Loading Posts...

Jurnal de criptomaniac (VII)

crypto_start

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă episodul șapte al jurnalului lui Dan Negrea, moderatorul grupului de Facebook “Criptomonede – Totul despre cripto”.

Dragă jurnalule,

Un coleg de chat m-a rugat ca următorul subiect să fie destinat startului în crypto. Deci să îi facem voia și să vorbim despre cum luăm un start corect și cum îl pregătim ca pe o afacere.

Aceasta este o oportunitate și încă se poate specula fiind undeva la 1% – 2% în acest moment, din întregul ei potențial.

Trebuie gândit ca un business întreg și trebuie tratat cu cea mai mare responsabilitate. Pentru că în cele din urmă e un business în toată regula. Și atunci când îl creezi ca pe o afacere, este imperios necesar să-ți construiești un draft de plan:

1) Te documentezi cu privire la nișă.

2) O analizezi.

3) Îți alegi portofoliul.

4) Te documentezi cu privire la monedele din viitorul tău portofoliu.

5) Îți faci o listă cu viitoarele infuzii de capital.

6) Evaluezi potențialele câștiguri și pierderi.

7) Îți conturezi propria strategie cu reinvestirea și retragerea profitului.

Acum că ți-ai trasat în mare ideile noii tale afaceri, trebuie să stabilești următorii pași:

 • cum convertesc banii din contul meu în monedele respective
 • ce exchange îmi aleg pentru trade
 • cum retrag profitul în contul meu
 • ce plan am pentru reinvestire.

Pentru acest business ai nevoie să te antrenezi ca să dobândești niste skills. Și asta nu poate fi realizabil decât dacă:

 • aderi la grupuri de Facebook sau Telegram
 • citești blogurile de profil
 • citești și analizezi platforme unde sunt promovate analize și predicții
 • urmărești canalele sociale ale promotorilor acelor monede
 • ai un minim necesar de timp zilnic pentru a urmări evoluția pieței criptomonedelor
 • nu în ultimul rând, să menții în portofoliul tău și Bitcoin și fiat pe lângă altcoini.

Ambele te vor ajuta să corectezi portofoliul în caz că piața o ia razna, sau să faci day trade sau să multiplici monedele. Pe rând.

Sfaturile mele:

 • buy low & sell high!
 • nu vinde pe pierdere decât atunci când ești blocat total și nu mai poți să controlezi portofoliul
 • stăpânește-ți emoțiile
 • fii responsabil pentru toate deciziile
 • adună sfaturi, dar decizia finală îți aparține
 • studiază-ți exchange-ul unde activezi (totul e psihologic)
 • pune profitul deoparte ca să poți să fii relaxat.

 

Supliment

Dragă jurnalule,

Am decis să suplimentez ziua de astăzi cu încă un subiect: MEW, ICO, Airdrop-uri.

MEW – este abrevierea de la MyEtherWallet. Avem nevoie de acest tip de portofel pentru toate ICO-urile la care participăm. De asemenea la airdrop-uri. Deci tot ce ține de ERC-20.

Când dorim să subscriem la un ICO nu putem să dăm adresa de ETH dintr-un exchange. Singura opțiune valabilă pentru a nu pierde monedele este să subscriem cu adresa de ETH din MEW.

Cum majoritatea ICO-urilor și airdrop-urilor au și canale de Telegram, aș dori să vă avertizez la ce posibilități de scam ne putem expune. Sau chiar hack.

Cam toate canalele importante de Telegram unde sunt promovate ICO-uri sau airdrop-uri sunt monitorizate de persoane care se dau admini falși și vă pot fenta cu un minim de effort, dacă nu controlați situația.

Pot copia ușor imaginea de profil a adminilor reali și un username foarte aproape de configurația username-ului acelui admin. De regulă o literă sau un caracter e inversat sau pus în plus.

Acești admini falși vă vor contacta în privat pentru a vă “facilita” un serviciu. Pentru că tocmai ați postat pe acel grup și ei sunt acolo, pe acel grup, dar sub alt user. Și doar își urmăresc prada.

Apoi, sunteți contactați în privat de regulă cu un text care vă indică să trimiteți valoarea de 0,xxx ETH la adresa …… pe care v-o dau ei promițându-vă că doar astfel se va urgenta problema la care sunteți expuși.

Adresa pe care o veți primi o puteți verifica extrem de ușor pe EtherScan.io. Puteți vedea dacă au fost acolo trimise ceva monede sau dacă la rubrica comentarii apare ceva dubios. Scamer-ii sunt scameri și fac extrem de ușor bani cu naivii.

Totul e să verificăm orice mesaj vom primi. Niciun admin de la niciun program de ICO, airdrop sau chiar Bounty, nu ne va contacta el primul în privat. Toate subscrierile se fac doar prin interfața site-ului și de regulă printr-un cont cu KYC.

Cum ne “betonăm” MEW și cum ne ferim de țepe și hackeri?

În primul rând, MEW are mai multe opțiuni de accesare. Atunci când creăm acel cont, salvăm cheia privată și cheia JSON pe local, dar și tipărită. Folosim MetaMask în Firefox. Ideal ar fi să avem Ledger cu care ne logăm la acea adresă de MEW.

Când subscriem la un ICO nu folosim adresa unde avem noi tot portofoliul. Creăm un cont nou, și îl notăm undeva într-un Excel. Adresă de email aparte de cea cu care avem conturile în exchange-uri. Preferabil Gmail și 2fa cu Google Authenticator.

După ce primim monedele, avem varianta să le rulăm printr-un exchange dacă s-au listat, sau să le trimitem în portofelul principal unde avem Ledger-ul. Tocmai, să rutăm prin exchange acele monede. Până la urmă, le putem și transforma în alte monede dacă ne convine o anumită paritate.

În MEW nu putem scoate monedele dacă nu avem și ceva ETH. Dacă sunt puține monede, valoare mică, nimeni nu se riscă ca să trimită acolo 0,01 ETH doar să scoată airdrop-urile sau monedele din ICO.

Trebuie să știți că toate monedele din ICO sunt blocate până la terminarea ICO-ului. Noi știm exact acest lucru și putem să le mutăm primii fără probleme.

Astfel, vom fi protejați de orice tentativă de scam sau hack.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

0
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...