Loading Posts...

Interviu cu Greg Maxwell despre SegWit2x

Citește și SegWit2x și posibilitatea de a avea trei tipuri de Bitcoin

La o întrunire a developerilor de la Bitcoin Core, Greg Maxwell – membru al echipei și CTO al companiei Blockstream – a susținut o prezentare tehnică a update-ului 0.15 pentru clientul Bitcoin Core. Conform CoinJournal, în timpul sesiunii de Q&A, Maxwell a răspuns întrebărilor despre SegWit2x pe care i le-a adresat Michael Tidwell, gazda postului de radio online Blocktime.

Ideea SegWit2x a apărut în cadrul înțelegerii de la New York, unde marile companii din industrie și majoritatea minerilor au ajuns la un consens în privința unei bifurcări hard care va mări greutatea blocurilor în luna noiembrie. Între timp, unii dintre membri deja s-au retras sau au transmis clar că nu agreează partea cu bifurcarea hard din înțelegere.

În răspunsul formulat pentru întrebarea lui Tidwell, Maxwell a subliniat faptul că membrii  Bitcoin Core nu sunt interesați de SegWit2x și nici nu îl vor implementa:

“Cred că este puțin probabil să se continue munca la SegWit2x din aceleași motive pentru care minerii (nu) mai minează Bitcoin Cash în prezent. Minerii vor merge doar după bani”.

O bifurcare hard este posibilă, dar greu de realizat

Chiar dacă este împotriva SegWit2x, Maxwell admite că sunt șanse ca rețeaua să treacă printr-o bifurcare hard în viitor:

“Dacă va exista o bifurcare hard, ar trebui ca toți utilizatorii să fie de acord. Așa ceva este greu e îndeplinit, mai ales în condițiile în care putem realiza atât de multe și fără bifurcări hard”.

Membrii Bitcoin Core preferă în general bifurcările soft întrucât acestea sunt compatibile cu versiunile anterioare de soft. În plus, utilizatorii pot alege dacă vor instala sau nu update-urile.

Referitor la modelele de bifurcări hard care ar putea funcționa, Maxwell a declarat că o variantă ar fi să se adauge o bifurcare soft în rețea, urmată de o bifurcare hard care șteargă la o dată ulterioară toate reminiscențele tehnice din versiunea veche. Maxwell crede că ar fi mult mai ușor de realizat o bifurcare hard dacă s-ar obține în prealabil acordul comunității:

“Este o relație direct proporțională între realizarea codului și viabilitatea unei astfel de propuneri”.

Cum ar reacționa membrii Bitcoin Core față de SegWit2x?

Referitor la poziția membrilor Bitcoin Core față de SegWit2x și la posibilitatea ca update-ul să fie agreat de majoritatea rețelei (ca putere de hash), Maxwell a reamintit că propunerea ar putea fi aprobată de mineri doar dacă și utilizatorii o vor adopta:

“Cred că dacă utilizatorii vor fi de acord în unanimitate, developerii de la Bitcoin Core ar pleca și s-ar ocupa de alte lucruri”.

În situația în care majoritatea minerilor ar fi de partea SegWit2x, iar utilizatorii ar susține lanțul original, Maxwell crede că o reacție decentă ar fi ca algoritmul Proof-of-Work (SHA-256) să fie modificat. În opinia lui Maxwell, algoritmul SHA-256 nu este un aspect definitoriu al rețelei Bitcoin, ba chiar ar putea fi oricum schimbat în viitor din motive de securitate.

O schimbare de algoritm însă i-ar ruina efectiv pe mineri, întrucât echipamentele deținute ar deveni inutile. Maxwell a numit această mișcare “varianta nucleară”:

“Când nu mai ai nicio posibilitate, trebuie să recurgi și la varianta nucleară. Dacă ar trebui să alegi un sistem, vei opta pentru unul stricat și care nu este securizat, sau vei alege unui funcțional?”

Cum vi s-a părut acest articol? Gazeta Bitcoin vă invită să ne scrieţi un comentariu pe iBitcoin.ro!

3
HeartHeart
0
HahaHaha
0
WowWow
0
SadSad
0
AngryAngry
Voted Thanks!

Gazeta Bitcoin

Redacția de știri.

Leave a Reply

Loading Posts...