reprezentantul Decred Project au reușit să preschimbe 1,337 LTC în 2,4066 DCR. Chiar dacă au existat ceva impedimente inițial, ei au reușit să completeze swap-ul printr-o tranzacție pe lanț. Cu alte cuvinte, nu s-a apelat la Lightning Network, acest proiect necesitând mai multe îmbunătățiri înainte de a implementa atomic swaps.

O zi mai târziu, Charlie a realizat un alt parteneriat, cu James Love Joy – lead developer al Vertcoin. Cei doi au reușit încă un atomic swap. James a portat codul Decred pe VTC și astfel s-a putut preschimba 1 LTC în 55 VTC. Și această tranzacție s-a realizat fără Lightning Network.

În final, pe 22 septembrie, Charlie a colaborat cu un anume John S. pentru a efectua primul swap între LTC și BTC. Cei doi au realizat aceiași pași ca și anterior, preschimbând cu succes 10 LTC în 0.1137 BTC.

Ce sunt atomic swaps?

Pe scurt, este vorba de o tehnologie care permite exchange de tip peer-to-peer între două valute.  Tranzacţiile de acest gen se numesc “cross-chain” şi se realizează prin intermediul contractelor cu sigiliu pe timp (HTLC) şi a unui portofel multisig.

Pentru aceasta, este nevoie de adrese multisig 2:2 – una pentru LTC şi a doua pentru a doua criptovalută (ex.: VTC). La început, ambii parteneri îşi trimit monedele digitale către adresele multisig aferente şi imediat le blochează cu HTLC pentru un anumit interval de timp. Să presupunem că ar fi vorba de o oră. HTLC stipulează de asemenea faptul că monedele se vor întoarce la proprietari dacă trece intervalul de o oră. Astfel, cele două părţi sunt asigurate.

Apoi, una dintre părţi deschide un canal care conţine 1 LTC, iar cealaltă parte va oferi 55 VTC. Dacă ambele părţi sunt mulţumite, se vor semna respectivele canale pentru a le închide. În acest moment s-a realizat un atomic swap.

Această tehnologie este extraordinară, ducând mai departe unul dintre principiile de bază ale tehnologiei Blockchain: descentralizarea. Odată implementate, swap-urile atomice vor permite părţilor să preschimbe două valute digitale fără a mai fi nevoie de un exchange.

Exchange-urile realizate de Charlie Lee cu DCR, VTC şi BTC nu au folosit SegWit. În orice caz, această tehnologie va fi necesară, întrucât funcţionalitatea deplină şi scalabilă a sistemului de swap-uri atomice va necesita Lightning Network.

În final, avem două lucruri importante de reţinut din swap-urie LTC – DCR,  LTC – VTC şi LTC – BTC:

  • au fost realizate cu monede reale, nu cu monede din reţeaua de teste (testnet)
  • este un pas înainte pentru conceptul numit Atomic Swaps, care va avea loc înăuntrul ecosistemului SegWit.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

4
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...