Loading Posts...

Jurnalul unui crypto miner african

jurnalul_unui_crypto_miner_african
Jurnalul unui crypto miner african, Eugene Mutai din Nairobi.

În apartamentul lui Eugene Mutai din Nairobi “miroase” a bani. Este sunetul produs de ventilatoarele PC-urilor care minează nonstop criptomonede.

Bloomberg relatează povestea facinantă a tânărului în vârstă de 28 de ani care a investit în echipamente de minat o parte de banii pe care îi câștiga. A mai investit o parte și în ICO-uri. El este unul din cetățenii controversatei lumi crypto și unul dintre puținii care nu se pricep la programare. Dar exact pe acest argument se bazează când îi contrazice pe toți cei care critică acest domeniu. Cum ar fi Jamie Dimon sau prințul arab Alwaleed bin Talal.

“Întregul ecosistem ar putea deveni cel mai mare sistem distribuit al averilor”, afirmă Mutai în timp ce Xena, fiica lui în vârstă de 2 ani se joacă cu o tabletă. În lumea monedelor Internetului, în care băncile nu au acces, “jucători“ mari nu pot interzice nimănui să participe la sistemul financiar”.

Pe Mutai îl atrage faptul că se deschid oportunități pe o piață globală, piață unde în general oamenii care el nu au șanse.

Unii însă ar spune că este o prostie ce face acest tânăr, care consumă o cantitate enormă de curent electric pentru a genera niște active software care sunt folosite în mod anonim de infractorii cibernetici.

Fraudă sau revoluție

Cu alte cuvinte, Mutai este în mijlocul unei fraude sau al unei revoluții. Indiferent în care situație ar fi de fapt, piața a explodat, fiind cotată la 196 de miliarde de dolari, după ce la începutul anului valora 17 miliarde. Sute de criptomonede noi au apărut datorită antreprenorilor care au inițiat proiecte Blockchain  – aceasta fiind tehnologia registrelor distribuite pe care se bazează monedele digitale și tehnologia prin care se strâng milioane de dolari în câteva minute. Valoarea Bitcoin, cea mai importantă criptovalută, a crescut de peste șase ori. Moneda este pe cale să ajungă în mainstream, CME Group Inc. anunțând că va introduce până la sfârșitul anului contracte de futures trading pe Bitcoin.

Monedele digitale devin din ce în ce mai atractive

Criptovalutele atrag mai ales în zonele unde există restricții referitoare la câți bani poate avea cineva asupra lui, în zonele unde oamenii nu au acces la bănci sau acolo unde moneda locală este lovită de inflație. Așa se întâmplă în Zimbabwe, țară lovită puternic de criză financiară și de o inflație uriașă. Aici Bitcoin se tranzacționează la un preț de peste 10.000$, iar localnicii îl vad ca pe singura alternativa de a își păstra valorile.

În șase dintre cele mai mari țări afircane unde se folosește exchange-ul Local Bitcoins, prețurile practicate sunt cu 7% mai mari față de indicele de preț Bloomberg. Per ansamblu însă diferența față de piețele mari din China, Coreea de Sud, Germania și Marea Britanie este de până la 3%. Mutai are încredere în criptomonede deoarece “politica locală nu le afectează”. Este un aspect important în Kenya, unde după două alegeri electorale nu se știe cine este adevăratul conducător al țării.

Scurt istoric

Anul trecut Mutai nu aflase încă de Bitcoin, dar nu este nimic surprinzător până aici. Nu reprezintă o surpriză nici faptul că acum 10 ani nu avea încă un PC. Dar era atras de tehnologie, astfel că a ajuns să împrumute de la un amic un Nokia S40, un telefon care putea downloada aplicații deși nu era smartphone. În puținul timp liber rămas între activitățile de minerit, păstorit și transport de persoane cu feribotul, Mutai a început să învețe principiile HTML și CSS.

În acea vreme locuia încă cu mama sa, în satul natal al acesteia. Ei s-au mutat acolo când Mutai era în ultimul an de liceu, după ce fratele său geamăn a murit, iar mama și-a pierdut locul de muncă. Banii abia le ajungeau de la o zi la alta, așa că a decis să se mute cu unchiul său din Nairobi, care întâmplător avea un PC și o conexiune WiFi. “eram într-o situație de genul acționează sau mori”.

Mutai a stat patru luni nedezlipit de computer, îngrijorându-și unchiul care la un moment dat i-a luat PC-ul. După ce a învățat tainele codului a reușit să se angajeze ca programator. A reușit să lucreze și la iHUB pe poziția de consultant, dar și la guvernul din Nairobi. În 2016 a primit premiul de “top-ranked software developer” din Kenya din partea Git Awards, site care se bazează pe datele GitHub (n.r. un site unde programatorii își expun munca).

În prezent Mutai colaborează cu Andela, o companie africană care formează developeri și ingineri software. Andela le facilitează acestora și locuri de muncă la companii din domeniul IT, inclusiv la Microsoft. Tânărul kenyan a obținut un contract la Restaurant Brands International Inc., unde lucrează la o aplicație pentru Tim Hortons. Mutai este acum un cetățean kenyan din pătura de mijloc a societății, ceea ce reprezintă o realizare pentru un om care nu și-a terminat liceul.

Criptovalutele reprezintă viitorul

Cea mai mare oportunitate o vede în criptomonede, pe care le poate preschimba cu dolari sau le poate păstra ca formă de investiție. Rigul său de minat este echipat cu șase plăci video 1080 Ti. Mentenanța nu este o problemă, după cum se vede dintr-o postare pe Facebook: “Stă la mine în sufragerie și își face treaba 24/24, cu foarte puțină supraveghere din partea mea sau chiar deloc”.

Rigul minează în prezent Zcash și LBRY. Mutai ar vrea să adauge alte două GPU-uri, dar trebuie să mai aibă răbdare până își va schimba instalația electrică. Facturile la curent sunt în jur de 200$, o sumă piperată pentru un locuitor din Nairobi.

Mai multă energie investește însă în ICO-uri. “Analizez mult piața”, transmite Mutai. “Mă simt ca un investitor cu capital de risc”.

Concluzia

Se joacă oare cu focul? Posibil, dar tânărul IT-ist este dispus să riște. “Se spune că dacă nu riști, nu câștigi, iar eu sunt deschis la acest risc”.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...