Loading Posts...

Julian Assange “mulțumește” guvernului S.U.A. pentru “aportul” adus la înmulțirea fondurilor Wikileaks cu 50.000%

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a postat pe Twitter un mesaj de mulțumire adresat guvernului S.U.A. și instituțiilor financiare care au forțat Wikileaks să apeleze la Bitcoin în 2010. Tweet-ul lui Assange transmite că fondurile în Bitcoin deținute de Wikileaks ar crescut cu 50.000%, citează News.Bitcoin.com.

Mesajul de mulțumire al lui Julian Assange

La data de 14 octombrie, Julian Assange a transmis “călduroase mulțumiri guvernului S.U.A., senatorilor McCain și Lieberman pentru acțiunile întreprinse pentru ca Visa, MasterCard, PayPal, AmEx și Moneybookers să impună interdicții bancare ilegale asupra Wikileaks începând cu anul 2010”. Assange a declarat că embargoul financiar “a determinat investiția în Bitcoin (n.r. – din partea Wikileaks)”, mișcare ce a condus la sporirea fondurilor cu 50.000%.

Embargoul impus asupra Wikileaks a intrat în vigoare după ce organizația a deconspirat informații clasificate referitoare la implicarea S.U.A. în războaiele din Irak și Afganistan, în noiembrie 2010. Ulterior, Bank of America, VISA, MasterCard, PayPal și Western Union au refuzat să mai ofere servicii financiare organizației. Astfel, Wikileaks a apelat la Bitcoin pentru realizarea operațiunilor financiare și a început să accepte și donații în criptomonedă.

Organizația a încasat donații în valoare de 4025 BTC

Poziția Wikileaks față de Bitcoin, în acea perioadă timpurie a monedei digitale, a determinat reacții variate ale reprezentanților de marcă ai comunității. De exemplu, pe BitcoinTalk.org, la comentariul unui utilizator care menționa “[…] Să încurajăm Wikileaks să folosească Bitcoin”, a răspuns chiar Satoshi Nakamoto, fondatorul criptomonedei. Acesta a solicitat Wikileaks să evite adoptarea Bitcoin, iar postarea lui Satoshi s-a dovedit ulterior a fi penultima apariție a acestuia pe forumul creat tot de el. Pe 5 decembrie 2010, Satoshi scria: “nu, renunțați la idee. Proiectul trebuie să crească în timp, astfel încât softul să poată fi îmbunătățit pe parcurs. Fac acest apel la Wikileaks pentru a nu încerca să folosească Bitcoin. Bitcoin este doar o mică comunitate beta, aflată în fază incipientă. Nu vă va ajuta să aveți mai mulți bani, iar atenția pe care o veți atrage ne poate distruge în acest stadiu”. Interesant este că Wikileaks chiar a ținut cont de această rugăminte și nu a acceptat donații în Bitcoin până în iunie 2011.

Pe parcursul lunii august 2012, organizația a încasat peste 1100 BTC din donații, care la vremea respectivă valorau 32.000$, moneda fiind cotată la 10$. Apoi, în decurs de un an, Wikileaks a acumulat peste 3200 BTC. În noiembrie 2016, Wikileaks ajunsese să dețină peste 4000 BTC din donații.

Săptămâna trecută, prețul unei monede Bitcoin a depășit 5000$ și a atins valoarea record de 5920$ la exchange-ul Bitfinex. Creșterea abruptă a urmat unor săptămâni de apreciere, dar în prealabil criptomoneda scăzuse dramatic, datorită poziției guvernului chinez față de exchange-uri și ICO-uri.

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

2
HeartHeart
2
HahaHaha
1
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...