Loading Posts...

Jurnal de criptomaniac (X)

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă episodul zece al jurnalului lui Dan Negrea, moderatorul grupului de Facebook “Criptomonede – Totul despre cripto”.

Discuții generale despre boții de trade și boții exchange-urilor

Vorbeam într-o ediție anterioară a jurnalului de boții exchange-urilor. Ce sunt de fapt acești boți?

Într-un exchange putem întâmpina boți ai userilor sau ai exchange-ului. În timp ce unii sunt boți de trade, ceilalți sunt boți de reglare a pieței.

Boții de trade

Acești boți de trade sunt de fapt niște programe de calculator (software) care utilizează diferiți indicatori pentru a identifica tendințele pieței. În funcție de setările lor, ei vor executa automat unele tranzacții. Aceste programe software au fost folosite și pe piețele speculative de acțiuni, mărfuri și valute, și iată că au intrat și pe piața crypto.

Cei mai folosiți boți de crypto:

 •        Gekko
 •        Cryptohopper
 •        CryptoTrader
 •        HaasBot
 •        GunBot
 •        ZenBot
 •        Catbot.

Eu personal am folosit GunBot. Am cumpărat licențe pentru 2 exchange-uri: Poloniex și Bittrex. Am plătit dev-ul cu 0,1 BTC (în primăvara lui 2017) și am luat un server de la vultr pentru ping rapid. Nu îl mai folosesc din septembrie de când m-am ars cu stop loss (30% am setat și s-a dus peste).

Boții exchange-urilor

Fiecare exchange are script-urile ei.

Acestea au diferite setări:

 •         pentru a anihila specularea orderelor de pe piețele respectivelor exchange-uri
 •         pentru a menține cursul apropiat de media de pe CoinMarketCap
 •         pentru volum
 •         psihologice.

Am să mă opresc la ultimii doi din lista de mai sus.

Boții de volum

Sunt de fapt niște boți care rulează automat pe exchange-urile mai mici, de regulă între margini, fără să ia din orderele clienților. Practic, ele vor crea un volum fals tocmai ca să atragă capital. Dacă pe o anumită criptomonedă nu întâmpină pe un anumit interval ordere ale clienților, vor duce piața pe acea monedă în sus sau în jos. Capcane pentru arbitraj, tocmai să atragă fonduri.

Vă aduceți aminte de BitConnect și celebra lor platformă unde rula scriptul lor? 95% din volumul zilnic era la ei pe platformă rulând fals și pompând moneda.

Boții psihologici

Să zicem că am văzut în LiveCoin un preț foarte bun la cumpărare Litecoin pe BTC. Mă decid să duc acolo BTC. Cum pun order de buy LTC / BTC, să prind prima poziție, cum botul lor sare peste mine. Și astfel spread-ul este redus. Dacă voi continua să setez orderele să fiu eu primul, în secunda doi și botul face același lucru. Și astfel sunt ținut pe loc. Aparent am ajuns pentru arbitraj, dar botul lor nu mă lasă să fiu primul. Dacă intru în jocul lui am șanse mari ca în loc să cumpăr ieftin, să iau scump. Și imediat ce scapă de mine, să se ducă la loc în lista pe poziții inferioare prețului la care m-a determinat pe mine să cumpăr.

Aveți atașată o imagine de pe XRP / BTC. E acum luată. Ce credeți că se întâmplă mai departe?

order_book_xrp_btc

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...