Loading Posts...

Jurnal de criptomaniac (IX)

greseli_in_crypto

Astăzi, Gazeta Bitcoin vă prezintă episodul nouă al jurnalului lui Dan Negrea, moderatorul grupului de Facebook “Criptomonede – Totul despre cripto”.

Greșeli de evitat în Crypto

Atunci când se pierd bani din crypto mulți traderi se întreabă: “Oare unde am greșit? Sunt eu de vină sau am riscat intrând în acest business?”.

În unele din cazuri pot fi greșeli de tranzacționare, sau generate din lipsa unei strategii. Dar sunt și unele cazuri când se pot face greșeli de începător.

Mai jos avem o listă cu cele mai uzuale greșeli întâmpinate în acest segment.

1) Email-ul sau datele de login ale exchange-ului fără 2fa și nesalvarea cheii private.

Atunci când ne înregistrăm pe un exchange, ni se cere un email. E de preferat ca acest cont de email să fie pe Gmail și setat cu 2fa cu Google Authenticator și de preferat ar fi ca să fie setate întrebări de siguranță și introdus un număr de telefon pentru recuperare.

În exchange nu neglijați activarea 2fa prin Google Authenticator. Înainte de a scana cheia privată ar fi indicat să o tipăriți și sa o aveți salvată și textual.

În timp e posibil ca telefonul să vi se strice și va trebui să resetați sistemul. La fel se poate întâmpla cu PC-ul / laptop-ul. Și atunci, doar cheia privată vă poate salva emailul sau contul de la exchange.

2) Menținerea întregului portofoliu doar pe un exchange.

Au fost atâtea cazuri de hack la exchange-uri sau conturi personale. Dacă avem ghinionul să fim victima unui astfel de caz, atunci e posibil să pierdem tot. Dar dacă avem portofoliul împărțit pe mai multe exchange-uri, și am pierdut un cont, cu celelalte avem șansa să recuperăm în timp din multiplicarea portofoliului rămas.

3) All-in pe o criptomonedă.

Câteodată e bună strategia all-in pe o criptomonedă. Dar ce ne facem atunci când piața intră rapid pe un trend descendent și criptomoneda noastră se depreciază?

În acest caz nu avem decât 2 situații:

  1. a) rămânem blocați până când criptomoneda se apreciază ca să reluăm tranzacționarea
  2. b) vindem pe pierdere și încercăm multiplicare.

Decizia de a trece pe altă criptomonedă poate fi la fel de riscantă.

Însă ce bine ar fi fost să fi avut balanța împărțită în loc de all-in. Adică e mult mai accesibil să ai și BTC / USD în cont pe lângă investiția all-in. Atunci clar nu mai e all-in, nu? Mie îmi place ca în orice direcție merge piața să am soluții. Nu ar fi indicat să mă prindă cu totul sus sau jos, ci să am și la sell și la buy posibilitate, indiferent de tendințe.

4) Lipsa backup-ului portofelului personal.

Dacă ați minat o criptomonedă și ați setat o adresă dintr-un portofel pe care l-ați instalat pe PC / laptop / smartphone, atunci trebuie să vă gândiți că puteți oricând să aveți probleme cu acel dispozitiv. Doar un backup vă poate salva portofoliul. Poate că știti de celebra poveste cu tipul ce și-a aruncat HDD-ul la gunoi și pe el era un portofel cu câteva zeci de mii de Bitcoin. Un backup îl putea salva.

5) Depozitare / retragere pe adresă greșită.

Nu aș vrea să fiu în pielea nimănui atunci când din neatenție sau din grabă tastează greșit adresa într-un câmp de send. Un simplu caracter omis sau încurcate adresele între două monede, sau chiar omiterea acelui câmp special destinat anumitor criptomonede, pot crea pierderi. Mai mici sau mai mari. Concluzia: verificăm de 2 – 3 orice adresă am completat în formularul de trimitere și doar când suntem siguri că e corect confirmăm tranzacția.

6) Tranzacționarea împotriva trendului, pierderea răbdării și vânzarea datorită emoțiilor.

Un trader trebuie să fie relaxat, să nu acționeze emoțional și să nu cadă în plasa boților psihologici ai exchange-urilor. De asemenea, el trebuie să fie zi de zi la curent cu evoluția pieței și cum își urmează ea cursul. Lipsa documentării sau urmărirea unor analize de profil, ne pot determina să vindem sau să cumpărăm împotriva cursului.

7) Plasarea unui ordin cu setări greșite.

Probabil una din cele mai uzuale greșeli întâlnite este momentul când lansăm pe piață un order și avem ori secțiunea greșită ori sumele completate greșit.

Aceste greșeli se pot întâlni când pe spot avem market și noi dorim să cumpărăm pe limit. Opțiunea Market ne dă o medie a pieței pe ultima perioadă. Și poți vinde sau cumpăra dezavantajos. În schimb, pe funcția Limit ne setăm noi prețul dorit.

O altă gafă ce o putem face e când dorim să vindem la un preț și din neatenție uităm sau completăm un zero eronat ca submultiplu. Sau vrem să vindem o criptomonedă pe BTC / ETH (acolo unde avem și 7 – 8 cifre după virgulă) iar spotul e pe USD. Dacă nu sunt primele ordere destul de mari care să oprească ce cantitate ai trimis pe piață, atunci vei da foarte ieftin până când se va “topi” tot din ce ai lansat.

Și eu am pățit de vreo 2 – 3 ori, dar am avut noroc că am dat de ordere mari la buy. Altfel, puteam să ies din afacere într-o secundă-două de neatenție.

Cum ţi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin te invită să ne scrii un comentariu pe iBitcoin.ro!

1
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...