Loading Posts...

Jurnal de criptomaniac (VIII)

crypto_start

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă episodul opt al jurnalului lui Dan Negrea, moderatorul grupului de Facebook “Criptomonede – Totul despre cripto”.

Draga jurnalule,

În ediția de astăzi aș dori să îți vorbesc de un eveniment petrecut anul trecut, în urma căruia am tras cea mai mare sperietură. Era să pierd totul din prostia mea.

E o povestioară din care aveți de învățat.

Totul începe cu o investiție într-un “fond de trade”. Amicul meu cu Coince îmi oferă prin noiembrie 2016 un pont cu un site moderat de un indian. Ăla era mare trader și gestiona un fond de Forex. A format un fel de club. Investeai o sumă de bani și primeai un fel de dividende în funcție de ce sumă aveai investită.

Ne hotărâm să investim 170$, prin Bitcoin, undeva prin ianuarie 2017. Vezi imaginea atașată. Totul mergea ok, primeam în fiecare vineri 10%. Tipul făcea live, ne arată tot timpul informații cu plasamentele, părea destul de real tot ce făcea el.

balanta_cont

După vreo 6 săptămâni apare pe pagina lui personală un anunț că a pierdut într-un plasament o sumă importantă. Și ca va trebui 3 – 4 săptămâni să refacă equity. Prin mai sau iunie apare pe grupul secret de Facebook un mesaj cum că dă refund. Ne conformăm mesajului, însă ce nu știam noi era că cineva din umbră monitoriza toate mesajele.

Imediat după ce am postat emailul și user ID, primesc un mesaj privat pe messenger de la “administratorul” paginii respective.

Îmi zice că o să facă refund-ul, dar să-i confirm că eu sunt userul de la acel website. Pentru asta să-i confirm numărul de telefon cu care am creat contul, că pe el îmi va trimite un sms cu cod de confirmare.

Îi dau numărul, ca să-mi trimită codul prin sms. Primesc codul. Îmi cere să i-l confirm ca să dea drumul la refund. Îl dau pe messenger-ul de la Facebook, și pac: planul diabolic iese la iveală. De fapt prin acel cod mi-a resetat parola la Gmail :O Pfffff.

Noroc că eram logat în Gmail și dintr-o dată mă deconectează. Îmi pică instant fisa. E clar că are legătură cu acel cod. Patru ore mă lupt cu el să-l dau afară din Gmail. Noroc că aveam numărul de telefon și email de rezervă trecut la recuperarea contului de Gmail. Doar că nu reușeam decât vreo două minute să rămân logat, pentru că și el făcea același lucru. Și-a trecut telefon de recuperare. Am apucat să văd de unde e. Indonezia. Avea și WhatsApp, poză de profil cu copilașii lui.

Scenariul era destul de horror pentru că aveam exchange-urile pe acel email. Mi-a resetat parola de la Poloniex și a dat retragere. Aveam vreo 2 BTC pe el (fond total BTC și altcoini). Mai aveam fonduri și pe alte exchange-uri. Singurul lucru care mă interesa în cele 1 – 2 minute de re-login a fost să șterg rapid email-urile, să nu vadă mesajele de login de la celelalte exchange-uri. Apuc să șterg din ele în serii. Până când ma deconecta cu re-loginul lui. El login, eu login :O

Reușesc să apăs “frozen” pe Poloniex. Norocul meu a fost că Poloniex, în caz că ceri resetarea parolei și dai retragere, nu aprobă decât după câteva zile acea retragere. Am apucat să îngheț contul. Am reușit după vreo patru ore să-mi recuperez și Gmail-ul în totalitate, să-i deconectez dispozitivul de login și să pun 2fa la email.

Am scăpat ieftin. Zero pagube dar am avut cea mai mare sperietură ever.

Așa că grijă mare cum faceți cu email-ul. Asigurați-vă că aveți 2fa la el și întrebări de siguranță. Nu neglijați 2fa-ul și numărul de recuperare.

Preferabil e ca pentru exchange-urile unde aveți banii, să aveți un email aparte, iar acest email să nu îl promovați pe niciun airdrop, ICO sau newsletter. Mai ales pe Telegram și Facebook. Sunt persoane care vânează evenimente de genul celui pățit de mine. Și puteți cădea victimă pierzând totul într-o clipă.

P.S. 1: tipul ăla a făcut foarte multe victime în clubul respectiv. Aveam să descopăr după adresa de Bitcoin unde a dat el retragere de la mine.

P.S. 2: dați search după EliteEarners să vedeți câte pagini sunt clonate cu imaginea trader-ului. Asta fac acei șerpi. Clonează și se dau respectivul admin. Și racolează în privat. Nu îți dai seama pe moment că de fapt discuți cu un fals admin.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
WowWow
1
HahaHaha
0
HeartHeart
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...